Baggrund
Læsetid: 1 min.

Retfærdighed og forløsning

Forfatteren Jeffrey Lent giver sit bud på 10 mesterværker, der kan genoprette den kosmiske balance
Moderne Tider
2. januar 2016

Retfærdighed og forløsning synes at tilhøre adskilte domæner: både et juridisk og et spirituelt. I livet som i litteraturen er de imidlertid ofte forbundne. Vi søger retfærdighed i vores fællesskaber – familie, samfund, nation, historie, menneskeheden – men også forløsning, selv om forløsning også kan knytte an til kontemplation af naturens verden, kosmos og vores spejlinger heri.

Under arbejdet med min seneste roman, A Slant of Light, gik det op for mig, at temaet om forløsende højere retfærdighed ikke er nær så fremtrædende i verdenslitteraturen som ventet. Måske derfor foretrækker flere krimier og thrillere.

Her følger derfor min egen personlige hitliste over ti mesterværker, der tager temaet originalt op:

– Marilynne Robinson: Gilead. Pastor John Ames må være en af de mest interessante og sympatiske helte i moderne litteratur med sine dybe tanker om tro, familie og historie.

– William Faulkner: Absalom, Absalom! Fortællingen om Thomas Sutpen er fortællingen om Amerika, om tæmning af vildmarken, slaveri, fordrivelse af indianerne. Resultatet er hans egen og hans families undergang.

– Thomas Hardy: Tess of the d’Urbevilles. Brutal tragedie om landadel og landproletariat med en heltinde, der kæmper mod et nådesløst patriarkat.

– Lev Tolstoj: Anna Karenina. »Alle lykkelige familier ligner hinanden, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måde.«

– Ernest Hemingway: I vor tid. Novellesamling, hvor især Big Two-Hearted River-historien om en krigsveteran udfolder temaet om fravær af retfærdighed.

– Anne Carson: Selvbiografi i rødt. Geryon er en dreng, men han er også et rødt monster med vinger. Han har et varmt forhold til sin mor og et kompliceret forhold til sin bror.

– Michael Ondaatje: Divisadero. Poetisk familiesaga om kærlighed som ødelæggende kraft.

– Jim Crace: Harvest. Undergangsfortælling om en engelsk landsbys død.

Beowulf, oversat af Seamus Heaney: I kampen mod monstre udgydes blod i retfærdighedens navn.

– Helen MacDonald: H is for Hawk. Heltinden tæres af sorg over sin far død, men reddes ved at tæmme en falk.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her