Læsetid: 1 min.

Samvittigheden med i kufferten

Selv på ferien følger samvittigheden (forhåbentlig) med. Desværre er det ikke alle former for turisme, der bidrager positivt til et lokalsamfund, så drømmerejsen kan let medføre skyldfølelse for den socialt bevidste. Men nogle steder gør noget godt for naturen og de lokale – her fortæller vi om seks af slagsen
30. oktober 2015

På Savannen. Sydafrika Safariture i et af Afrikas mange dyrereservater har ikke altid været til gavn for hverken flora, fauna eller lokalbefolkning. Det er der heldigvis kommet større fokus på i mange afrikanske lande. Umlani Bushcamp, der ligger i Timbavati-reservatet i umiddelbar forbindelse med Sydafrikas Kruger National Park, er en af mange safari-camps, der er begyndt at tage både miljømæssige og socioøkonomiske hensyn i forbindelse med driften. Kodeordet er lokalt, når den Fair Trade Tourism-certificerede camp ansætter arbejdskraft og anskaffer råvarer til køkkenet. Al energi kommer fra solceller, og der bruges udelukkende bionedbrydelige rengøringsmidler. umlani.com

Handl lokalt. Danmark Inden for vore egne grænser er der også rig mulighed for at støtte lokale initiativer. Besøg for eksempel Ærøskøbing i Det Sydfynske Øhav, hvor lokale kræfter har reageret på byens butiksdød ved at genåbne den gamle købmandsgård. Her sælger frivillige nu lokalt producerede varer til gavn for øens mange små nicheerhverv. Besøget kan kombineres med en overnatning på et af øens bed and breakfast’er, for eksempel b&b Højriis, der serverer lokalt produceret økomorgenmad. Brug din samvittighedsmammon på ærøske delikatesser og glæd dig over, hvor appetitligt det kan være at støtte folk, der tager ansvar for at forsørge sig selv som små erhvervsdrivende.

Den Gamle Købmandsgård, dgkshop.com og aeroehoejriis.dk

Samvittighedsfuld kaffe. Nicaragua I 1.200 meters højde i det centrale Nicaragua ligger den økologiske kaffeplantage Finca Esperanza Verde, der har specialiseret sig i socialt bæredygtig turisme. Besøgende bor i hytter på kaffeplantagen, mens lokalbefolkningen får mulighed for profitabelt og bæredygtigt at dele deres kultur med turisterne. Derudover samarbejder plantagen med en lokal hjælpeorganisation, der blandt andet yder støtte til børns uddannelse og udbredelsen af økoturisme, så det er med ro i sjælen, at man kan nyde områdets smukke vandreruter, udsigten fra hængekøjen og kaffe plukket lige uden for hytten.

 fincaesperanzaverde.com  

Indisk økologi. Indien Som det er tilfældet i mange andre lande, drukner hensynet til miljøet i det indiske landbrug ofte i ønsket om højest mulig udbytte. Enkelte steder findes der dog små økologiske landbrug, der prioriterer bæredygtighed. Uden for byen Jaipur i Indiens nordlige hjørne kan man besøge og deltage i arbejdet på sådan et landbrug. Nirvana Organic Farm er med sit fokus på at plante og bevare lokale træsorter, der giver den vigtige skygge til jorden, når den ligger brak, en rollemodel for områdets jordbrug, og som gæst på stedet støtter man det økologiske arbejde i området.

 Indiauntravelled.com arrangerer ture til Nirvana Organic Farm 

Adopter en abe. Bolivia La Senda Verde åbnede som hostel i 2003 i de frodige bjerge nord for La Paz. I løbet af kort tid begyndte stedet ikke kun at give husly til backpackere, men også til dyr reddet fra det illegale marked. Stedet ligger ved en brusende flod omgivet af grønne bjerge, og overskuddet fra udlejningen af hytter enten på jorden eller i trækronerne går til driften af dyrerefugiet. Kun få turister ad gangen får lov til at overnatte, da al aktivitet så vidt muligt foregår på dyrenes præmisser. Føles et par overnatninger som et for ringe bidrag til de nødlidende dyr, kan man også arbejde frivilligt på stedet, for eksempel som adoptivmor eller -far for en abebaby.

sendaverde.com

Kontrolleret indrejse. Bhutan I det lille kongedømme i Himalaya ønsker man så vidt muligt at beskytte landets natur og kultur. Derfor skal alle rejser til landet bookes gennem statsgodkendte rejsebureauer. Regeringen og kongen har derudover fastsat et dagligt minimumsbeløb på ca. 1.500 kr. til udgifter, der dækker kost, logi, guidede ture og transport, og som alle tilrejsende skal betale. Det lyder omstændeligt for rejsende, der foretrækker at bevæge sig omkring på egen hånd, men til gengæld sker mødet med bjerglandet ikke på bekostning af miljø eller kultur. Desuden undgår man horder af andre rygsækrejsende.

For mere information se tourism.gov.bt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu