Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Johanna Thielst

Werner Herzogs dagbog er klar som et digt, mener Johanna Thielst, nomineret til EU’s Litteraturpris 2016
Moderne Tider
30. januar 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse..?

»Det ved jeg ikke, det er så forskelligt, hvem der bliver ramt af hvad. Men jeg kunne unde mange at læse den tyske filmskaber Werner Herzogs dagbog Om at gå i is. Om et menneske, der insisterende går skidtet ud af sind og krop. Gennem landskaber og kulde, med en indædt overbevisning om, at hvis han går hele vejen, hvis han hutler sig gennem vinteren med rygsæk, kompas og notesbog, fra et sted i Sydtyskland og frem til Paris, så vil det kunne redde Lotte Eisner fra at dø – filmhistorikeren, der har lært ham alt om, hvordan film skal laves. Det er en lille bog. Den handler om at blive ved. Ikke give op. Den er skrevet enkelt og knapt. Det er det, der gør den stor. Den er som et langt krystalklart digt.«

»Og så Jon Fosse. Hans trilogi er som en mytologi. Bare titlerne: Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd ... begreber, der ikke kan oversættes til dansk. Man bare aner meningen. Han skriver personer og hændelser frem med et enkelt sprog, der folder sig om sig selv.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Læderstrømpe, Gule Ørn, Den sidste mohikaner – jeg slugte Coopers indianerbøger og Daniel Defoes Robinson Crusoe. Max Frischs Bin eller Rejsen til Peking. Og 117 andre. I hvert fald Inger Christensens digte og Johannes V. Jensens Kongens fald. Og Dunhammere spidder himlen, fordi den var min egen debut.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det ved jeg ikke, for hvis læsningen af en bog ikke sætter noget i sving; hvis sproget ikke fungerer, fordi det ikke åbner sig; hvis klicheerne spærrer, så man som læser bliver sat af, så opgiver jeg og holder op. Ergo har jeg ikke læst den værste bog.«

Hvilken type læser er du?

»Kræsen og kritisk. Men nærmest lykkelig, når jeg læser noget, hvor forfatteren virkelig mestrer sproget og får skrevet noget enestående frem. Så ville jeg ønske det var mig.«

Hvornår læser du?

»Når det bliver mørkt. Når der er pauser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her