Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: ’Hvor bliver det dejligt, når vi får tid til at kede os lidt’

Mogens Larsen var modstandsmand, snedker, kunstmaler, musiker og far til fire i tre ægteskaber – det sidste indgik han, da han var over 80
Mogens LarsenFødt på Frederiksberg den 4. november 1921.Snedker, kunstmaler, digter og musiker.Modstandsmand, interneret i Frøslevlejren 1944-45Gift tre gange. Far til fire sønnerDød den 3. december 2015Privatfoto

Mogens Larsen

Født på Frederiksberg den 4. november 1921.

Snedker, kunstmaler, digter og musiker.

Modstandsmand, interneret i Frøslevlejren 1944-45

Gift tre gange. Far til fire sønner

Død den 3. december 2015

Privatfoto

Moderne Tider
30. januar 2016

En kunstnerisk humanist. Det var Mogens Larsen, hvis et menneskes liv overhovedet kan koges ned til to ord. Både talrige kunstarter og andre mennesker liv og vilkår lå ham på sinde, lige fra han voksede op i arbejderbarakkerne på Finsensvej på Frederiksberg med en far, der var malermester, sin mor og fire søskende.

Ikke hele Frederiksberg tilhørte arbejderklassen. Og det var i det lokale borgerskab, et af hans første vigtigere møder med musikken fandt sted. Ikke langt fra Finsensvej boede den jævnaldrende Bent Fabricius-Bjerre. Ud fra hans families villa strømmede den dejligste musik, og den fik engang Mogens Larsen til stoppe op på fortovet. I villaen lagde man mærke til den unge mand udenfor. Bent Fabricius-Bjerre kom ud, og sammen fik de sig en snak om jazz.

Helst ville Mogens Larsen have fulgt den kunstneriske bane. Men faderen mente, at et praktisk fag var en mere farbar vej, og Mogens Larsen blev snedker. En verdenskrig kom dog i vejen, inden han slog sig ned med sit erhverv og kæresten Inge Rasmussen.

Louis Armstrong i Frøslev

Mogens Larsen blev modstandsmand. Hans funktion var at sikre rationeringsmærker til dem, der var gået under jorden. Men i 1944 blev hele hans gruppe taget af tyskerne. Tyskerne bankede på døren hjemme på Finsensvej klokken fire om morgenen. Hans mor, som ellers var lille af statur formåede dog at holde dem tilbage, indtil hun havde udstyret ham med varmt undertøj og en stor madpakke.

Mogens Larsen endte i Frøslevlejren, hvor han var krigen ud. Det var et ophold, der skar sår i sindet og gav ham mareridt senere i livet.

Han havde dog en evne til at fokusere på det gode. Blandt andet fortalte han en historie om en medfange, som var elektriker. Han blev sat til at reparere vagttårnets højttaler, og da han kravlede ned, bragede Louis Armstrongs »What a Wonderful World« ud over lejren.

En enkelt gang havde han besøg af Inge Rasmussen i lejren. Til lejligheden havde han lavet en gave til hende: en halskæde af kerner fra en honningmelon.

Pigen fra kantinen

Mogens Larsen var en periode kommunist. Men undervejs i krigen skiftede han mening, da han opdagede, »at de også var idioter«, som sønnen Søren Larsen fortæller. Han tog menneskets parti frem for ideens. Og efter krigen var han frastødt af forfølgelserne af ’tyskerpigerne’ og påståede kollaboratører.

Han giftede sig med Inge Rasmussen, fik to sønner og arbejdede som snedker. Han lærte sønnerne og deres kammerater at spille og byggede selv forskellige instrumenter til dem, bl.a. elguitarer.

Han blev skilt og gift igen og fik to drenge mere. Han fik også nyt job og arbejdede en tid med udviklingshæmmede på Beskyttede Virksomheder København. En dag i kantinen holdt Mogens Larsen oplæg for en gruppe på virksomhedsbesøg. Blandt dem var en ung kvinde, som bed mærke i den oprigtige varme, Mogens Larsen talte om de udviklingshæmmede med. Det var i 1976, og de to så ikke hinanden igen de næste mange år.

Men i 2002 var Mogens Larsen blevet skilt igen. Han var nu en ældre herre på 80 år, men havde arbejdet indtil nu og var stadig aktiv med bl.a. at spille musik – bl.a. i band med sine sønner – være kunstmaler og gå til hånde, ikke mindst når ting skulle bygges.

Til en påskefrokost mødte han Merethe Greisaw, pigen fra virksomhedsbesøget. Hun var også musikalsk, og de to aftalte at begynde at spille sammen.

Hun var 30 år yngre end ham, men de udviklede et nært venskab. Modstræbende – for begge syntes, at aldersforskellen var voldsom – knyttede de sig tæt til hinanden, og i 2004 blev Mogens Larsen gift for tredje gang.

Som 90-årig debuterede han på den lokale Kunstnergården i Dianalund og udstillede to gange sin kunst der.

»Hvor bliver det dejligt, når vi får tid til at kede os lidt,« kunne han finde på at sige til hende. For Mogens Larsen mistede aldrig appetitten på livet. Det gjorde til gengæld hans krop.

I januar 2015 fik han to hjerneblødninger og flyttede på plejehjem.

Der døde han den 3. december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her