Læsetid: 11 min.

Mød miljøpolitikkens nye magthavere

På få måneder er foreningen Bæredygtigt Landbrug gået fra at være en højtråbende protestbevægelse til nærmest at diktere dansk miljøpolitik. Mens landmændene fejrer et veludført bondeoprør, skumler miljøaktivister over det, de ser som regulært bondefangeri
For bare et halvt år siden var Flemming Fuglede Jørgensen og hans organisation Bæredygtigt Landbrug kendt som nogle miljøfjendtlige ekstremister, som politikerne ikke ville tale med. Nu dikterer de dansk landbrugspolitik

For bare et halvt år siden var Flemming Fuglede Jørgensen og hans organisation Bæredygtigt Landbrug kendt som nogle miljøfjendtlige ekstremister, som politikerne ikke ville tale med. Nu dikterer de dansk landbrugspolitik

Cathrine Ertmann

20. februar 2016

Gruset på den lille vej ved Borupgaard i Løkken knaser under vægten fra den sorte Toyota V8-firehjulstrækker. Landmand Flemming Fuglede Jørgensen drejer Cult-keyhangerens vedhæng rundt i tændingen, slår døren op og placerer sine gummistøvler solidt i den smalle græsstribe, der adskiller bilen fra det lille vandløb i vejkanten.

»Her har vi så Tiende Bæk,« siger han og letter lidt på fløjlskasketten.

»Det lyder vel nok romantisk, hva’? Man ser for sig, hvordan storkene er ved at slide svingfjerene af hinanden. Men det er jo bare en grøft. Og den skal altså udnævnes til at have stor naturværdi? Sikke noget vrøvl.«

Den 62-årige planteavler og formand for lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug vender sig om og peger mod marken på den anden side af vejen. Den er flere steder dækket af store vandpytter.

Læs også: Minister slører landbrugspakkens klimaeffekt

»Der ser du konsekvensen,« siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Naturværdi eller ej. Tiende Bæk og andre vandløb som det er med ét kommet højt op på den politiske dagsorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Curdt-Christiansen
Christian Curdt-Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Hvor ville man ønske, at BL havde ret i, at man risikofrit kunne gøre det, de gerne vil have lov til, og at forskerne, som formodentlig ikke har økonomiske interesser i landbruget, tager helt fejl i, at der må forventes negative indvirkninger på natur og miljø. Når BL nu er så sikre i deres sag og har en direkte linie til ministeren, kunne de måske få os andre beroligede ved at få lavet en tilføjelse til loven, der gør den enkelte landmand straffeansvarlig for sin drift, altså bøde og frihedsberøvelse, hvis der begås overgreb på natur og miljø.

Kim Strøh, Jørgen Wassmann, Martin Madsen, Rikke Nielsen, Tom Andreæ, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Estermarie Mandelquist, Birte Dahl, Karen Grue, Steffen Gliese, Rasmus Knus, Jørgen Steen Andersen, Torben Arendal, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Dina Helbo, Helene Kristensen, Anders Jensen og Thomas Christensen anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

fat chance... Storestroems kommune har bevidst syltet Gisselfeldt gods overgreb på miljoet ved eksempelvis at smadre Nielstrupsø.Landbrugsmafiaen kommer ikke til at betale noget som helst.. EU kommer forhåbentlig på banen og stopper dette vanvid

Kim Strøh, Martin Madsen, Carsten Mortensen, Mona Blenstrup, Ritzaus Bureaueu, Flemming Berger, Birte Dahl, Karsten Aaen, Karen Grue, Steffen Gliese, Rasmus Knus, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

I USA stemmer de meget liberale og de forvirrede der er træt af systemet på den ultra liberale Donald Trump på samme måde som en alkoholiker der tror han kan lære at styre den næster brandert og I Danmark stemmer de på Dansk folkeparti hvis forhold til storkapitalen er næsten lige som herskab og tjenestefolk for de hårdt programmerede kan kun løse deres politiske konflikt ved at rykke længere og længere mod højre eller gødske for meget og bliver på den måde ædt op indefra og deres sygelige optagethed af de sølle 10 milliarder flygtninge koster om året og hvad de penge ellers kunne være brugt til er såmænd bare endnu en overspringshandling eller mystisk kvælstofudregning, der viser at en stor del af højrefløjen er på flugt fra sig selv.

