Retfærdighed og forløsning

Forfatteren Jeffrey Lent giver sit bud på 10 mesterværker, der kan genoprette den kosmiske balance
2. januar 2016

Retfærdighed og forløsning synes at tilhøre adskilte domæner: både et juridisk og et spirituelt. I livet som i litteraturen er de imidlertid ofte forbundne. Vi søger retfærdighed i vores fællesskaber – familie, samfund, nation, historie, menneskeheden – men også forløsning, selv om forløsning også kan knytte an til kontemplation af naturens verden, kosmos og vores spejlinger heri.

Under arbejdet med min seneste roman, A Slant of Light, gik det op for mig, at temaet om forløsende højere retfærdighed ikke er nær så fremtrædende i verdenslitteraturen som ventet. Måske derfor foretrækker flere krimier og thrillere.

Her følger derfor min egen personlige hitliste over ti mesterværker, der tager temaet originalt op:

– Marilynne Robinson: Gilead. Pastor John Ames må være en af de mest interessante og sympatiske helte i moderne litteratur med sine dybe tanker om tro, familie og historie.

– William Faulkner: Absalom, Absalom! Fortællingen om Thomas Sutpen er fortællingen om Amerika, om tæmning af vildmarken, slaveri, fordrivelse af indianerne. Resultatet er hans egen og hans families undergang.

– Thomas Hardy: Tess of the d’Urbevilles. Brutal tragedie om landadel og landproletariat med en heltinde, der kæmper mod et nådesløst patriarkat.

– Lev Tolstoj: Anna Karenina. »Alle lykkelige familier ligner hinanden, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måde.«

– Ernest Hemingway: I vor tid. Novellesamling, hvor især Big Two-Hearted River-historien om en krigsveteran udfolder temaet om fravær af retfærdighed.

– Anne Carson: Selvbiografi i rødt. Geryon er en dreng, men han er også et rødt monster med vinger. Han har et varmt forhold til sin mor og et kompliceret forhold til sin bror.

– Michael Ondaatje: Divisadero. Poetisk familiesaga om kærlighed som ødelæggende kraft.

– Jim Crace: Harvest. Undergangsfortælling om en engelsk landsbys død.

Beowulf, oversat af Seamus Heaney: I kampen mod monstre udgydes blod i retfærdighedens navn.

– Helen MacDonald: H is for Hawk. Heltinden tæres af sorg over sin far død, men reddes ved at tæmme en falk.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu