Interview
Læsetid: 4 min.

»Der er for lidt fokus på andre former for ligestilling«

»Det er fuldstændigt ufatteligt, at man kan blive fyret – jeg ved godt, at Michael Dyrby selv sagde op, men sådan tolker jeg det – fordi man har været utro og så kvajet sig ved at sende billeder af det«
Moderne Tider
21. november 2015
»Det er fuldstændigt ufatteligt, at man kan blive fyret – jeg ved godt, at Michael Dyrby selv sagde op, men sådan tolker jeg det – fordi man har været utro og så kvajet sig ved at sende billeder af det«

Jakob Dall

Du skriver om de to grundlovsoptog i 1915, hvoraf det ene er blevet husket og det andet glemt. Hvad var forskellen på de to?

»Det, alle kender, er kvindernes glædestog til kongen. Det fejrede, at kvinder var blevet ligestillet med mænd. Men der var et langt større socialdemokratisk arrangement i Søndermarken samme dag, som fejrede den nye grundlov mere bredt. Der var mange kampe dengang. Med Grundloven i 1849 var det kun mænd over 30 år med egen husstand, der fik stemmeret, så der var masser af mænd, der også fik stemmeret den dag. Det var også en klassekamp, og mange kvinder valgte at fejre dagen sammen med deres klasse.«

Så der er blevet overset noget?

»Ja. Den sejr i kønskampen, som kvindetoget fejrede, var én kamp, og der var andre fronter, der var mindst lige så skarpe. Jeg synes, det er fantastisk, at min oldemor fik stemmeret. Men det er lige så fantastisk, at min oldefar, som var en fattig mand på heden, fik det samme at skulle have sagt som godsejeren. Det havde han ikke før 1915.«

Hvorfor er det kun kvindernes stemmeret, vi fejrer i år?

»Jeg har tænkt meget over det. Det må være den borgerlige kvindebevægelses historiefortælling, der har vundet. Det kan også være af den simple grund, at der næsten ikke er nogen billeder fra arrangementet i Søndermarken. Og så er det nok også, fordi der er bedre historiefortællere blandt kvinderne. I dag trækker vi stolt tråde tilbage til den kvindekamp, som blev kæmpet dengang. Der er ikke nogen, der fortæller fattigrøvenes historie, men faktum er, at der var mange mænd som var ekskluderet fra demokratiet frem til 1915.«

Ud over valgretten, hvad er så det vigtigste, der er sket for kvinder i de seneste 100 år?

»Tamponer og prævention. Tamponen har gjort lige så meget for kvinders bevægelsesfrihed som bilen og cyklen – mine oldemødre gik rundt og dryppede på gulvet. I Ghana har man lavet forsøg med at give bind til unge piger, og det betyder ganske enkelt, at de kommer i skole. Præventionen er også vigtig. Vores oldemødre havde 11 børn. At man i dag selv kan bestemme, hvor mange børn man vil have, er fantastisk.«

Har du et bud på, hvorfor de fleste terrorister er mænd?

»Tager man Breiviks skriverier, kan man se, at han dyrker antifeminismen – det er en integreret del af hans ideologi. De konservative islamister hylder også mandens overherredømme. Truslen er den moderne verden, og med moderniteten forsvinder grundlaget for mænds overherredømme. Det er jo patriarkatet, der er truet. Det tror jeg i hvert fald er en del af forklaringen.«

Hvilken person har haft særlig betydning for ligestillingen herhjemme?

»Jeg nævner to. Louis Pio, som trods en vis modstand fra smedene sørgede for, at der allerede i det første socialdemokratiske partiprogram i 1876 stod, at alle over 22 skulle have valgret: Tyende, fattige mænd, kvinder. Det var meget modigt dengang. Den anden er Fredrik Bajer som sammen med sin hustru, Mathilde, skabte Dansk Kvindesamfund.«

To mænd?

»Det er bevidst. Ligestilling bliver ofte set som kvinders kamp imod mænd. Man skal hellere se det som demokratiske mænd og kvinder, der kæmper imod udemokratiske mænd og kvinder, for det er sådan, det har været. Der har altid været ordentlige mænd, der har kæmpet sammen med kvinder, og det er der også i dag. Det bliver man hverken umaskulin eller blød af.«

Er der for meget fokus på kvinderne, når det kommer til ligestilling?

»Nej, men jeg synes, der er for lidt fokus på andre former for ligestilling.«

Hvad tænker du om Dyrby-sagen?

»Det er fuldstændigt ufatteligt, at man kan blive fyret – jeg ved godt, at Michael Dyrby selv sagde op, men sådan tolker jeg det – fordi man har været utro og så kvajet sig ved at sende billeder af det. Det er ikke pædofili. Det er ikke sexchikane. Der er ingen, der er blevet forulempet. TV2 fyrede også Jørgen Leth, fordi han havde knaldet kokkens datter. De har tilsyneladende nogle moralske kriterier, som er meget umoderne.«

Hvad ville omvæltning på linje med kvindernes stemmeret være i dag?

»Øremærket barsel til mænd. Det er den væsentligste hindring for ligestillingen mellem kønnene. Mænd har ikke særligt gode rettigheder i forhold til børn, og det starter ved barslen. Det rammer dem midt imellem øjnene, når de skal skilles. Så får de lov til at se barnet hver anden onsdag. Det er besynderligt, at Danmark er så langt bagud.«

Er der noget ved kvindebevægelsen, der irriterer dig?

»Masser. Den dækker over kvinder, som mener, at man skal kriminalisere prostitution, det er jeg modstander af. Der er nogle, der er imod øremærket barsel til mænd. Kvindebevægelsen er så bred, at det er nemt at være uenig med mange.«

Hvis du skulle have levet i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg ville ikke have levet i en anden tid end den, jeg har levet i. Jeg blev ung, lige som der blev indført fri abort, men inden AIDS-truslen kom. Jeg tilhørte den sidste årgang, der kunne komme på universitetet uden adgangsbegrænsning. Og det socialdemokratiske velfærdssamfund var skabt, så vi kunne få SU. De 16-17 år ældre rødstrømper havde kæmpet de værste kampe, men hippietidens sødme og ’peace love and understanding’-tankegangen var der stadig. Min generation har virkelig haft stor frihed.«

Hvilken sang burde alle høre?

»Når vinteren ikke er til at holde ud mere, kommer marts, som jeg forbinder med Kaj Munks »Den blå anemone«. Det er smuk poesi fuld af mening. Sangen handler om det svære ved at skifte sted og alligevel gro i fremmed jord.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her