Rikke Nielsen, Kim Houmøller, Karen Grue, Troels Brøgger, Steffen Gliese, Vibeke Hansen, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Det er fantastisk at et erhverv, der har så langsigtede negative konsekvenser for alle os andre, er på finansloven. udvikling af resistente bakterier (og det er ikke i småtings afdelingen) at vores landbrugsjord efterhånde bliver ubrugeligt med udledning af kobber og zink. Gylle or sprøjtegifte ødelægger vores grundvand og øvrige vandmiljø. at dyrerne har det ad helvede til. Samt at det skaber minimalt antal arbejdspladser, hovedsageligt underbetalte øst europæere. Den var ikke gået i andre industrier. Hvorfor skal landbruget ikke betale for deres ødelæggelser, som det eneste erhverv. "Mig intet fattes" "Mig kun betale"

Kim Strøh, Jørgen Wassmann, Rikke Nielsen, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Birte Dahl, Karsten Aaen, Karen Grue, Troels Brøgger, Palle Yndal-Olsen, Tue Romanow, Vibeke Hansen, Rasmus Knus, Torben Arendal, Janus Agerbo, Hanne Koplev, Anne Eriksen, Tor Thrysøe, Kim Houmøller, Jørgen Steen Andersen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Utroligt, at et erhverv der ikke mere har en berettigelse i en moderne verden, får lov at smadre både natur og vandforsyning. Det konventionelle landbrug har overlevet sig selv, der er simpelthen ikke penge i deres produkter mere. De producerer mere og mere, belaster miljøet mere og mere - og får mindre og mindre for de produkter som ingen vil have.

Vore store eksportmarkeder sukker efter økologi, ikke efter overmedicinerede svin og korn med stråforkorter. Danmark kan tjene på økologi og natur-turister - og vi lader en forgældet landbrugsindustri ødelægge både varer og turisme. Det er for kortsigtet, men svarer vel godt nok til et forældet og døende politisk parti som Venstre.

Der er kun en ting at sige, de kan tvinge deres lovgivning igennem, men om et par år når magten skifter, må vi tilsvarende sørge for at de betaler for deres svineri. De må betale for genopretning af naturen, for rensning af vandet, om de så skal betale resten af deres liv. En ting er sikker, de kan ikke undskylde sig med uvidenhed, højest med dumhed, griskhed og egoisme.

Kim Strøh, Torben Selch, Erik Jensen , Jørgen Wassmann, Martin Madsen, Rikke Nielsen, Tom Andreæ, Esben Lykke, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Estermarie Mandelquist, Birte Dahl, Karsten Aaen, Karen Grue, Palle Yndal-Olsen, Vibeke Hansen, Rasmus Knus, Torben Arendal, Janus Agerbo, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Landbrugserhvervet er helt uden for pædagogisk rækkevidde og skal lukkes ned hurtigst muligt.

Erik Jensen , Mikael Nielsen, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Karen Grue, Palle Yndal-Olsen, Torben Arendal og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

De siger de elsker blomsterne, men de slår dem ned med sprøjtegift.
De siger de elsker, havet men forurener det.
De siger de elsker naturen, men slår den ihjel.
Jeg frygter den dag de siger de elsker os.

Torben R. Jensen, Kim Strøh, Erik Jensen , Niels Duus Nielsen, Jørgen Wassmann, Ivan Mortensen, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Niels Bent Johansen, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Karen Grue, Vibeke Hansen, Torben Arendal og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Dina Helbo 13:15

Et dejligt digt!

Som i høj grad sætter vores begærlige, brutale verden i relief.

Ikke nok med at vores landbrugsjord efterhånden bliver ubrugeligt med udledning af kobber og zink.
Dyr og mennesker forgiftes også.
Desværre for befolkningen har almene danske lægestand endnu ikke lært at diagnosticere den kronisk kumulative kobberforgiftning, men det kommer forhåbentligt meget snart.
Privatpraktiserende læger med udenlandsk uddannelse i emnet diagnosticerer den kronisk kumulative kobberforgiftning hos rigtigt mange af deres danske patienter.
Kronisk kumulative kobberforgiftning kan medføre f.eks. neurologiske lidelser, depression, øget stressfølsomhed, immunologiske problemer.

