Læsetid 2 min.

Læser du bøger: Mikkel Bogh

Såkaldt smal litteratur har ofte størst bredde, mener direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh
13. februar 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg har aldrig drømt om en bog, alle ville læse. Især fordi jeg selv let mister interessen for de bøger eller film, alle taler om. Men den bog, jeg oftest anbefaler andre litteratursøgende mennesker at læse, er nok Virginia Woolfs To the Lighthouse (da. Til fyret). Denne af størrelse beskedne, men alligevel fortættede bog, har for mig det hele: En følsom beskrivelse af personers selvrefleksioner og komplekse relationer til hinanden og til omverdenen. Og til sproget. For resten ville jeg også ønske, at flere kendte til Italo Calvinos vidt forgrenede fortælling De usynlige byer

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg vender gang på gang tilbage til Robert Musils Manden uden egenskaber. Jeg læste den første gang, da jeg var i begyndelsen af 20’erne, i nogle formative år, hvor jeg sugede til mig, men ikke helt forstod rækkevidden. Romanen er på en måde uformelig, fyldt med digressioner, små essays og afhandlinger. Den er uendelig. En anden bog, nærmest en digtkreds, der har betydet meget, er Lyn Hejinians My Life. Den er intim og selvbiografisk, men handler nok så meget om sproget som et underligt hængsel mellem kroppen, bevidstheden og verden.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hvis jeg mærker, at en bog ikke interesserer mig, så lægger jeg den til side. Dernæst glemmer jeg den. En bog, der i nyere tid har skuffet mig fælt, er Florian Illies’ 1913 – Århundredets sommer. Den var på alles læber, og jeg fik den anbefalet fra flere sider. Så jeg kastede mig over den, også fordi den karakteriserer en tid og et kulturområde, jeg elsker at gå på opdagelse i: Centraleuropa i de første 15 år af det 20. århundrede. Mage til perspektivløs name- dropping skal man dog lede længe efter. Jeg kom knapt halvvejs igennem bogen.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser for at blive udviklet, beriget og begavet. Underholdning er fjernsynet bedre til. Jeg læser meget poesi, og har nok en svaghed for den litteratur, som tit betegnes som ’smal’. For mig har den en stor bredde og åbenhed.«

Hvornår læser du?

»Om aftenen, før jeg sover, på hotelværelser og – allerbedst – i flyveren.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu