Baggrund
Læsetid: 2 min.

Fremtiden

Dette billede er et kig ind i fremtiden. En fremtid fuld af smarte teknologier, men som af en eller anden grund ikke ser sådan rigtig rar ud
Moderne Tider
27. februar 2016

Dette billede er et kig ind i fremtiden. En fremtid fuld af smarte teknologier, men som af en eller anden grund ikke ser sådan rigtig rar ud. Facebook-stifter Mark Zuckerberg er på vej op på scenen på Mobile World Congress i Barcelona for at tale om sit nye projekt om at gøre Facebook til en Virtual Reality oplevelse. Det er realiseringen af en drengedrøm om, at man i fremtiden ikke bare skal lade sig nøje med at navigere en hjemmeside i 2D, men at man »rent faktisk kan transportere sig selv til et komplet andet sted og føle det, som om man fysisk er der,« som han forklarer i en video på Facebook. Så nu er det sådan, vi skal sidde.

Ovenover alting

Det er også et billede af Mark Zuckerberg som global leder, der som den eneste går frit omkring, mens hans publikum er fanget i en helt anden virkelighed. Facebooks magt er ligesom andre af de store teknologivirksomheders baseret på, at de bestemmer både mulighederne og begrænsningerne i den grænseflade, som vi møder verden med.

Som teknologikritikeren Evgeny Morozov har formuleret det i Financial Times: »Grunden til at frygte Facebook og deres ligesindede er ikke, at de krænker vores privatliv. Det er, at de definerer parametrene for den grå og for det meste usynlige teknologiske infrastruktur, der former vores identitet.«

Selvforstærkende magtophobning

En af de problematiske sider ved internetøkonomien er, at den har en tendens til at udvikle informationsmonopoler, fordi det er det eneste, der giver forretningsmæssig mening. Jo flere der bruger Google som søgemaskine, desto klogere bliver dens algoritmer, desto bedre søgeresultater får vi alle, og desto mindre bliver chancen for, at der kommer en konkurrent på markedet. Det samme gælder Facebook. Jo mere data, magt og kontrol de har, jo bedre bliver de også. Det er en win-win, hvor Silicon Valley tager det hele.

Dette billede er altså også et symbol på den dystopi af centraliseret magt som internetøkonomien også bringer med sig. For det kan godt være, at vi alle sammen er deltagere, men der er færre og færre, der svinger taktstokken, sætter reglerne, ejer rettighederne og scorer overskuddet. Og det sker, uanset om den brille, du tager på, dækker helt eller halvt for din adgang til virkeligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her