Læsetid: 4 min.

Endnu er Polen ikke fortabt

13 små uddannelser på Københavns Universitet bliver ramt af regeringens sparekniv. En af dem er faget polsk, der til september optager nul studerende. Det ærgrer Moderne Tider – eller Czasy Współczesne, som vi ville hedde, hvis vi udkom på polsk. Polen er nemlig ud over EU’s vækstmotor og Europas krigshærgede, forpinte hjerte også smukt, sjovt og storimportør af danske varer. Kompetencer i polsk kultur og politik kan derfor være ganske værdifulde. Derfor bringer vi her en nedkogt bachelorgrad i polsk, så væsentlig viden ikke går tabt
30. januar 2016

1. semester: Moderne polsk identitet

De første ord i den polske nationalsang lyder »Jeszcze Polska nie zginęła« – Endnu er Polen ikke fortabt – og de siger meget om polsk identitet. Det, der i 1400-tallet var Europas største rige, forsvandt helt i 1795, genopstod i 1919, blev besat af nazisterne i 1939, og da Stalins soldater i 1945 var nået helt til den polske hovedstad Warszawa, lod de nazisterne jævne byen med jorden, så den sovjetiske hær efterfølgende selv lettere kunne overtage et svagt Polen. Under forhandlingerne mellem krigens sejrsherrer blev Polen foræret til Sovjetunionen, og det, som langt de fleste polakker så som en ny besættelse, tog sin begyndelse.

Kampen mellem det konservative og det moderne Polen sås blandt andet, da et kunstværk, der forestillede en kæmpe regnbue af stål og kunstige blomster, blev rejst på midten af Vor Frelser Plads i Warszawa, lige foran en af de mest betydningsfulde kirker i byen. Det konservative Polen gik amok, og fem gange blev regnbuen brændt ned af homofjendtlige grupperinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu