Baggrund
Læsetid: 14 min.

Forbrydernes nye veje

Internationale forbrydere videndeler, støtter hinandens operationer, ændrer mønstre på et øjeblik – og så er de mobile som en karavane. Mens kriminaliteten i Danmark falder generelt, er de grænseoverskridende forbrydelser i vækst, og det giver helt nye udfordringer for politiet, der hele tiden må lede efter de kriminelle, hvor de mindst venter dem. Fra et sommerhus på Djursland solgte en ghanesisk mand kokain til hele Nordeuropa
En grusvej i et sommerhusområde på Syddjurs er scenen for en helt ny type af grænseoverskridende kriminalitet

En grusvej i et sommerhusområde på Syddjurs er scenen for en helt ny type af grænseoverskridende kriminalitet

Martin Dam Kristensen

Moderne Tider
28. november 2015

Sommerhusområdet Fuglslev ligger midt i det sydlige Djurslands bløde bakker. Man kommer til det på motorvej og landevej fra Aarhus, og fra fjernereliggende destinationer kan man lande med fly, for Aarhus Lufthavn ligger ganske nær i nabobyen Tirstrup.

Fra oven kan man se de to små byer, der ligger tæt som et par tvillinger midt i et tyndt befolket land. Omkring dem viger agerland for skov, der pakker Fuglslevs sommerhuse ind fra alle sider.
Skoven stikker også dybt blandt husene dernede. Mægtige fyrretræer rejser sig langs små veje af grus, og på grundene ligger plankehusene i uregelmæssige intervaller.

Et af dem er gråblåt og almindeligt. En terrasse af træ, en postkasse med udlejningsfirmaet Novasol som adressat og et lille anneks, hvor ordet Saloonen er brændt ind i en bræt af træ, der hænger over døren.
I slutningen af august måned 2013 kom en ghanesisk mand til huset. Manden hed Richard Ofosu. Med sig havde han mindst tre kilo kokain. På et tidspunkt efter sin ankomst gik han gennem haven og ud til Saloonen. Her gemte han halvandet kilo af sin kokain under et halvråddent trinbræt og pakket i tre aflange pølser, som han omhyggeligt havde svøbt i husholdningsfilm, plastikposer og en engelsk avis.  

Han havde lejet huset en måned, senere forlængede han med endnu én. Det var den tid, han skulle bruge til at sælge sin kokain i blandt andet Danmark og til England, lige som forretningen forgrenede sig til København og Sverige, hvor endnu større mængder narko blev håndteret.
For en stund gjorde han et gråblåt sommerhus i et efterårs-affolket ferieland til logistisk udgangspunkt for salg af narko i hele Nordeuropa.

I dag sidder Richard Ofosu i fængsel i Danmark, han fik otte år og bliver derefter udvist for bestandigt.
Det var Østjyllands Politi, der fangede ham og fængslede flere andre i sagen. Politikommissær Jesper Jørgensen og kriminalassistent Flemming Nørgaard har efterforsket narkosager i 20 år, men det var første gang, de så et set-up af den art:

»Udenlandske miljøer har selvfølgelig længe været involveret i narkohandel i Danmark, men de bor her. Det, at du placerer en celle, der ikke vil bo i landet, men bare bruger en lokalitet i en kortere periode til omdrejning for handel – dét er nyt,« siger Jesper Jørgensen.

Grænseoverskridende kriminalitet er på dagsordenen op til afstemningen om retsforbeholdet den 3. december. Der er talt meget om, hvorvidt menneskehandel, børneporno og meget andet bedst bekæmpes ved at stemme ja, eller om et nej er uden betydning for politiets evne til at indgå i internationale samarbejder og løfte deres opgaver. Information har besøgt en række politifolk, der håndterer grænseoverskridende kriminalitet til daglig, og som har kendskab til tendenserne på nationalt niveau.

For hvad handler den grænseoverskridende kriminalitet egentlig om? I denne artikel får du nogen svar – ikke på, hvad du skal stemme på torsdag. Men på hvordan de problemer faktisk ser ud, som afstemningen skal forsøge af håndtere.

Begrebet grænseoverskridende kriminalitet dækker både over danske statsborgere, der flytter deres kriminalitet ud over landets grænser, og over udlændinge, der opererer i Danmark. Og kriminaliteten har en række fællesnævnere for de kriminelle, uanset om de har kastet sig over indbrud, tricktyverier, menneskehandel, bedrageri, skattesvig eller f.eks. salg af narko som Richard Ofosu i Fuglslev på Djursland.

»De er super mobile, ekstremt innovative, super gode til at ændre operationsmønstre. Vi ser, hvordan de hele tiden navigerer i forhold til, hvad politiet gør, de har et dynamisk kriminalitetsbillede, hvor de hele tiden ændre adfærd,« siger Lisbeth Jessen, vicepolitiinspektør i Politiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der har overblikket over den grænseoverskridende kriminalitet i Danmark.

Hun kalder det »a way of life« at være kriminel på tværs af landegrænser. Modsat tidligere er kriminalitetsformen ikke længere afgørende for de kriminelle. I stedet søger de hele tiden den type forbrydelse og de geografiske områder, hvor profitten er størst, men risikoen mindst – mens de snor sig som ål i politiets hænder.
Lad os rekonstruere et par dage af Richard Ofosus ophold i Fuglslev for bedre at forstå, hvad efterforskerne taler om.

Et kilo kokain i maven

Vi ved temmelig godt, hvad der foregik i Fuglslev det efterår for to år siden, for politiets rumaflytninger og videooptagelser fra sommerhuset sladrer om Richard Ofosus færden. Den kan man blandt andet læse om i hans dom.

Richard Ofosu kom til Fuglslev angiveligt fra Spanien, hvor han havde fast adresse, i sensommeren 2013, og hurtigt herefter begyndte gæster at strømme til det blågrå sommerhus.
De få naboer, der overvintrer i Fuglslev, så dem godt. Det var »rockeragtige« typer og andre sorte mænd lige som lejeren selv.

En af afrikanerne landede den 8. oktober i Tirstrup Lufthavn. Her blev han hentet af Richard Ofosu, som tog ham med til sommerhuset. Gæsten blev en nat, så rejste han igen med Ryanair fra Tirstrup til London Stansted, hvor turen sluttede i både egentlig og overført betydning. På et tip fra Danmark stod politiet klar, og i gæstens mave fandt de 68 små poser med i alt 975 gram kokain, som han havde slugt.  

Richard Ofosu selv vidste ingenting om anholdelsen. Han blev i huset indtil tidligt om morgenen næste dag, hvor der kom en bil og tog ham med. I tre dage var han væk.Men den 13. oktober kom Richard Ofosu igen til Fuglslev. Nu kørte han i en hvid varevogn, der blev ført af endnu en afrikansk mand. Kort efter ankomsten gik Ofosu ud i haven for at hente de tre pølser med kokain, han havde skjult under Saloonens algeglatte trappetrin.

Martin Dam Kristensen

»Dette er alt, hvad der er tilbage,« fortalte han til sin gæst på twi, et ghanesisk sprog.
Flere gæster kom den morgen. En dansk udseende mand og en fyr med mellemøstlige træk. På et tidspunkt vendte den sidste tilbage til sin bil, hvor han lagde en hvid, aflang pakke ind på bagsædet.

De to afrikanere hentede en industristøvsuger fra deres hvide varevogn. De åbnede støvsugerens mave og fodrede den med endnu to lange, hvide pakker, mens danskeren så til.
Ved frokosttid var alle mænd kørt fra sommerhuset. Richard Ofosu forlod sit lejede hus med manden i den hvide varevogn.

Karavane-kriminalitet

De supermobile forbrydere er blevet så stort et tema for politiet, at emnet behandles selvstændigt i Rigspolitiets strategiske analyse for politiarbejdet fra i år.Her kaldes de for »omrejsende kriminelle«, et begreb der dækker både over tilrejsende forbrydere som Richard Ofosu og over udenlandske grupper, der rejser rundt som en karavane i Danmark og andre lande, mens de især laver indbrud, butikstyverier, lomme- og tasketyverier og databedrageri som f.eks. pinkode-afluringer i pengeautomater, men også kaster sig over mere alvorlige forbrydelser.
I august i år fik en nigeriansk mand syv års fængsel for at smugle 800 gram kokain ind i Danmark. Lige som Richard Ofosu planlagde han aldrig at blive her. Han lejede en lejlighed i Esbjerg, fik forretningen op at køre, efterlod en stråmand og rejste igen. Politiets efterforskning viste, at han en tid styrede den danske filial fra udlandet.

Ved Retten i Holstebro blev fire litauere dømt i oktober sidste år. På syv dage havde de stjålet lastbiler og sættevogne – én af dem fyldt med halve oksekroppe – til en samlet værdi af mindst 2,5 millioner kroner, mens de overnattede på bed and breakfast-steder i det midt- og vestjyske.

Og i Vestre Landsret kører lige nu en narkosag, hvor politiet har fået fat i to mænd, der er tiltalt for et forsøg på at bringe 200 kilo kokain til landet. Den ene er colombianer, den anden er tysker. Tyskeren har i årevis ikke haft fast bopæl noget sted i verden.Campingpladser, sommerhuse og lejligheder lejet for en kort periode er blandt de steder, hvor de omrejsende kriminelle bor. De, der har færre midler, sover nogle gange i telt i skoven eller overnatter simpelthen i deres bil.

Og der er stor forskel på, hvor velorganiserede de omrejsende grupper er. »Små celler kan være en far og en søn eller et par venner, der fra et fattigere land kører ud i Europa for at prøve lykken som tyv,« siger Hans Roost, politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Politikredsen råder over den særlige Udlændingekontrolafdeling, der bl.a. har til opgave at monitere udlændinge i grænseområdet, og har derfor særligt overblik over den rejsende kriminalitet i Danmark.

Andre grupperinger er yderst velorganiserede. Nok har mange af de rejsende kriminelle ingen personlig tilknytning til Danmark: »Men vi ser, at de nogle gange kender nogen her, som har en bolig eller en lejlighed, og som faciliterer kriminaliteten eller hjælper til,« siger Hans Roost.

Når lokalkendte er involveret, får kriminaliteten særligt gode vækstbetingelser: »Disse personer kan bruge deres kendskab til danske forhold til at begå langt mere sofistikerede og organiserede kriminelle aktiviteter end tidligere antaget,« står der i Rigspolitiets strategiske analyse.

Ingen ved nøjagtig, hvilket forhold Richard Ofosu havde til sine gæster i sommerhuset. Men én iblandt dem var netop den lokale relation, der støttede og katalyserede narkohandlen fra Djursland.

I to måneder fungerede sommerhuset her som knudepunkt for handel med adskillige kilo kokain til både det danske og det engelske marked

I to måneder fungerede sommerhuset her som knudepunkt for handel med adskillige kilo kokain til både det danske og det engelske marked

Martin Dam Kristensen

Den danske forbindelse

Hvad lavede Richard Ofosu de tre dage i oktober, hvor han ikke var hjemme i Fuglslev? Også det ved vi noget om fra politiets overvågning.Han forlod sommerhuset klokken 10 minutter i syv om morgenen den 10. oktober, dagen efter at den engelske ’bodypacker’ var rejst med et kilo kokain i maven.

Klokken 11.22 samme dag blev han set i trafikhallen på Hovedbanegården i København. 14 minutter senere satte han sig ind i den hvide varevogn, der blev ført af hans afrikanske bekendte og kørte derfra.
Og nu er det på tide at præsentere føreren af den hvide varevogn. Hans navn er Peter Mensah, og han er ghaneser lige som Richard Ofosu. Men i modsætning til Richard Ofosu havde Peter Mensah fast bopæl i København, her havde han et rengøringsfirma.

Peter Mensah havde også en ekstra lejlighed, udover den han boede i med sin familie. Den anden lå i et socialt boligbyggeri på Tingbjergs hovedgade, Ruten, Peter Mensah havde lejet den af en bekendt.
Indretningen af lejligheden i Tingbjerg indbød ikke til lange ophold: I soveværelset stod en opredt dobbeltseng. Lejligheden havde endnu to senge, der var rejst på højkant, et tv og et tv-bord og tre klapstole. Intet andet.
Her kørte Peter Mensah og Richard Ofosu hen, efter de mødtes på Hovedbanegården. Richard Ofosu var ikke den første gæst i dæklejligheden i Tingbjerg. Samme efterår benyttede en colombiansk mand – Victor Giraldo – stedet. Han kom til Danmark på cirka samme tid som Richard Ofosu. Victor Giraldo er den nordiske narkocelles tredje bagmand.

Victor Giraldo var aldrig længe i Danmark, sandsynligvis kun i cirka tre uger. Men han var manden, der smuglede 15 kilo kokain ind i landet og overdrog  Richard Ofosu den portion, der blev solgt fra sommerhuset på Djursland, hvor Victor Giraldo i øvrigt ifølge sin egen forklaring også selv tilbragte flere dage.
Politiet ved ikke, hvordan de tre mænd lærte hinanden at kende. Måske var ghaneserne kommet i kontakt gennem deres etniske tilhørshold, eller kontakterne var skabt i narkomiljøet. Måske blev de tre mænd sat sammen af højerestående bagmænd f.eks. i Spanien.

Men efter sin tid i Danmark brød Victor Giraldo op. Han rejste til Sverige med resten af sin kokain, hvor han hurtigt blev fanget af politiet og dømt til 12 år i fængsel.
Godt to måneder – fra sidst i august til starten af november – tog det for en udenlandsk forbrydercelle med en dansk forbindelse at skabe et netværk for narkohandel, der strakte sig fra Fuglslev til Stockholm og endnu videre, over Vesterhavet, hvor den afsatte sine varer til internationale købere.

Multikriminelle

Den engelske kunde er værd at dvæle ved. ’Bodypackeren’ fra Stansted var ikke den eneste brite, der besøgte Richard Ofosu i Fuglslev. Tidligere havde politiet set en britisk indregistreret bil forlade adressen, og igen og igen var handlen med England omdrejningspunkt i de samtaler, politiet aflyttede fra sommerhuset.
Det er nyt:

»I gamle dage hentede smuglerne stoffet i Holland, og det var så det. Men her så vi, at man sendte narko fra Danmark og rundt i det øvrige Europa. Enten har de haft mængderne til det, eller også er det fordi, der traditionelt ikke er ret meget fokus på den sydgående trafik,« siger kriminalassistent Flemming Nørgaard fra Østjyllands Politi.

I Syd- og Sønderjyllands Politikreds har politiinspektør Hans Roost bidt mærke i samme tendens:
»Det er vores opfattelse, at Danmark er blevet et transitland. Tolderne og os i politiet tager nogle gange meget store mængder narko ved grænsen i dag. Så store, at det ikke kun kan være til Danmark. For bare 5-6 år siden var mængderne væsentligt mindre,« siger han.

De nye narkotikaruter er et godt billede på et andet væsentligt kendetegn ved den grænseoverskridende kriminalitet: Forbrydernes evne til omstilling.Syd- og Sønderjyllands Politi råder over det såkaldte Grænseanalyseteam (GAT), der har til opgave at spotte mønstre i den grænseoverskridende kriminalitet.
På sin computer viser Hans Roost en liste over de tendenser, GAT ser netop nu.

Afluring af pinkoder, tyverier fra håndværkerbiler og tyveri af campingvogne er et par af de specialer, omrejsende kriminelle dyrker for tiden. Populære metoder til at skjule kriminaliteten er blandt andet falske kvitteringer fra byggemarkeder i Sverige eller fra eksisterende, danske firmaer.

»I Midtjylland stjal en omrejsende gruppe seks teleskoplæssere. Det kræver altså en høj grad af specialisering at stjæle store entreprenørmaskiner og slæbe dem flere hundrede kilometer væk. De kriminelle tager store risici, og det kræver organisering at foretage den slags tyverier, man skal bl.a. vide, hvordan man transporterer sådan nogle maskiner,« siger Hans ­Roost om tyveriet af de tonstunge maskiner, der er endnu et eksempel på, hvordan kriminaliteten uafladeligt popper op, hvor udbyttet er stort, og forbryderne er mindst ventet.

Engang var en indbrudstyv en indbrudstyv, og organiserede grupper fra Balkan smuglede våben og narko, siger Lisbeth Jessen fra NEC. Men de dage er forbi, hvor en forbryder bliver ved sin læst:»Vi ved fra Europa, at for eksempel menneske­smuglere lige så godt kan kaste sig over narko eller våben. De er sådan set bare multikriminelle. Hver gang, man klemmer på tuben, kommer der et andet modus,« konstaterer hun.

Game over

Og nok var trioen fra Fuglslev og Tingbjerg kreativ. Men turen fik alligevel en ende. Først og fremmest fordi gruppen havde forbindelser til kæmpe karteller langt uden for Danmarks grænser.
Østjyllands Politi fik nys om kriminaliteten på et tip fra Tyskland, der havde lavet den indledende efterforskning. Derefter kunne politiet skygge tysk politis mistænkte til sommerhuset på Djursland, hvor han handlede med Richard Ofosu.

Efterforskningsperioden på omkring to måneder var usædvanlig kort for en narkosag.
Richard Ofosu blev anholdt 1. november 2013 klokken 20 minutter i otte om aftenen på en landevej syd for Aarhus. Kun to en halv time tidligere havde han forladt lejligheden i Tingbjerg i en lejet bil og med en lys trolleykuffert.

I kufferten lå mere end et kilo kokain i tre flade og én rund pakke, der hver især var omviklet med husholdningsfilm, forseglet i plastikposer og pakket i en fire dage gammel udgave af den svenske avis Aftonposten.
Richard Ofosu var på vej for at overdrage kokainen til en køber i Aarhus, da politiet slog til.
Dagen efter ransagede efterforskerne lejligheden i Tingbjerg. I et hulrum i et skab mellem soveværelsets loft og et nedsænket loft fandt de endnu et kilo kokain, og i skraldespanden i køkkenet lå en hel del husholdningsfilm med rester af kokain.

Et par måneder senere fandt lejlighedens nye lejere en lille taske, der lå skjult bag en radiator. Tasken gemte på 13.400 euro i kontanter.Lidt længere tid tog det at pille Peter Mensah ud af spillet. Han blev anholdt i sit hjem i København i januar 2014 og fik seks år i fængsel samt udvisning af Danmark for altid.

Dystre udsigter

Det er svært at gøre op, hvor meget grænseoverskridende kriminalitet fylder i det danske kriminalitetsbillede. Blandt andet fordi politiet mangler data, og fordi begrebet mangler faste konturer: kriminaliteten begås både af tilrejsende og omrejsende kriminelle, og den kan organiseres eller blot supporteres af danske statsborgere eller herboende udlændinge.

Men sikkert er det, at mens kriminaliteten i samfundet falder samlet set, så stiger den kriminalitet, der bliver begået af omrejsende kriminelle. I 2014 blev omkring 110.000 mennesker sigtet af politiet for overtrædelser af straffeloven. 26 procent var udenlandske statsborgere, viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som dog understreger, at tallene er behæftet med stor usikkerhed.

I Rigspolitiets strategiske analyse fremgår det, at antallet af sigtelser mod udenlandske statsborgere uden fast bopæl i Danmark og uden dansk personnummer er fordoblet fra 2009 til 2014. Politiet peger på forbrydernes mobilitet og deres evne til at dele information, når de skal beskrive nogle af de største udfordringer ved den grænseoverskridende kriminalitet.
For det står klart, at de kriminelle lærer af hinanden. På et lavpraktisk plan ser politiet f.eks., at forskellige tyvebander overtager hinandens campingpladser eller feriehytter, når de kommer i Danmark. De kriminelle trends sladrer også om vidensdeling på tværs.

»Internettet betyder rigtig meget i forhold til at blive inspireret,« siger Lisbeth Jessen fra NEC.
Andre udvekslinger er sofistikerede. »Kriminelle tilstår i ringere grad, end de gjorde engang, når de bliver taget. De er godt klar over, hvem der løfter bevisbyrden. I dag skal alting trevles op bagfra af politiet,« siger Lisbeth Jessen om de kriminelles tilbøjeligheder til at dele juridisk viden, der for alvor kaster grus i efterforskningen.
I Rigspolitiets strategiske analyse der eksempler på, at nogle tager dette endnu videre:

»Politiet oplever en tendens til, at de kriminelle afdækker politiets metoder og tager deres forholdsregler på baggrund af den viden. Der er også set tilfælde, hvor der foregår decideret overvågning af politiet,« står der.
Hvad man ikke kan finde ud af selv, kan man købe sig til, fortsætter Lisbeth Jessen og introducerer begrebet ’kriminalitet som service’. På nettet køber forbrydere f.eks. vejledning fra andre kriminelle med særlige forudsætninger. Det kan være inden for it-kriminalitet, eller de kan bestille et seksuelt overgreb på et barn fra et land, hvor den type forbrydelser har lettere betingelser end herhjemme. Sagen fra Fuglslev er et eksempel på, hvordan udenlandske kriminelle købte lokal assistance til at udføre kriminalitet i et fremmed land.

Chatrooms, kryptering, apps og digital valuta er nyttige værktøjer til at organisere den grænseoverskridende kriminalitet, til at udveksle tjenester og til at tale sammen om, hvad der betaler sig bedst. »Den kriminalitet, som omrejsende kriminelle begår, kan forventes af blive mere kompleks og gå i retning af bedrageri, skattesvig og menneskehandel,« lyder således den dystre spådom i Rigspolitiets strategiske analyse.

På politigården i Aarhus har politikommissær Jesper Jørgensen samme pointe – men leveret på politimandens lakoniske sprog: »De har kriminalitet i dna’et forstået på den måde, at springet fra én type kriminalitet til en anden er kortere i dag. Når du kan se, at udbyttet er lige så stort, men risici er mindre et andet sted, så er du motiveret for at skifte, hvis du har muligheden. Længere er den ikke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Vi har/får nummerpladescannere, så kriminalitet er ikke et problem hverken nu eller fremadrettet. Så skal vi bare ha lært forbryderne at sende besked til politiet om hvilken nr-plade de agter at bruge ved næste indsmugling og udkørsel. Meddelelsen skal afleveres personligt til politimesteren i København mellem kl. 13 og 13.15 på onsdage i lige uger.

Såfremt skurkene ikke vil samarbejde, kan vi altid sende bud til Merkel og EU-pol så ordner de ethvert problem - eller noget.

Jeg kan ikke læse hele artiklen, men jeg formoder det er endnu en artikel fra overmyndigheden om Europol og EU's fortræffentligheder og hvorfor vi for enhver pris skal afskaffe enhver selvstænighed og underlægge os overmagten.

Wauuu, sikke en overraskelse. Vi har selv inviteret dem.