Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Gaver til voksne – skal/skal ikke?

12. december 2015

Maria, 30 år, København

Min kæreste og jeg er for nylig flyttet sammen. Hans forældre er søde, sociale og betænksomme. De giver mig ofte gaver, og jeg er temmelig sikker på, at jeg også får en julegave af dem i år. Jeg giver dem fødselsdagsgaver, hvis jeg ser dem på deres fødselsdag, men ellers ikke. Og jeg kan godt lide, at der ikke er regler for den slags, men at man bare giver, hvis man har lyst.

Det bringer mig til mit dilemma: Bør jeg give dem en julegave i år, selv om jeg ikke kommer til at se dem i julen? Det vil være en sød gestus, selvfølgelig, men jeg er bange for, at bordet fanger, og at det næste år vil blive anset som ’mærkeligt’, hvis der ikke er nogen gave, hvor der på til og fra-kortet står min kæreste og mit navn på. Hvad skal jeg gøre?

Svar I:

De fleste svigermekanikker er søde og betænksomme i de indledende heat. Du møder sikkert også op i din venligste version. Det går over. Hvis du bliver sammen med din kæreste, vil både dine og hans forældres mindre charmerende sider træde frem, uanset hvor mange gaver I giver hinanden. Med tætte relationer får man hele pakken. Det er det, der gør dem udfordrende.

Jeg har været sammen med min mand siden Murens fald og gennemlevet flere samlivsfaser. Vi er endt med at fordele gaveopgaverne rimelig råt – vi har hver især 100 procent ansvar for vores egne familier. Udover tidsbesparelsen fungerer det, fordi forventningerne til gaver er forskellige i forskellige familier. F.eks. ville gaverne under træet i min familie – særligt indpakningen – blive betragtet som en fornærmelse eller en joke i andre familier. Lad din kæreste klare gaverne, og nøjes med at skrive dit navn på kortet. Står den søde svigersøn for gaverne til din familie?

— Mette Davidsen-Nielsen

Svar I:

Jeg skulle egentligt til at skrive et svar om, at julegavegiveri i høj grad er styret af, om vi taler om børn eller voksne. Det er måske selve lakmusprøven på, hvilken kategori du tilhører. Voksne giver gaver til børn uden at forvente at få noget til gengæld, mens gaver mellem voksne hurtigt kan blive pinligt. Hvis du får gaver af dine svigerforældre uden at give noget igen, vil det skabe ulighed i jeres relation og på den måde reducere dig til et barn, selv om det måske hverken er dit eller deres ønske. Når I selv får børn, bliver det meget nemmere, for så retter al gaveglæden sig naturligt mod dem.

Men så slog det mig, at det her handler om noget helt andet. Hvorfor er det dig, der bekymrer dig om gave til din kærestes forældre? Hvad plejede han selv at gøre, inden du overtog hans sociale forpligtelser? Eller er pointen netop, at han ikke bekymrer sig om den slags, da han stadig er et barn?

— Emil Rottbøll.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu