Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Lisa Holmfjord

’Terningemanden’ fik Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, til at opgive sit sikkerhedsnet som 17-årig
Moderne Tider
17. oktober 2015

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Velkommen til mit mareridt af Susanne Staun. 29.000 kvinder bliver udsat for partnervold. Hvert år. Og Maria i bogen er en af dem. Hun går fra sin voldsmand, vælger at beskytte sit barn og bevæger sig derved ind i en klaustrofobisk kamp, hvor hun er dømt til at tabe. Forældreansvarsloven opretholder en smuk illusion om at være skabt til netop barnets bedste, men den er i virkeligheden et livsfarligt våben i hænderne på de forkerte. Denne bog giver et skræmmende indblik i en virkelighed, de færreste ved eksisterer. Men det gør den, og det er vi nødt til at forholde os til. Så læs bogen og grib derefter fat i den nærmeste politiker.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Mange bøger har haft betydning, primært fordi de er læst på tidspunkter i livet, hvor de gav særlig mening. Terningemanden af Luke Rhinehart er en af dem. Jeg var 17 år og identitetssøgende. Og her var en bog, der i sin essens sagde: ’Lad være med at lade være, blot fordi du må opgive det velkendte, dit sikkerhedsnet eller på grund af omgivelsernes forventninger til dig. Grib de muligheder, som livet tilbyder dig.’ Det gjorde jeg så.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Fifty Shades of Grey. Jeg begriber ikke, at så mange er vilde med den. Den handler om vold og selvdestruktiv adfærd og ikke om kærlighed eller hed sex. Der burde udstedes et dekret, der dikterer, at man skal pligtlæse de første 69 sider af Susanne Stauns Velkommen til mit mareridt, før man får udleveret Fifty Shades of Grey ved skranken. For selv om turen foregår på første klasse, bliver Anastasia i Fifty Shades of Grey udsat for den samme form for nærvær-afvisning-kontrol-isolationsmikstur, som Maria. Det handler om psykisk vold i begge tilfælde.«

Hvilken type læser er du?

»Kræsen. Det er vigtigt for mig, at en bog er velskreven og har et godt plot. Begge kvaliteter skal være til stede. Jeg smider en bog væk efter 50 sider, hvis den ikke fanger. Men ingen regel uden undtagelse. Fifty Shades of Grey er en sådan, fordi jeg ville forstå, hvorfor så mange elsker den. Jeg fandt ikke svar.«

Hvornår læser du?

»For sjældent. Jeg køber mange bøger, som jeg sætter på min reol med intentionen om at læse dem, når jeg kan finde tid. Jeg elsker bøger. Men jeg har alt for lidt tid til at læse dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her