Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Iben Maria Zeuthen

En bog bærer et menneskes tanker og har derfor en ­berettigelse, mener radiovært Iben Maria Zeuthen
7. november 2015

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Den svenske zombieforfatter John Ajvide Lindqvist fortjener mere opmærksomhed. Jeg er vild med hans bøger, som er en blanding af kærlighed, klassisk horror og fantasier om, hvordan statens rationelt opbyggede strukturer og menneskets fornuft ville komme til kort i mødet med eventuelle overnaturlige hændelser.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Breve til en veninde af Iben Nagel Rasmussen. Det er Eik Skaløes breve sendt til hans kæreste Iben op gennem 60’erne samt hendes refleksioner over deres tid, deres kærlighedsforhold og deres syn på tilværelsen. Bogen blev for mig et konkret vidnesbyrd om det sind, der kendetegner et ungt menneske forstærket af den tid, Iben og Eik var en del af. For mig at se understøtter 1960’erne begreber som drømme, visioner og inspiration. Begreber, jeg forsøger at holde fast i, selv om livet som 30-årig gerne overskygger dem med alle sine praktikaliteter.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har tit været ude for at læse en bog, som jeg synes er direkte håbløs. Så går der noget tid, hvorefter jeg hører mig selv næsten ukritisk referere til den i en sammenhæng, hvor den virker relevant. Det har fået mig til at tænke, at for det første ved man ikke altid, hvilken litteratur man har gavn af at læse.«
»Og jeg tror for det andet, at uanset hvor dårlig en bog er, bærer den et vidnesbyrd og nogle pointer, som er tænkt af et menneske. Alene dét giver den berettigelse og værdi, hvis man altså læser bøger for at sætte sig ind i andre folks sind og ikke alene på grund af litterær kvalitet.«

Hvilken type læser er du?

»En langsom én. Men til gengæld usvigeligt grundig. Hver sætning skal vendes og drejes og tænkes over og foreholdes andre. Måske en smule til irritation for mine medmennesker.«

Hvornår læser du?

»Når jeg har kropslig ro. Hvilket desværre i perioder er sjældent. Jeg har meget energi og har nemmere ved at skabe end at modtage. Men jeg arbejder med det, for læsning er min største kilde til inspiration og forståelse af andre mennesker.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu