Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Jakob Heide Petersen

Bibliotekschef Jakob Heide Petersen er til gode plot, fiktive universer og ny viden – men ikke til lufthavnskiosken
24. oktober 2015

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Mit bedste bud ville nok være George Orwells Kammerat Napoleon. Ligesom gode eventyr appellerer den til alle aldersgrupper og har en morale og et budskab, der rækker ud over den umiddelbare fortælling. Det 20. århundrede var totalitarismens århundrede, og Orwell advarede mod den moderne stats potentiale for undertrykkelse. Bogen kan også læses som en beskrivelse af mindre fællesskaber og organisationer og de arketyper, der findes dér. Mange har sikkert mødt en kammerat Napoleon i løbet af deres arbejdsliv.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»I min barndom læste min far højt for min søster og mig af Sven Wernströms Trællene, og det gjorde indtryk. Der var historie, der stimulerede fantasien, men den rummede også samfundskritik og social indignation. Det kan have medvirket til, at jeg var en særdeles ivrig læser som barn, og her står især Gyldendals Udødelige Klassikere tydeligt som store læseoplevelser. Det er endda muligt, at samfundskritikken i Trællene bidrog lidt til, at jeg læste statskundskab og skrev speciale om John Rawls’ En teori om retfærdighed. Den bogs argumentation for, at vi skal sætte os ud over egen situation for at skabe et retfærdigt samfund, har også efterladt et varigt indtryk.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»En lærebog fra gymnasiet om transistorer og halvledere. Det var svært stof og gav mig oplevelsen af, at litteratur også kan være ekskluderende. Men også en del lufthavnspaperbacks har skuffet.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser nok mest for plottet eller for at få ny viden. Det bliver til meget faglitteratur særligt om historie, organisation og sociologi. Inden for skønlitteratur er det krimier fra f.eks. Michael Connelly eller James Ellroy. Det kan også være fantasy som George R.R. Martins bøger, hvor fantasien kan gå på opdagelse i et fiktivt univers, på samme måde som ukendte egne af Jorden engang blev udforsket i Gyldendals Udødelige Klassikere.«

Hvornår læser du?

»Under rejser, ved ventetid og om aftenen. Jeg læser typisk e-bøger fra Amazon, Mofibo eller eReolen. Det er smart at kunne have en masse bøger ved hånden, når man er på farten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu