Læsetid: 9 min.

Sande utopister er kritikere – ikke profeter

Hvordan ville det ideelle samfund være indrettet, og hvilken utopidyrkelse skal vi stile efter? Terry Eagleton ser på forestillede fremtider og konkluderer, at vores aktuelle system er styret af drømmere, som kalder sig selv realister
Thomas More i sin have i Brugge. Samtidigt træsnit af Ambrosius Holbein fra Mores bog ’Utopia’. Polfoto
27. februar 2016

Trods 500 år på bagen er Thomas Mores berømte Utopia stadig et af de mest radikale skrifter, vi kender.

Der er således næppe andre eksempler i Englands historie på Lord Chancellors, der har fordømt den private ejendomsret, agiteret for indførelse af en form for kommunisme og beskrevet den herskende sociale orden som »de riges sammensværgelse«.

Sådanne rige mænd, erklærer More i bogen, er »grådige, skrupelløse og værdiløse«. Der findes et stort antal adelsmænd, beklager More sig, der som droner snylter på andres arbejdskraft. Fæstebønder bliver sat ud, så »en umættelig grovæder og forbandet plage for sit fædreland« kan konsolidere sine jorder. Monarker, hævder han, ville ved deres indsættelse gøre klogt i at sværge aldrig at samle mere end 1.000 pund guld i deres skatkiste. Kan hænde, at dette er grunden til, at Utopia, så vidt vides, aldrig har været godnatlæsning i Buckingham Palace.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
  • Peter Knap
Trond Meiring, Kurt Nielsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer