Læsetid: 3 min.

Dødens København

Døden, det store intet, fylder godt i en by. Her i vintermørket, hvor nogle af os bliver nærmest selvlysende blege og går i sort, kan man være lidt goth og gå en tur i dødens København
Døden, det store intet, fylder godt i en by. Her i vintermørket, hvor nogle af os bliver nærmest selvlysende blege og går i sort, kan man være lidt goth og gå en tur i dødens København

Rasmus Fly Filbert

12. december 2015

Døden er overalt, men vores dødsangst gør, at vi ikke ser den og helst tænker så lidt som muligt på den. Døden gør, at vi overhovedet kan være her, hvis alle levede evigt, ville planeten være druknet i mennesker for længe siden. Fortidens folk har venligt givet plads ved at dø og komme af vejen. Og veje er ofte opkaldt efter døde, kendte og nogle gange endda hæderlige folk som J. C. Tode.

Todesgade er jo den ultimative gothgade i København: Tysk død — i besvimende kedelige præfabrikerede betonkasser. Tode (1736-1806), som lagde navn til gaden, var læge, Doktor Død, digter og stifter af to skoler: Borgerdydsskolen – nu en del af Gefion Gymnasium, og Efterslægtsselskabets skole – nu HF-center i Utterslev. Måske var det hans dystre efternavn, der fik ham til at kæmpe så bravt mod døden og den store glemsel: Han forsøgte at helbrede folk, skrive digte for at blive husket til evig tid samt give lærdom til kommende generationer. Men måske var det mest den korte gade på Nørrebro, der reddede ham fra glemslen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu