Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Daniel Dencik

Manuskriptforfatter Daniel Dencik måtte rette Hitlers jammerlige sprog for at kunne citere fra ’Mein Kampf’
Moderne Tider
5. december 2015

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Ingen. Lad mig citere Ibsen: ’Flertallet har Magten – desværre – men Retten har det ikke. Retten har jeg og de andre faa, de enkelte. Minoriteten har altid Retten.’ En bog skal finde sine læsere uden om pensum, kulturkanoner og andre folks anbefalinger. Et opslag på nettet, der får 0 eller 1 like, vil altid være mere interessant end det, der får 100 eller 1.000.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Rejsen til nattens ende af Louis-Ferdinand Céline. Han er uforlignelig, heldigvis. Alle andre forfattere, stablet på skuldrene af hinanden, når ham ikke til sokkeholderne. Michel Houellebecq er vel den, der når længst på egen hånd. Han når ham måske til nosserne, hvilket i sig selv er et smukt syn. Men det er en sejr at tænke på, at trods Célines elendige, personlige nederlag, står denne, hans første roman, stadig på hylderne i alverdens bogreoler med hele sin uformindskede kraft.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg færdiggør ikke dårlige bøger. På den måde er jeg illoyal. Jeg står af efter 20 sider, hvis forfatteren ikke har revet mig med. Jeg kan også udvandre fra film, selv om jeg ikke bryder mig om det statement, der ligger i selve udvandringen. Men den værste bog (som jeg ikke har læst færdigt), var nok Min Kamp af Adolf Hitler. Jeg ville citere fra den i forbindelse med mit arbejde, men den var så jammerligt skrevet, at jeg blev nødt til at rette op på Hitlers formuleringer, før man kunne begynde at begribe, hvad han prøvede at sige. Den har heller ikke stået tidens tand særlig godt, kan man sige.«

Hvilken type læser er du?

»Udover illoyal, er jeg en udpræget langsom læser. Jeg læser en sætning op til 10 gange, før jeg bevæger mig videre. En arkæologisk læser, kunne man også sige. Jeg prøver at forstå, hvad der er sket med sproget, siden det nu er endt på denne måde.«

Hvornår læser du?

»I badet, fortrinsvis. Jeg er i det hele taget en stor fortaler for karbadet. Men også i sengen, på flyet, i toget, om natten. Jeg læser under den anden halvdel af dagen, i den første skriver jeg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her