Læsetid 2 min.

Læser du bøger: Vinca Wiedemann

Filmskolerektor Vinca Wiedemann lever og ånder med sine romanfigurer og tager nødigt afsked med dem
16. januar 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Spørgsmålet er missionerende og vækker til protest. Alligevel tøver jeg ikke med at svare: Færdselsloven. Og Emma Gads Takt og Tone. Sidstnævnte er overraskende ukonventionel og humoristisk, og københavnske cyklister kunne have stor glæde af at læse førstnævnte – eller måske begge.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg nævner i flæng Peter Plys, Mio min Mio, Laurabøgerne, Johs. V. Jensens Digte 1906, Dostojevskijs Forbrydelse og straf, Buñuels Mit sidste suk og Inger Christensens Sommerfugledalen. Men dybest indlejret i mit DNA er H.C. Andersens eventyr.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg læser aldrig dårlige bøger til ende. En markant undtagelse er dog bogen, som hele min familie elsker at hade, og som min bror læser højt af, hver gang vi er i sommerhus sammen: Flemming og Varinka Muus’ 60’erbestseller Skik og brug i døgnets 24 timer med den gyldne frase: »En kvinde formår så yndefuldt at spille andenviolin …« Her kan man tale om stivnede konventioner, så det basker, Emma Gads totale modsætning. Min mor, Maria Marcus, lod sig inspirere af bogen, da hun i 1964 skrev sin satiriske debutroman Kvindespejlet

Hvilken type læser er du?

»Jeg lever og ånder med mine romanfigurer, og det tog mig utrolig mange år at acceptere, at fortælleren kan være upålidelig. Når jeg er færdig med en bog, bliver jeg trist, for det er som at tage afsked med en kær ven og et elsket landskab. Derfor foretrækker jeg murstensromaner og lange serier. Som barn var jeg en læsehest og genlæste nogle bøger over 50 gange. Som voksen går jeg benhårdt efter romanklassikerne. Jeg elsker håndbøger og opslagsværker. Til gengæld er faglitteratur pligtlæsning for mig.«

Hvornår læser du?

»Som barn læste jeg overalt, i bussen, i sengen, ved måltiderne. Som voksen længes jeg tilbage til de lange læsestræk, men jeg har svært ved at finde roen i hverdagen, og om aftenen falder jeg for hurtigt i søvn. Så jeg læser næsten kun i ferierne, hvor jeg er at finde i sofaen fortabt for omverdenen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu