Læsetid: 6 min.

Et nyt vi

Klimatopmødet COP21 nærmer sig. For nylig lavede forskere, kunstnere og et lille udvalg af dyr, planter og alger en indledende øvelse: De forsøgte at gøre op med menneskets dybtliggende (u)vane med at sætte sig selv i centrum
28. november 2015

En koloni af bladskærermyrer er på udebane. I fem forbundne montrer kribler de små væsner rundt og gør det, myrer altid gør: samler mad og materiale til deres tue. Over montrerne hvælver Dome of Visions sig op, og udenfor sænker novembermørket sig over København, hvis indbyggere også flittigt er ved at fragte mad og materiale hjem til deres huse. Myrerne er – uden deres samtykke – en del af Lisbeth Banks installation ’Mutualistiske skulpturer’, der viser, hvordan to forskellige arter kan hjælpe hinanden til overlevelse: Bladskærermyrerne er nemlig ikke selv i stand til at nedbryde enzymerne i de planter, de indsamler. Derfor dyrker de svampe inde i deres tue, der kan hjælpe dem med at nedbryde materialet – til gengæld giver myrerne svampene føde og holder dem rene. Det er den slags eksempler på symbiose og gensidig afhængighed mellem arterne, som kuratorerne bag TRANSART-kunstfestivalen gerne vil have os til at få øje på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu