Baggrund
Læsetid: 3 min.

Korrekte klodser

Moderne Tider
13. februar 2016
Den danske debatpakke

Den danske debatpakke

Mia Mottelson

I efteråret nægtede LEGO at levere klodser til et værk af den kinesiske kunstner Ai Weiwei, og LEGO udtalte, at man »afholder sig fra at engagere sig i eller støtte brugen af Legoklodser i projekter med en politisk dagsorden«. Men nu har koncernen skiftet kurs. I sidste uge kom det frem, at LEGO – efter pres fra forbrugere med handicap – i år lancerer en figur fastmonteret i en kørestol. Moderne Tider PolitPlay® ser det progressive tiltag som en aktiv bestræbelse på at tilpasse Danmarks bedste legetøj til den verden, vi lever i. Vi er gået i gang med at udvikle de nye byggesæt til kommende klodsekollektioner.

Den danske debatpakke

En samlepakke med alle de elskelige figurer, som både børn og voksne kender fra tv. Scenen er sat til debat i et studie med LEGO-Clement som vært. Emnet for æsken er ytringsfrihed, og debattørerne leveres med ansigter, der kan drejes alt efter sindsstemningen til vred eller glad. Bonustilbehør: fadøl til Lars Løkke-figur, klovnenæse og tylskørt til Uffe Elbæk-figur og megafon til Pia Kjærsgaard-figur. Herudover leveres en unavngiven farveløs socialdemokrat uden særlige kendetegn eller holdninger.

Flygtningepakken

Det er vigtigt at debattere migration i børnehøjde. Det bliver en leg med den nye ’flygtningepakke’, hvor dagene og timerne flyver afsted, når børnene følger flygtningefamilier på vej væk fra formummede IS-krigere til lands, til vands og i luften. Sættet leveres komplet med menneskesmugler, diamantfyldt kuffert, gummibåd samt en idyllisk græsk vandkant – lige til at lægge et legobarn i. Bonusfigur: Inger Støjberg med en cola i den ene hånd og en skinke i den anden, som kan holdes op imod strømmen af flygtninge.

Den moderne familiepakke

Børn har brug for legetøj, der afspejler deres egen virkelighed, og derfor introducerer vi en æske, hvor emnet skilsmisse bliver leget ind. Ud fra indholdet i pakken kan man opbygge hele to hjem, hvor delebørnene – en tyk legodreng og en legopige med bumser – bor på skift. Imens kan de LEGO-forældre, der ikke har børnene, tage på miniferie og kunstudstilling med deres nye partner. Hjemmene leveres komplet med fladskærms-tv, PS4, fire iPads, en delehund og et nyfødt fællesbarn i den ene familie.

Kønsskiftepakken

Lad børnene lege med 58 forskellige køn, for eksempel ciskønnede, pankønnede og bikønnede figurer. Kvinder med skæg og mænd med bryster, der alle klæder sig nøjagtigt, som de vil, kan svinge støvsugere eller boremaskiner. I denne rummelige satsning – bygget op omkring en fredelig demonstration for LBGT-rettigheder – får både han, hun og hen øjnene op for en verden af forskellighed. Og går far og mor med ind i legen med at krydse de mange figurer på tværs af køn, påklædning og accessories, er der grobund for en god snak om kønspolitik på børneværelset.

Global-warming-pakken

Sættet leveres i en særlig flydevenlig udgave af LEGO Duplo, så de mindste kan tage delene med i bad og muntre sig med at bygge deres eget isbjerg og pille det fra hinanden igen, når temperaturen stiger. Isbjørne og bison­okser springer fra klods til klods og inuit­legomænd og forskellige truede hvalarter forsøger at over­leve, mens internationale selskaber udvinder olie og gas på tilhørende synkefrie boreplatforme. NB: Ekstra mange bonusklodser, som kan flyde rundt i badekarret som plastikaffald i børnenes eget varme verdenshav – i glade farver.

Udkantspakken

Der er brug for en pakke, der kan give børn et mere nuanceret syn på den danske landbokultur end den bondegårdsromantik, de stopfodres med i børnesange og tegnefilm. Udkantspakken er et naturskønt sæt med masser af opdyrkede marker, 145 legogrise og en ulv. Der er trin for trinmanual til at bygge både gylletank, vindmølle, grænsebom og et nedrivningstruet hus. På gården er der ingen bondekone.

Satiretegnerpakken

Legofigurer er den perfekte måde at gøre børn bekendt med en række af de figurer, som igen og igen bliver brugt i satiretegninger. Denne eksklusive pakke består alene af LEGO-mænd og -koner, der forestiller despoter, religiø­se overhoveder og andre historiske figurer. Alle klar til at blive brugt, når børnene vil gøre sig morsomme på andres bekostning. Eventuelt i kombination med nogle af de andre sæt. Således kan Hitler eller Paven få sat fut i legen, hvis de stikker forbi, når børnene bygger med Flygtningepakken, Kønsskiftepakken eller Den danske debatpakke. Liste over figurer: Idi Amin, Imelda Marcos, Putin, Hitler, Gud, Muhammed, Paven, Napoleon, Kim Jong-un, ayatollah Khomeini, Gaddafi, Onkel Joachim og Ulrike Meinhof.

Illustrationer: Mia Mottelson/iBureauet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ak, der er jo noget helt galt med kønsskiftepakken. Enhver der har prøvet den vil desværre erfare, at en LEGO-figur med lang hestehale ikke kan gå med en kappe som illustreret.

Blandt de "politisk korrekte" er der opstået en en konkurrence om hvem,der fører m h t at være mest politisk korrekte.

Det er ligesom i religiøse samfund og religioner , når man konkurrerer om, hvem der er mest "ren" og hellig,

Hvor er den "lavpraktiske" fornuft henne ?

@ PJ 19.45: På hjemmemarkedet dur emballagen ikke;
hvad med at kaldet det for (integrations-) "landsbyer" ?
Den er nemmere at sælge hos Die Dumme Dänen.

Jeg tror at man skal passe på med at gøre grin med lego. De har en hær af avekatter til at forsvare deres brand. Jeg kom til at tænke på KZ-lejren, der var de oppe i det røde felt.

Niels Duus Nielsen

Spændende forslag til nye lege for børn. Men der mangler en: Respektpakken, som justistsminister Pind glæder sig til at fremlægge i nær fremtid. Eller det er måske den samme som KZ-pakken, som Palle Jensen linker til?

@Palle Jensen
Eller den her: https://www.instagram.com/p/BARcV2AljSt

Jens Wolff, Niels Duus Nielsen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Hvad har LEGO gjort, bortset fra at starte initiativ og skaberglæde hos nye generationer verden over. Hele den politisering af fænomenet LEGO, der er sket de senere år, er stærkt symptomatisk for den nye populære trend, som ofte udspringer direkte fra Facebook Parlament, simpelt, ukonstruktivt redepisseri. Det skorer altid point, så det klodser.

Grethe Preisler

@Peder Kruse 14. februar, 2016 - 11:28:
"Hvad har LEGO gjort, bortset fra at starte initiativ og skaberglæde hos nye generationer verden over."

Ud over at sikre arvingerne efter koncernens grundlægger, opfinderen af den patentbeskyttede kulørte plastic-klods med utallige anvendelsesmuligheder, en privat formue på mere end 120 mia har LEGO ydet et klækkeligt bidrag til accelerationen af den globale miljøforurening med biologisk unedbrydeligt affald fra den petrokemiske industri, jvf. artikel herom andet steds i nærværende forum, hvor 'landets bedste hoveder drøfter de mest presserende emner'.

Så måske ville det være udtryk for en mere konstruktiv form for digitalt 'redepisseri', hvis bestyrerne af nærværende dagblads debatforum tog tyren ved hornene, kaldte en spade en spade, og opfordrede medlemmerne af 'Facebook Parlamentet' til at organisere en forbrugerboykot af koncernens produkter til fordel for mindre miljøskadeligt legetøj til deres egne ønske-og curlingbørn?

Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Jan Weis og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Hvor skal de unge plasticfrie ingeniører komme fra ...
I vores barndom var ’klodserne’ lavet af træ i alle typer og størrelser, og legeglæden var givetvis større, for der kunne eksperimenteres med statikken på detailniveau og konstruktionerne kunne nemt væltes! - hermed er idéen gratis givet videre til vågne og miljøbevidste iværksættere …

Lavet af træ .-)

Jeg husker stadig min 5 cm høje plastik Davy Crockett figur med tresser på skindvesten, brystlomme med knap, patronbælte, tydelige hårlokker under vaskebjørneskindshuen, og et særligt drag om munden, som jeg forsøgte at aflæse forskellige udtryk og situationer af ud af. Meget 3-dimensionel. Jeg fandt engang en anden Davy Crockett figur, magen til, som var "født" med et mere udvisket udtryk i ansigtet, og værktøjsmagerjobbet blev pludselig tildelt en tanke.

Intet nyt uden et farvel til noget andet - i det her tilfælde detaljerigdommen.

En ting der undrer mig er hvor tit jeg ser store plastikposer med lego på genbrugspladsen - til den pris burde de vel have en vis salgsværdi - måske pr. kilo - selv om brugsanvisningen er blevet væk?