Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Det er så koldt derude

I denne uge foreslog politikere fra Socialdemokratiet til Liberal Alliance på forskellig måde at lukke grænserne. Til Europa. Og til Danmark

DIMITAR DILKOFF

Moderne Tider
23. januar 2016

I sne står urt og busk i skjul. / Det er så koldt derude. / Dog synger der en lille fugl. / På kvist ved frosne rude.«

B.S. Ingemann

I morges gik jeg en tur gennem den snedækkede natur, mens solen stod op. Jeg nød det snereflekterede lys og lyden af mine egne knasende skridt. Frostvinteren er kommet til Danmark. Den har været ventet med længsel for os, der elsker sne og kulde, kælk og skøjter.

For mig er vinteren, som vi oplever den netop nu, en lyrisk årstid, som siden min tidligere barndom er tæt forbundet med sange som eksempelvis B.S. Ingemanns ord om den lille frysende fugl: »Giv tid! giv tid! Den nynner glad. / Og ryster de små vinger. / Giv tid! Og hver en kvist får blad. / Giv tid! Hver blomst udspringer.« Og gåturen vækkede også minder om talrige landskabsmalerier af naturen i et smukt frostgreb.

Måske derfor blev jeg hårdt ramt, da jeg kort efter så på dette billede fra Serbien ved landsbyen Miratovac. Det har mange ligheder med malerierne: Træet i midten står bart med grenene i silhuet mod den grå himmel. Man kan næsten høre lyden af fodtøjets knitren.

Men de mennesker, der bevæger sig gennem landskabet, standser ikke op for at glæde sig over årstiden. De er ude på en kold og lang vandring efter at have krydset grænsen fra Makedonien.

Hvor de kommer fra, og hvor de skal hen, fortæller billedet os ikke. Ifølge FN’s Højkommissariat for flygtninge kom mere end en million flygtninge og migranter til Europa i 2015 på flugt fra krig og fattigdom. Og modsat, hvad mange eksperter troede, kommer de stadig trods vinterens minusgrader. Som på billedet slæbende med deres vigtigste ejendele i bylter og sække.

Tøbrud

En af glæderne ved at befinde sig udendørs om vinteren er at få varmen, når man er hjemme igen. Iblandet viden om, at efter vinteren kommer altid vår.

»Giv tid! Og livets træ bli’r grønt. / Må frosten det end kue. / Giv tid! Og hvad du drømte skønt. / Du skal i sandhed skue,« som Ingemann skriver.

I denne uge foreslog politikere fra Socialdemokratiet til Liberal Alliance på forskellig måde at lukke grænserne. Til Europa. Og til Danmark. Men selv om flygtningepolitikken bliver stadigt mere kold, kan man håbe for disse mennesker, at der venter dem noget bedre, eller varmere i den anden ende af deres vandring. En velkomst. Noget de kan kalde hjem. Eller et politisk tøbrud.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her