Baggrund
Læsetid: 6 min.

Gratulationslisten 2015

Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information. Her giver vi dem til folk, der har fortjent dem. Det er tid til årets Store Hædersfest
Moderne Tider
19. december 2015
Årets vilde pjække-pris kan kun gå til prins Henrik. Redaktionen ønsker tillykke

Årets vilde pjække-pris kan kun gå til prins Henrik. Redaktionen ønsker tillykke

Rune Pedersen

1. Ferris Bueller-prisen

Gives til én, som har haft en vild pjækkedag

Vinder: Prins Henrik

Juryens begrundelse: Årets Ferris Bueller-pris kan kun gå til prins Henrik, som meldte sig syg under hele fejringen af dronningens 75 års fødselsdag. End ikke en karettur under en vamset plaid eller et enkelt vink fra balkonen kunne det blive det.

Officielt var prinsegemalen nede med bronkitis. »Den varede i tre dage på det forkerte tidspunkt, men man er ikke herre over sit eget helbred,« sagde han til BT, og det har han jo ret i. Desuden siger netdoktor.dk, at bronkitispatienter bør undgå tobaksrøg. I det lys måtte han af gode grunde holde sig væk fra dronningen. Uofficielt var der tale om ren pjæk.

Få timer efter, at dronningen havde lukket sin gallafest, som Henrik var for syg til at deltage i, blev han set spankulerende rundt i Venedig. Helt glad, iført knaldrøde bukser på Venedigs mest turistede sted, Markuspladsen. Det er pjæk uden skam, når det er bedst, og det kan komiteen bag Ferris Bueller-prisen ikke andet end at honorere.

Mia Mottelson

Øvrige nominerede:

Lars Løkke Rasmussen – for at være til vinsmagning på Fabio, mens flygtninge sad indespærret i Rødby og Padborg

Arkitekterne bag Inderhavnsbroen mellem Nyhavn og Papirøen i København – for at designe en 180 meter lang cykel– og gangbro, som har taget længere tid at bygge end Lillebæltsbroen og som stadig ikke står færdig.

2. Tesfaye-statuetten

Gives til en medborger, som snobber nedad og idylliserer den jævne mand

Vinder: Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti

Juryens begrundelse: Dansk Folkepartis nyvalgte folketingsmedlem Pernille Bendixen kom på glatis, da hun i september måned var live igennem på Radio24syv.

Værten ville vide, hvad hun mente om, at statsministeren både vil hjælpe i nærområderne og samtidig spare på ulandsbistanden. Til det svarede Bendixen: »Så vil vi vel tage fra bruttonationalproduktet, tænker jeg. Sådan et eller andet teknisk i den der sammenhæng«.

Værten spørger om, Bendixen ved, hvad bruttonationalproduktet er? »Ja, men der er et eller andet i bruttonationalproduktet, der er for højt. Hvad der så er, det kan jeg simpelthen ikke huske.«

Mia Mottelson

Bendixen fik hug for sit vrøvl. Aviser lavede sjov med hende. Eksperter grinede af hende. Politikere gjorde et stort nummer ud af exceptionelt korrekt at forklare, hvad BNP er. Men de almindelige danskere grinede ikke. De tænkte ’haps’ – der er sgu en politiker, der ved ligeså lidt som mig. Det var politisk spin det hele, og juryen forudser, at Bendixen bliver næste valgs stemmesluger.

Øvrige nominerede:

Søren Pape – For at forsøge at gøre det gamle herremandsparti attraktivt ved de jyske kakkelborde.

Emil fra Suspekt. Han er i virkeligheden en meget fornuftig fyr, men han forstår at fremstille sig selv som en fandens karl. Han kan sågar få folk til at gå med T-shirts, hvor på der står ’bollede hende i går’.

Helle Thorning-Schmidt for næsten at lykkes med at omfavne Suspekt og ryge en cigaret ved Danish Music Awards.

 

3. Gøg og gokke-prisen

Mia Mottelson

Tildeles årets best friends forever

Vinder: Milena Penkowa & Carl Holst

Juryens begrundelse: Mens Carl Holst i efteråret skøjter rundt i den ene møgsag efter den anden, melder støtten sig fra en kær ven.

Dagen efter, at Carl Holst politianmeldes for at have benyttet en offentligt lønnet embedsmand til at føre sin valgkamp, skriver den tidligere, nu skandaliserede hjerneforsker Milena Penkowa på Facebook: »Hold ud!! Hold ud Carl imens medierne går amok... før eller siden stopper hetzen mod dig. Husk også, at de fleste sagtens kan gennemskue de frådende (læs: pinlige) journalister, som skæmmer mediebilledet. Hold hovedet højt og fortsæt dit gode arbejde«.

Det varmer hjerter i en kold tid når to så gode venner og fælles ofre for mediernes hetz støtter op om hinanden.

Øvrige nominerede:

Johanne Schmidt-Nielsen og Inger Støjberg for at fastholde at de er skam er gode venner privat, selvom de aldrig er set sammen og ingen uden for deres presseafdelinger tror på det.

Linse & Didde – realitystjernerne blev for halvandet år siden uvenner men har nu drukket genforeningskaffe på McDonald’s og drømmer igen om at komme på plejehjem sammen.

David Trads & Don Ø – for at have bedrevet vennebogen ’Exit Parken’ efter ’journalistiske principper’.

Patrick Nielsen & Rudy Markussen – for hele iscenesættelsen af boksekampen ’Ondt blod’. De fik hele Danmark til at tro, at de hader hinanden. I virkeligheden er de gode venner.

4. Årets Lummergøj

Mia Mottelson

Gives til en person som formår at skabe en god og intens stemning uden at gå over stregen.

Vinder: Mette Blomsterberg

Juryens begrundelse:

Mette Blomsterberg mestrer den danske, folkelige lummerhed til perfektion, hvilket er en af hovedårsagerne til at seertallet til succesprogrammet Den store bagedyst holdes i vejret.

Uden at virke plat eller frastødende får hun sagt ting, som kan misforstås, hvis man gerne vil – og det vil alle de unge mennesker, som sidder og livetweeter mens de ser ’Den store bagedyst’ gerne. Noget spøjter voldsomt, bollerne er lidt for hårde, stangen er fyldt med creme osv.

Det elegante ved Blomsterbergs lummerhed er at den holder sig på den pæne side af grænsen, så man akkurat ikke kan klandre hende for at gøre det med vilje. Det er i fortolkningen af Blomsterbergs udtalelser, at lummerheden opstår:

Øvrige Nominerede

Claus Elming for en utrættelig indsats i Vild med dans

Michael Dyrby for Dyrby-sagen

Mads Steffensen for sin diskrete flirten med Anne Glad i »Kender du typen«

5.  Korkproppen

Mia Mottelson

Gives til en borger som trods modgang flyder ovenpå

Vinder: Uffe Elbæk

Juryens Begrundelse

Uffe Elbæk var dømt færdig, da han for tre år siden måtte gå af som kulturminister. Ikke bare blev han fyret – han blev fyret for en forseelse så lille at den på ingen måde tåler sammenligning med de skeletter i skabene, som medlemmer af det nuværende ministerhold med højt humør bærer rundt på. Når en politiker end ikke kan klare sådan en sag, ja så ved man, at den er helt gal.

Derfor var det desto mere opsigtsvækkende at Uffe Elbæk og hans venner iført hhv. striksweater og grønne spandexdragter stormede ind i Folketinget med det nye parti, Alternativet. Men det kan Uffe – han kan fornemme, hvad tiden kalder på – og den kalder på et opgør med bloktænkningen og politisk spin. Så det sørgede han så for at gøre danskerne opmærksom på, blandt andet da han under en partilederdebat erklærede sig enig med Liberal Alliance i, at de offentligt ansatte skal have mere frihed: »Jeg ønsker en gladere og mere fagligt stolt offentlig sektor. Det fik jeg altså bare lige lyst til at sige. Så cadeau herovre fra til en af de borgerlige, selv om jeg ikke er en del af holdet.«

Det er umuligt at forsvare sig imod et angreb fra Klodshans.

Øvrige nominerede:

Lisbeth Knudsen: for efter fyringen på Berlingske at blive formand for Det Kongelige Teater uden at have kendskab til teater

Bjørn Lomborg: alt går den mand imod, men han bliver stadig brugt som kilde i store medier.

Lizette Risgaard: det er ikke sjovt at være under Harald Børstning i otte år.

6. Årets Svend Brinkmann

Mia Mottelson

Gives til en humanist, som modigt og uforpligtende taler konkurrencesamfundet midt imod og derefter bliver delt meget på Facebook

Vinder: Eva Secher Mathiasen

Det er nemt naturligvis at virke kæk og alternativ når man står over for Jørn Nergaard Larsen (V), men ikke desto mindre skal Eva Secher Mathiasen have en pris for sin optræden i DR2 Debatten. Hun sagde egentlig ikke noget, som ikke er sagt før. Hun gjorde det bare på en så fin og ærlig måde, syntes man på venstrefløjen, hvor Eva Secher Mathiasen efter sin optræden er blevet den nye superhelt:

»Jeg vil gerne have politikere, der har visioner for, hvordan vi får et samfund, hvor vi alle sammen har det godt, i stedet for et samfund, hvor vi bedst muligt kan piske flest muligt til at være konkurrencestatens fodsoldater.«

Mere skulle der ikke til. Eva Secher Mathiasen er årets Svend Brinkmann.

Øvrige nominerede:

Svend Brinkmann – himself for sin optræden i Informations julekalender, hvor han blandt andet sagde: »Måske skulle vi prøve at sige, at vi er vores næstes lykkes smed.«

Paven Frans – Paven er er altid nomineret til Svend Brinkmann-prisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ganske morsomt, måske bortset fra "Snoppe nedad"-prisen. For det første er begrebet at "snoppe nedad" ganske flygtigt forekommende, og faktisk kun brugt af akademikerklassen, der hader når de i deres højttravende samfundsanalyser bliver taget i at overse klassekampen... Og så kan opleves at hvisle: "Nu snopper du vist nedad".

Og derfor er der heller ikke rigtig substans i motiveringen for at tildele prisen til Pernille Bendixen, der jo har ret i at Danmark rent faktisk burde ofre noget BNP på at rette op på skaderne i Syrien og Irak.

BNP er et mål for alle de indkomster, der skabes i landet.

Ernst Enevoldsen, Grethe Preisler og Glenn Lynge Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Rasmussen

Fantastisk! Tak i øvrigt for at perspektivere Elbæks ministerbrøler, der ganske rigtig synes banal set i forhold til det nuværende rædselskabinets ditto.

Benta Victoria Gunnlögsson, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Calle Hansen, Glenn Lynge Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Elbæks ministerbrøler? Jamen Elbæk havde jo intet gjort, som han ikke måtte i sin egenskab af kulturminister! Det var bare noget, Elbæk troede, han måske var kommet til af vanvare, og så gad han da ikke være minister længere, da det var for hård en belastning for hans ægtefælles nervesystem.

Hvorefter Elbæk i al fredsommelighed rømmede sit ministerkontor og trissede ned og satte sig som 'menigt partimedlem i grebningen i De Radikales Box' i folketingssalen. Og stemte, som han fik besked på at stemme af Margrethe Vestager, indtil hun flyttede til Bruxelles, og Morten Østergaard overtog hendes ministerkontor og styrepinden som partiformand for De Radikale.