Baggrund
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Håb!

Den historiske gevinst i Powerball-lotto var ifølge flere korrespondenter det altoverskyggende samtaleemne i USA i denne uge. Større end terrorangrebet i Jakarta og kampen om at blive republikansk præsidentkandidat

Ryan Remiorz

Moderne Tider
16. januar 2016

Information bragte for godt et år siden en ’Håbets Julekalender’, hvor kendte skulle svare på, hvad der giver dem håb. De svarede børnebørn, Jesus, ’det gode i mennesket’ osv. Spørger man i den lidt bredere befolkning, vil svaret formentlig være Lotto. Intet kan få os til at håbe som en stor lottopulje, og i USA har borgere stået i tæt kø i denne uge for at sikre sig kuponer til lotteriet om den vanvittige pulje på 1,6 milliarder dollar i Powerball-lotto.

Manden på billedet repræsenterer både den brede befolkning og håbet. Han hedder Robert Charbonneau og er faktisk canadier, men tirsdag krydsede han grænsen til USA for at købe kuponer for 1.100 dollars:

»Det (jackpotten, red.) er mange penge, det er skørt, vi drømmer alle sammen, det koster ikke meget at drømme,« sagde han til The Canadian Press.

Meningsløst håb

En enkelt kupon kostede bare to dollar, og kloge professorer lod sig interviewe om, hvor lille sandsynligheden rent faktisk var for at vinde. Den var lille. Én til 292 millioner helt præcist. Mindre end chancen for at blive præsident. Mindre end chancen for at blive ramt af et lyn.

Ifølge Fox News klummist Dr. Keith Ablow var chancen for at vinde mindre end chancen for at blive overfaldet af en bjørn og blive angrebet af en haj og blive gift med en supermodel. Altså i kombination.

Med så lille en sandsynlighed giver det ikke mening at være med, kunne man tro at konklusionen burde være, men det var den slet ikke. For ikke bare den brede befolkning, men også eliten, købte kuponer – selv om man havde regnet på sandsynligheden forinden, naturligvis. Som Keith Ablow konstaterer, så vil det at lave to dollar om til 1,6 milliarder være verdenshistoriens bedste investering. Også det intellektuelle magasin The Atlantic lavede en stor udregning som mundede ud i, at det var en god ide at investere i Powerball-kuponer.

Det største

Der endte med at være tre vindere, som måtte dele puljen og få godt en halv milliard dollar hver. Den historiske gevinst i Powerball-lotto var ifølge flere korrespondenter det altoverskyggende samtaleemne i USA i denne uge. Større end terrorangrebet i Jakarta og kampen om at blive republikansk præsidentkandidat. Det kan synes overfladisk, men på en måde er det også smukt, når mennesker fra alle samfundslag i den grad – og på trods af den rationelle viden om dårlige odds – håber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her