Interview
Læsetid: 4 min.

»Jeg vil helst ikke mødes med buhen og råben«

»Der er ikke noget, der forpligter mig. Jeg kan smøre en leverpostejsmad i ro og mag og kigge ud over kysten. Og der mærker jeg nogle ting, jeg ikke mærkede førhen, og som jeg godt kunne tænke mig, at andre også mærkede«
Henning Elsner46 år, uddannet bager.Blev hjemløs for knap fem år siden på grund af en forsikringssag i forbindelse med et huskøb.Er aktuel på DR2  i tv-serien ’Felix og Vagabonden,’ hvor han sammen med sin hund Felix rejser Danmark rundt.Var allerede inden tv-serien kendt fra Facebooksiden ’Følg en hjemløs’, som har over 40.000 følgere

Henning Elsner

46 år, uddannet bager.

Blev hjemløs for knap fem år siden på grund af en forsikringssag i forbindelse med et huskøb.

Er aktuel på DR2  i tv-serien ’Felix og Vagabonden,’ hvor han sammen med sin hund Felix rejser Danmark rundt.

Var allerede inden tv-serien kendt fra Facebooksiden ’Følg en hjemløs’, som har over 40.000 følgere

STV Production A

Moderne Tider
30. januar 2016

Hvad synes du om forholdene for hjemløse i Danmark?

»De er en skandale. Ikke kun forholdene, men også at man skaber forhold, der gør, at der kommer endnu flere. Vi har mangel på herbergspladser, men vi har også mangel i det hele taget på empati over for socialt udsatte. Ikke fra danskerne, men fra regeringens side. Den sparker nedad hele tiden, og det er svært at se på, når man er tæt på det.«

Hvad er det med hjemløse og hunde?

»Jeg anskaffede mig Felix, da det hele begyndte at vælte. Han var der fra starten, da jeg tog af sted. Han kom op i cykelkurven og så derudad. Det var meget hårdt psykisk for mig de første dage at gå fra hus og hjem og sidde i et telt. Men han har været der fra dag ét, og jeg har skullet sørge for, at han havde det godt og fik mad og vand. Jeg tror faktisk, det at have hund er medvirkende til, at mange hjemløse kommer op om morgenen. Og så giver en hund en slags tryghed. Anden aften som hjemløs lå jeg inde i en privat skov, hvor jeg var bange for at blive opdaget. Men jeg fandt ud af, at når jeg sad i teltet, kunne jeg godt høre musik i mine høretelefoner, for jeg kunne se på Felix, hvis der kom nogen. Han knurrer med det samme.«

Hvad kan du lære andre mennesker?

»Det er svært nu om dage at stoppe op og tænke efter. Har du tid til det? Når jeg cykler rundt derude med anhængeren, skal jeg ikke hjem. Der er ikke noget, der forpligter mig. Jeg kan smøre en leverpostejsmad i ro og mag og kigge ud over kysten. Og der mærker jeg nogle ting, jeg ikke mærkede førhen, og som jeg godt kunne tænke mig, andre også mærkede. Livet handler ikke om det, vi tror. Det er meget mere, end jeg troede, det var.«

Hvilket politisk parti, føler du, gør mest for de hjemløse?

»Jeg går ikke op i politik, for jeg synes bare, det er en skandale. Det eneste, man læser om, er når politikere overtræder loven eller lyver. Jeg blev så glad, da jeg så de der udsendelser om Uffe Elbæk og hans vej til Alternativet. Ikke fordi jeg er enig i hans politik, men han kommer med et nyt syn på det hele. Jeg har selv prøvet at starte i en lederstilling som produktudvikler på en stor kagefabrik. Jeg havde ambitioner og var god til det, men jeg løb panden mod en mur, for på kontoret sad de gamle grå mænd, der havde siddet der i 20 år. Og de ville have, at alting skulle forblive, som det hele tiden havde været. Man kan sammenligne det med nutidens politikere på Christiansborg. De er lederne af fabrikken, men de har mistet kontakten til gulvet.«

Programmerne er lavet om sommeren, hvor du og Felix cyklede rundt. Hvad laver I nu?

»De sidste vintre har jeg brugt på at forberede cykelturene om sommeren. Første år samlede jeg penge ind til fordel for tandpleje til hjemløse. Og jeg skriver meget. Felix vil gerne udgive en bog. Det har han snakket om i to år. Men jeg har også prøvet at sidde derude og fryse. Det er meget hæmmende, for man kan ikke rigtig lave noget andet end at forsøge at holde varmen.«

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft, siden du blev hjemløs?

»At jeg har mødt en anden, end den jeg troede, jeg var. Jeg har fundet ud af, at jeg kan en masse, jeg ikke anede. Jeg vidste for eksempel ikke, at jeg kunne skrive.«

Hvilket sted i Danmark er det smukkeste, du er kommet igennem?

»Danmark er smukt overalt, når man sådan cykler rundt. Men Vestkysten gør noget helt særligt for mig. Kyster er generelt en fantastisk oplevelse. Og der er gjort meget i Danmark for, at man kan komme helt tæt på kysterne.«

Hvordan vil du helst mødes af folk?

»Jeg vil helst ikke mødes med buhen og råben. Men jeg bliver for det meste mødt med venlighed og gæstfrihed. Der er mange, der dytter og vinker, hilser og smiler. Folk viser os tillid, hvorend vi kommer.«

Hvor sover du, når det er rigtigt koldt?

»Felix og jeg har været i et kælderrum i Valby, hvor vi kan være til på søndag. Så skal vi videre.«

Hvordan får du til dagen og vejen?

»Jeg sælger Hus Forbi.«

Hvilke ting kan du ikke leve uden?

»Felix.«

Skal du blive ved med at være hjemløs?

»Det håber jeg da ikke. Men jeg står i et svært dilemma: Jeg er blevet snydt ved et huskøb og i den her forsikringsag. Og min stolthed og ære forbyder mig at gå tilbage og bruge resten af mit liv på at betale af på det, når jeg er blevet snydt. Samtidig kan jeg ikke blive ved med at køre rundt herude, så jeg skal finde en løsning.«

Hvad synes du om tiggeri?

»Jeg har da givet penge til andre Hus Forbi-sælgere, hvis jeg har haft en god dag. Men jeg bryder mig ikke om tiggeri, for det er tit organiseret.«

Hvornår var du sidst rigtig glad og hvorfor?

»Det var jeg her i forgårs. Der er gang i en TV 2 Lorry-indsamling for hjemløse. Og jeg ringede ind og spurgte, hvor højt beløbet var, for Felix og jeg har også deltaget i indsamlingen med en lille video. Der var samlet 200.000 kroner ind. Og det skrev jeg på min Facebookside, og næste morgen var der kommet 145.000 kroner mere. Det gjorde mig rigtig glad.«

Hvad giver dig håb?

»Det giver mig håb, når jeg oplever, hvor meget frivillighed og velvilje der kommer fra almindelige mennesker. Vi vil gerne hjælpe andre her i Danmark. Men hvis danskerne ikke gjorde et kæmpe stykke arbejde for de svageste, ville det se ud helt ad helvede til. Det er de private, der løfter alt det, vores politikere burde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her