Mona Blenstrup, Flemming Berger, Estermarie Mandelquist, Birte Dahl, Karsten Aaen, Karen Grue, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Såkaldt Bæredygtigt Landbrug ligger inde med 25,8 kilo beviser! Det er mange beviser, og sådanne er vigtige.
Altså, med mindre de stammer fra universiteterne.
For universiteterne "[...] har en interesse i at få skabt nogle problemstillinger, så de kan få nogle penge i kassen til forskning".

Absurd forestilling...

Ivan Mortensen, Steffen Gliese, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Jens Kofoed og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

For at få grisene til at vokse hurtigere tilsættes kobber.
I alt bruger Dansk Landbrug årligt ca 200 tons rent kobber.
Kronisk kobberforgiftning er en kendt årsag til parkinsonisme.
Kobberbelastning forstærker den giftige virkning af andre tungmetaller.
Endvidere vil kobberbelastning medvirke til dannelsen af frie radikaler og dermed til oxidativ stress.
Får ville dø, hvis de fik svinefoder.
I Danmark testes ikke for kronisk kobberforgiftning.

Torben R. Jensen, Benny Larsen, Kim Houmøller, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Karen Grue, Anne Eriksen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Folk tror, at Bæredygtigt landbrug betyder miljø-bæredygtigt, det står for økonomisk bæredygtig landbrug, og ikke engang det holder jo vand. Der findes ikke et andet erhverv i Danmark, der får så mange støttekroner foræret, tilskud fra statskassen, tilladelse til at forurene uden at betale, tilskud fra EU. Faktisk får de så mange tilskud, at de vel næppe kan kaldes uafhængige bønder. Det må være på tide, at vi får noget for alle de skattekroner, betalt af de danske arbejdere, f.eks. et miljømæssigt bæredygtigt landbrug - eller dropper at fylde flere penge i et bundløst hul.

Kim Strøh, Poul Genefke-Thye, Torben Selch, Mona Blenstrup, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Estermarie Mandelquist, Birte Dahl, Karsten Aaen, Karen Grue, Hanne Koplev, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Selvfølgelig er landbrug fuldkommen uomgængeligt for ethvert samfund - og vores har ikke usælgelige produkter, som det hævdes, kun produkter, der ikke længere kan indbringe de samme priser som tidligere, bl.a. pga. overproduktion. Det er altså ikke ved at udvide produktionen, der kan hentes flere penge - og det er ikke ved at fremture med højtydende, men proteinfattige kornsorter, at landbruget får den bedre kvalitet, der er mere nødvendig end mere kvantitet.
Men det er vel i virkeligheden et meget simpelt spørgsmål: danske landmænd insisterer på en liberalisme og konkurrence, som landmænd i andre lande gerne vil have sig frabedt! Små lande med så lidt areal som os - eller meget udyrkeligt land - er kraftigt understøttede i deres produktion, det gælder Norge og Schweiz, f.eks., hvilket måske er en væsentlig del af modstanden imod EU-medlemskab: at man ikke slække på landbrugskvaliteten for at kunne konkurrere på pris og miste retten til at yde tilskud.

Mikael Nielsen, Mona Blenstrup og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

"Den danske lægestand og Systemet" er overhovedet ikke gearet til at nogen form for diagnosticering eller behandling, hvis det er et spørgsmål om tungmetaller. Nu vil dette eskalere yderligere og fremtiden tegner sort, både for natur, mennesker og dyr.
Danmark er blevet et u-land både retsligt, politisk og sundhedsmæssigt!

Mikael Nielsen, Benny Larsen, Kim Houmøller, Mona Blenstrup, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Ja, ja vi kan sidde her i vores bobbel på Inf.dk og være skide enige. Vi som ikke engang kender hinanden, og hvor flertallet ikke ønsker at have et ansigt på profilen. Hvordan kan vi i det hele taget flytte NOGETSOMHELST ? Opmuntrende forslag og historier er velkomne.

Torben R. Jensen, Rikke Nielsen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Til Jørgen Steen Andersen

Om Landbrugets kobberforbrug, hvilket er på over ca. 2000 tons kobbersulfat årligt.
Kobbersulfat indeholder ca. 25 % kobber.
Der er beklageligvis på et tidspunkt været fejlagtige oplysninger om kobberforbruget.

Der synes at være kommentatorer her, der lever udelukkende af luft eller har glemt, hvor kød og planter kommer fra.
Vi kan altså ikke leve uden landbrug - faktisk er det, da vi i historien går over til at være landmænd, vores udviklingshistorie får turbo på - vi skal bare have et ordentligt landbrug.

Torben R. Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eigil Thomassen

Ifølge farmsubsidy har Flemming F Jørgensen de senere år modtaget over DKK 15 millioner i landbrugsunderstøttelse. Det er vel ikke irrelevant selvom udlandet betaler det meste.Jeg er ikke miljøaktivist.

Mona Blenstrup, Rikke Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Hanne Koplev 15:23
Det er så 150% mere ren kobber, end jeg skrev.
Kobberforbruget er på 500 tons rent kobber årligt.
Men der er mange flere tungmetaller f.eks. kviksølv, og al den anden forurening, som jeg ikke her vil skrive en hel masse om.
Der henvises til relevant litteratur.

Troels Brøgger 15:23
Jeg har et profilfoto, men jeg har manipuleret lidt med det, så det bliver lidt kunstnerisk og ikke helt almindeligt.
Også fordi ikke to mennesker opfatter virkeligheden på samme måde - derfor!
Og så skal du ikke være så opgivende, så sker der da slet ingenting.
At vi ikke kender hinanden skal da ikke diskvalificere nogen på forhånd.
Jeg prøver ind imellem at være lidt morsom uden at fjerne alvoren fra emnerne.

Jørgen Steen Andersen

Herdis Weins 16:14
Hvis det er mig, du sigter til, så har du helt ret.
Jeg formulerer mig sådan, fordi overdrivelse undertiden fremmer forståelsen.
Jeg vil bare have et sundt landbrug.
De behøver såmænd ikke at kunne klare sig selv, bare det de producerer er værd at sætte tænderne i-sundt og velsmagende.

Mona Blenstrup, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Jamen, efter ganske få linjer dukker det igen op, nemlig BL's snævre natursyn. En lille grøft kan ikke have stor naturværdi. Hold lige vejret lidt, kære formand for BL, for den 'smule luft' du ind-halerer kommer altså fra en natur, der er langt mere end 'herligheds-værdi' og smukke svaner.
Det er dit liv. Og det er mit og alles liv. NATUR=LIV.
Det er også herlighed og skønne oplevelser, der giver livet mening, det er morgener med tågedis og ørreder, der smutter i vandet, men det er først og fremmest vores fælles livsgrundlag.
Vi har været vant til i årtusinder at naturen var så stor og stærk, at vi kunne skalte og valte med naturens ressourcer, som vi ønskede. Det er slut nu! Kloden siger stop. Dens natur viser nu så mange tegn på mistrivsel og begyndende undergang, at man skal lukke meget kraftigt ned for alle sanser, for ikke at se det i øjnene.
Filmen "Home" dokumenterer det effektivt filmet i fugleperspektiv, set udefra, og dermed uafviseligt!! Har BL mon set den film?
Hvordan sover man om natten, når man handler mod så velkendt viden? Lige før vi falder i søvn, kommer de klareste tanker til os. Hvad mon BL's formand og kolleger tænker på lige inden de sover? Eller skal der meget kraftig sovemedicin til at slukke for de ubehagelige tanker?

Kim Houmøller, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Mona Blenstrup

De "blæredygtige" har aldrig forstået den med bien og blomsten.
Ingen storgodsejer og ingen ladbrugselev har nogesinde fået fortalt hvor vigtig insekterne især bien er. Ellers havde de ikke sprøjtet så meget som de gør. eller fornægtet at de naturlige planters ret til liv.
eller ladet være at ødelægge de naturlige planter og dyreliv.
De "blæresygtigee" dur kun til at bære deres store bistandshjælp til banken.
Og de ødelægger den almindelige landmands liv og omdømme

Birte Dahl, Kim Houmøller, Troels Brøgger, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er vel meget simpelt, BL mener, at naturen først og fremmest er til for landmændenes skyld og at de derfor har ret til at udnytte den til egen fordel. De forstår simpelthen ikke, at natur er andet og langt mere end blot produktionstal og profit. De forstår ikke, at natur er andet og langt mere end blot en instrumental ressource og de forstår slet ikke, hvorfor alle vi ikke-landmænd blander os med utidige betragtninger om at naturen er andet og langt mere.

Mona Blenstrup, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen og Birte Dahl anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Sådan er det når man giver magten til Tulle der ikke er i stand til at løfte en politisk opgave. Han kan kun pege på "den lille svindler". Og sådan fungerer et demokrati åbenbart!

Skam jer inde på borgen, der nu har givet Bæ landbruget ret til ødelæggelsen af de vandløb, vi har brugt 30 år på at give liv. Følg pengene og i vil finde korruption!

Tænk, hvis miljøorganisationerne besluttede sig for at give "Bæredygtigt Landbrug" og Folketinget en lærestreg ved at benytte sig af samme metoder som førnævnte landbrugsorganisation. Nu har de jo under 5.000 medlemmer, så deres stemmer flytter ikke meget - selv ikke med tilhængere og følgere.
Hvis nu miljøorganisationerne - jeg tænker på de 5, som har skrevet til EU - gik ud inden næste valg og sagde til deres medlemmer:
"Vi anbefaler for miljøets skyld, at I IKKE stemmer på følgende partier: V, LA, DF...osv."
Bare én eneste gang for at se effekten...

Så skulle det nok sætte betydeligt mere skub i blå bloks pseudo-psyko-miljøpolitik....

Mikael Nielsen - hvilke organisationer gik ud med samlet over ½ million vælgere? Jeg erindrer ikke, at DN m.fl. gik ud og sagde dette og rykkede massive annoncer i dagbladene og på busser? At fagforeningerne gik ud flyttede forudsigeligt intet...

Troels Brøgger

@Torben Selch:
Det gør jeg allerede, og jeg vil vædde på t mange herinde også gør det men vi er FOR FÅ!!!!!!
Vi kan sidde her i vores ekkokammer og gøre absolut ingen nytte. Hvis der skal ske noget må hver eneste debatør herinde som hylder dit forslag uf at overbevise ret mange af de fjolser der STADIG kun tænker på prisen. Denne krise har også sin rod i at ingen vil betale en skid for mad.
Danskere bruger en væsentlig mindre el af ders indkomst på fødevarer en f.eks franskmænd samtidig med at de jamrer over at fødevarer er for dyre. Jammerligt.

Mikael Nielsen

Can Øzcen dof,lystfiskerne og samtlige andre groenne organisationer gik ud og argumenterede for roed blok. hvorfor den ene mandat forskel så alligevel ikke gik hjem, er en gåde... FACEBOOK blev flittigt brugt men går ud fra du ikke har inde på pågældende sider... gee

Udbud og efterspørgsel - jeg forsøger reelt at købe økologisk - men emnerne er få og mange gange er grønt/ frugt for slidt, også fordi varerne jo ikke er præpareret med stoffer for holdbarhed.
Men des flere, der dyrker og forhandler...
Der er også økonomien og alle reglerne - vi skal ikke importere udenlandske økologiske varer, men prøve at få flere til at få interesse - og så selv eksportere.

Mikael Nielsen - jeg taler om valgplakater og tv-reklamer - på fb og organisationernes egne sider når de kun til en begrænset menighed: det er jo heller ikke alle EL's vælgere, som følger Johanne på FB, når hun poster noget.
Så nej, det har jeg ikke været inde på - ufatteligt, at du tillægger FB og de organisationers hjemmesider så meget magt, når selv fagforeningerne valgte at lave avisannoncer for at sætte fokus på udvalgte områder - gee selv!