Læsetid: 5 min.

En sekulær genfortryllelse af verden

’Kristendommen i reformationstiden har ikke begunstiget fremkomsten af kapitalismen, men derimod forvandlet sig til den,’ skrev den tyske filosof Walter Benjamin i et hidtil ret ukendt tekstfragment, som bliver analyseret i en ny bog
24. oktober 2015

Efter en længere periode, som vi i mangel af en bedre term kan kalde den neoliberale epoke, hvor tiltroen til kapitalens evne til selvreform ikke kendte nogen grænser i den vestlige verden, så er vi nu i en situation, hvor det igen er evident, at kapitalen ikke kan overlades til sig selv, at ’markedets usynlige hånd’ alene sørger for fortsat akkumulation, ’værdiens selvekspansion’, hinsides ethvert hensyn til mennesker og natur. Med udbruddet af den værste økonomiske krise siden 1930’erne blev det åbenbart, at den kapitalistiske produktionsmåde i lige så høj grad er krise og underudvikling, som den er udvikling og modernisering. At den ikke bare automatisk reproducerer sig selv, eller i så fald gør det gennem omfattende destruktion af kapital, maskineri og arbejdere, for ikke at nævne naturen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Merethe Hansen
  • Ejvind Larsen
Merethe Hansen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu