Læsetid: 7 min.

At rejse er at dele. Måske

Den voksende deleøkonomi vender op og ned på vores rejsevaner, samtidig med at der kommer stadigt større fokus på at rejse miljømæssigt og socialt ansvarligt. Men midt i den rivende udvikling kan det være svært for den enkelte at finde ud af, hvad det egentligt vil sige at rejse socialt ansvarligt
På det lille brune værtshus Østerbros Perle mødes en international gruppe couchsurfere, der tilbyder et non-profit alternativ til udlejningstjenester som Airbnb.

På det lille brune værtshus Østerbros Perle mødes en international gruppe couchsurfere, der tilbyder et non-profit alternativ til udlejningstjenester som Airbnb.

Sigrid Nygaard

30. oktober 2015

Hver mandag lægger det brune værtshus Østerbros Perle på Nordre Frihavnsgade i København lokaler til en broget flok couchsurfers, der mødes for at drikke øl og hygge sig. Couchsurfers eller sofasurfere er turister, der overnatter hos lokale, som gratis stiller deres sofa, gulv eller seng til rådighed.

Flere år før det amerikanske udlejningssite Airbnb gjorde udlejning af private hjem mainstream, har Couchsurfing.com dyrket en helt pengeløs form for deleøkonomi.

29-årige Nicky Mueller har været både vært og surfer helt fra bevægelsens begyndelse. Nu sidder den tyskfødte globetrotter med 20 andre couchsurfere og drikker billige Carlsberg.

»Mit forhold til couchsurfing har ændret sig gennem årene. I starten var det måske nok for at møde nye mennesker, men i mindst ligeså høj grad for at spare penge. I dag har jeg et godt betalt job, men samtidig mindre tid, så nu er det mere det sociale ved couch surfing, der tiltrækker mig,« siger Nicky Mueller.

Hun begyndte at udlåne sin sofa til udenlandske fodboldfans, da hun boede i Nürnberg, og Tyskland var vært for VM i fodbold.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

SERVAS skulle lige googles, men lyder rigtig godt. Skulle noget glippe, kan man altid ty til "Bed and Breakfast".

Jonas Pedersen

Stor fan af couchsurfing! Det er en genial måde at rejse på - jeg har mødt/boet hos en masse fantastiske mennekser gennem CS :)

Børge Rahbech Jensen

Jeg tænker, at privatliv mistes med Couchsurfing og til dels Airbnb. Det er også uklart, hvor ansvaret ligger, hvis fx. en pære skal udskiftes el. noget skal repareres, mens en bolig er udlånt. Derfor foretrækker jeg fortsat hoteller. Nogle hoteller bruger regnvand i toiletter.

Normalt bruger jeg hverken Uber el. taxi men kollektiv trafik, når jeg besøger andre byer og ikke kan gå rundt til fods. Det er muligt at møde lokale i mange tog, busser og kulturinstitutioner.

@Børge Rahbech Jensen
Hvis man er meget privat og ikke har lyst til at dele ud af sig selv, saa er Couchsurfing nok noget man skal holde sig fra. Jeg har over årene haft over 130 personer boende gennem couchsurfing. Det kræver at man både giver og får en oplevelse af andre mennesker, som man ikke i forvejen kender. Det har dog været en yderst berigende oplevelse at have folk boende, og jeg har både fået gode venner og bekendtskaber derigennem. Skulle der ske nogle mindre uheld, så taler man om det som voksne mennesker, men der vil jo altid vaere en lille risiko for at noget måske går i stykker. Men det er der vel ogsaa når ens almindelige venner og familie kommer på besøg?
Som regel laver man mad sammen (eller hver for sig for hinanden), går ture sammen, drikker øl sammen, eller ser film sammen, hvad man nu i fællesskab har lyst til.

Airbnb har jeg ikke selv gidet, da man mere fungerer som hotel der, men udlejer man gennem airbnb så er man dækket af en særlig forsikring gennem airbnb skulle der ske noget.

Hvis man ønsker at rejse bæredygtigt, så bør man måske overveje, om man ikke skal foreslå politikerne at lægge et større klimagebyr på flyrejser, som rent faktisk bidrager en hel del til luftforurening, ressourcespild og klimaproblemer....

Hvis man ønsker at rejse bæredygtigt, så bør man måske overveje, om man ikke skal anvende et flyselskab, hvor medarbejderne får en rimelig løn, som de kan leve af, og hvor flyselskabet og medarbejderne betaler skat af indtægten....

Hvis man ønsker at rejse bæredygtigt, så bør man måske overveje at indkvartere sig på steder, hvor man er sikker på, at det er muligt for personalet at leve af den løn, man kan oppebære som "hotelvært" eller "tjenende ånd", og hvor der bliver betalt skat af indtægten....

Med "Servas" er det en anden sag, da der ikke er betaling involveret, men i stedet et ønske om kulturel berigelse.

Hvis man ønsker at rejse bæredygtigt, så bør man måske overveje at anvende taxaer, hvor chaufførerne får en rrimelig betaling, man kan leve af, og hvor der bliver betalt skat af indtægten....