Interview
Læsetid: 4 min.

Jeg har sprunget over Randkløveskåret flere gange

»Sidst jeg var på McDonald’s, var med kokkelandsholdet, hvor vi efter et døgns arbejde tænkte, at det var lige, hvad vi havde brug for. Vi kastede op af det. Og jeg har ikke rørt det siden«
Moderne Tider
27. februar 2016
Rasmus KofoedFødt 1974. Medejer og chefkok på restaurant Geranium i København. Tidligere vinder af Bocuse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke.Bor i København med sin kæreste og to børn.Geranium blev onsdag den første danske restaurant til at modtage tre Michelin stjerner.Der blev i alt uddelt 26 Michelin stjerner i Danmark, og for første gang var der også stjerner til restauranter udenfor København og Aarhus.

Rasmus Kofoed

Født 1974. Medejer og chefkok på restaurant Geranium i København. Tidligere vinder af Bocuse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke.

Bor i København med sin kæreste og to børn.

Geranium blev onsdag den første danske restaurant til at modtage tre Michelin stjerner.

Der blev i alt uddelt 26 Michelin stjerner i Danmark, og for første gang var der også stjerner til restauranter udenfor København og Aarhus.

Niels Hougaard

Hvad betyder det at gå fra to til tre-stjerner?

»Det er aldrig sket før i Danmark. Det er et rigtig stort og lykkeligt øjeblik. Det er ikke helt gået op for mig.«

Større end Bocuse d’Or?

»Det er svært at gøre op, fordi det er to forskellige ting, men jeg er lykkelig for begge dele. Bocuse d’Or var en solopræstation. De tre stjerner har jeg opnået sammen med mit dygtige hold.«

Bliver man rig i verdens kokke-elite?

»Jeg kunne godt rejse rundt og holde foredrag og lave middage og sikkert tjene en masse penge, men det er ikke det, jeg brænder for.«

Er mad kunst?

»Jeg har haft mange oplevelser på restauranter, der har sat tanker i gang. Det må vel siges, at være kunst. Min tilgang til at lave en ret er, at jeg skal være inspireret. Jo mere modtagelig du er for inspiration, des mere kan du skabe med dine sanser. Jeg er vokset op i en skov, derfor har jeg behov for at tolke naturen i min mad.«

Der er meget snak om det pres, der er på kokke. Har det ændret sig i din tid?

»Ja, meget. Er man hård ved sit personale, er de der ikke særlig længe – på Geranium er vi en stor familie, fordi vi er så mange timer sammen der. Men forholdene ændrer sig – sågar i Frankrig. Jeg var kok i Belgien, hvor jeg blev skubbet og blev skældt ud. Sådan får man ikke succes og glade medarbejdere i 2016. Tiden har ændret sig.«

Hvad betyder det, at du er Rudolf Steiner-barn?

»Det har haft en kæmpe betydning. Det har åbnet nogle kreative rum i min hjerne, som jeg nok ikke ellers havde fundet ind til. På Steiner-skolen danner man sig billeder og skaber dem med hænderne. Den skole har givet mig så meget.«

Men der er et stort spring fra Rudolf Steiner-skolen til den hårde tilværelse som kok?

»Ja. Og jeg kan da huske, at jeg ikke kunne finde mig til rette i, da jeg kom til København. Men Steiner dyrker mange ting, som er vigtige for mennesker. Man lærer at skabe noget. Og så er der også meget disciplin i en Steiner skole, men på en meget naturlig måde.«

Hvad synes du om landbrugspakken?

»Den er elendig. Normalt er jeg ikke påvirket af politik, men da vi skiftede regering, var jeg grædefærdig. Den tidligere fødevareminister havde gang i nogle spændende tiltag, hvor de kæmpede for en grønnere verden. Det smuldrer med den her regering. Det er forfærdeligt at se, og jeg er faktisk meget berørt over det. Jeg håber, de får justeret den pakke, og vi får nogle ministre, der værner om vores miljø og fremtid.«

Kunne du finde på at blive politiker?

»Jeg har mange meninger og holdninger om det at lave mad – især i den gastronomiske verden. Men jeg vil helst inspirerere gennem den mad, jeg serverer. På den måde er jeg en slags politiker.«

Hvilket parti skal man stemme på, hvis man vil naturen, som du vil?

»Alternativet ville være det bedste, og de er også ret underholdende.«

Hvad er den mest undervurderede danske ingrediens?

»Noget, jeg har lagt mærke til, når jeg rejser ud i verden, er de fantastiske mejeriprodukter, vi har i Danmark. Det er vores diamanter, selv om man ikke lige lægger mærke til det.«

Efter lakrids og havtorn: Hvad bliver den næste store ingrediens?

»Grøntsager og urter. Det er fremtiden at spise grønt. De fleste danskere er vokset op med kød på spisebordet hver dag, og så kan det være svært at forelske sig i grøntsager.«

McDonald’s eller Burger King?

»Sidst jeg var på McDonald’s var med kokkelandsholdet, hvor vi efter et døgns arbejde tænkte, at det var lige, hvad vi havde brug for. Vi kastede op af det. Og jeg har ikke rørt det siden.«

Hvad kan du altid spise?

»Falafel eller müsli med rismælk, bananer og hakkede nødder.«

Hvad er den bedste ret du har fået?

»Friskstegte pandekager med vaniljeis og hjemmelavet brombærsyltetøj.«

Hvad giver dig håb?

»Det gør forår, sommer, vinter og efterår. Skoven, mennesker, mine børn og min kæreste.«

Har du nogensinde taget stoffer for at komme igennem en arbejdsdag?

»Nej aldrig, hvis jeg er i ubalance, kan jeg ikke præstere i et køkken. Og jeg tager klart afstand ffra stoffer. Et adrenalinkick kan opnås på mere naturlige måder. Jeg har dog prøvet lidt svampe og urter i mine unge dage. Det har for mig været en måde at prøve mine grænser af og udforske mig selv på.«

Skal en køkkenchef have temperament?

»Som køkkenchef er man en stor egoist, og man skal have temperament. Jeg har været ret vild som barn og sprunget over Randkløveskåret (klippespalte på Bornholm, red.) flere gange. Jeg kan lide det der adrenalinkick. Det får jeg også på en stor skateboard­rampe. Det er en måde, at lære mig selv at kende på. Temperament er mere end bare at gå og skælde ud. