Læsetid: 4 min.

Endnu er Polen ikke fortabt

13 små uddannelser på Københavns Universitet bliver ramt af regeringens sparekniv. En af dem er faget polsk, der til september optager nul studerende. Det ærgrer Moderne Tider – eller Czasy Współczesne, som vi ville hedde, hvis vi udkom på polsk. Polen er nemlig ud over EU’s vækstmotor og Europas krigshærgede, forpinte hjerte også smukt, sjovt og storimportør af danske varer. Kompetencer i polsk kultur og politik kan derfor være ganske værdifulde. Derfor bringer vi her en nedkogt bachelorgrad i polsk, så væsentlig viden ikke går tabt
30. januar 2016

1. semester: Moderne polsk identitet

De første ord i den polske nationalsang lyder »Jeszcze Polska nie zginęła« – Endnu er Polen ikke fortabt – og de siger meget om polsk identitet. Det, der i 1400-tallet var Europas største rige, forsvandt helt i 1795, genopstod i 1919, blev besat af nazisterne i 1939, og da Stalins soldater i 1945 var nået helt til den polske hovedstad Warszawa, lod de nazisterne jævne byen med jorden, så den sovjetiske hær efterfølgende selv lettere kunne overtage et svagt Polen. Under forhandlingerne mellem krigens sejrsherrer blev Polen foræret til Sovjetunionen, og det, som langt de fleste polakker så som en ny besættelse, tog sin begyndelse.

Kampen mellem det konservative og det moderne Polen sås blandt andet, da et kunstværk, der forestillede en kæmpe regnbue af stål og kunstige blomster, blev rejst på midten af Vor Frelser Plads i Warszawa, lige foran en af de mest betydningsfulde kirker i byen. Det konservative Polen gik amok, og fem gange blev regnbuen brændt ned af homofjendtlige grupperinger.

Men den polske identitet er også præget af følelsen af, at Polen er blevet gjort uret gennem historien. Polakkerne er derfor på en den ene side en slags ofre. Men på den anden side ser de også sig selv som et stort og stolt folkefærd, der kæmper videre, selv når de møder modgang. Det var i Polen, at den største væbnede opstand mod nazisternes besættelse fandt sted, og det var i Polen, Solidaritet – fagforeningen for skibsværftsarbejderne i Gdansk, der siden blev en politisk bevægelse – i 80’erne tændte gløden til en kamp mod kommunismen i hele Østblokken. Som bevægelsens leder, Lech Walesa, sagde: »Der er gode billeder i Berlinmurens fald. Men det hele startede på skibsværfterne.«

Ifølge en af Polens største, nulevende intellektuelle, forfatteren Andrzej Stasiuk, lider Polen i dag stadig af en slags storhedsvanvid baseret på fortiden:

»Polen er et middelmådigt land, der ikke kan forlige sig med sin middelmådighed,« har han sagt.

2. semester: Politik og samfund i Polen

I mange år mente man, at Polen havde fortjent omverdenens respekt for landets politiske og økonomiske resultater. Forvandlingen fra østblok og korruption til indehaver af præsidentposten i EU og økonomisk overskud midt i en europæisk finanskrise var, ifølge blandt andet Verdensbanken, imponerende.

Men det nyvalgte regeringsparti, Lov og Retfærdighed, har skabt røre i Bruxelles – og i Polen – på grund af konstitutionelle ændringer, som blandt andet har stækket den polske højesteret, og nye stramninger af medielovgivningen, som betyder, at finansministeren kan udnævne og afsætte ledere på de statslige medier. I de seneste uger er en række angiveligt venstreorienterede journalister blevet fyret fra den statslige tv-kanal.

Selv om majoriteten af polakkerne er entusiastiske over for EU har den nye regering også gjort sig bemærket med en udtalt EU-skepsis, som kan virke arrogant og historieløs, men som måske netop skal forstås med historien in mente: Polakkerne, der har følt sig undertrykt af en større magt i så mange år, har måske stadig svært ved, at andre skal bestemme over dem. Alligevel er Polen stadig en vigtig politisk og økonomisk parter for Danmark. Næsten fire millioner danske svin blev afsat til Polen i 2015, hvilket næst efter Tyskland gør landet til den største aftager af dansk svinekød, og så er landet en vigtig forsvarspartner over for Rusland – et land, mange polakker stadig hader af et godt hjerte selv 25 år efter Sovjets fald.

3. semester: Polsk kultur

De tre mærkeligste ord

Når jeg udtaler ordet Fremtid,

tilhører den første stavelse allerede fortiden.

 

Når jeg udtaler ordet Stilhed,

ødelægger jeg det.

 

Når jeg udtaler ordet Intet,

Skaber jeg noget, som intet ikkevæsen kan holde.

 

Wisława Szymborska,

modtager af Nobels Litteraturpris i 1996.

 

Polen har måske et pr-problem i Danmark, hvor mange forbinder landet med skidne hindbær og billige håndværkere. Men landet er en kulturel perle, og det har betydet meget for den polske selvforståelse. Som forfatteren Henryk Sienkiewicz sagde i sin berømte takketale, da han modtog Nobels Litteraturpris i 1905: »Det er blevet sagt, at Polen er død, udmattet, slavebundet. Men her er beviset på hendes liv og triumf.«

Polen har fostret en række kunstneriske genier lige fra komponisten Frédéric Chopin, forfatteren Günter Grass og den verdenskendte filmtrio Roman Polanski, Krzysztof Kieślowski og Andrzej Wajda. De tre filmskabere har på hver deres måde forfinet den polske filmskole, der spiller på neorealistiske tangenter, og hvis hovedopgave ofte har været at skildre polakkernes kamp om at beholde deres værdighed under brutale omstændigheder.

En af de mest populære polske film i nyere tid er Ida, der vandt en Oscar i 2015. Den handler blandt andet om jødehadet, der levede i bedste velgående i efterkrigstidens Polen, og filmen er derved et forsøg på at vise, at også polakkerne har begået fejl og ugerninger i fortiden.

4. og 5. semester: Udveksling i Polen

Der er masser at se i Polen, som ud over Krakow, Warszawa og 2016’s europæiske kulturby Wrocław også har Zakopane-bjergene, hvor man kan stå på ski, Mazury-søerne og Europas ældste skov og sidste urskov, hvor man kan komme helt tæt på bisonokser.

6. og sidste semester: Bacheloropgave

Et godt bud på en bacheloropgave kunne være en analyse konsekvenserne af den hurtige modernisering i det polske samfund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu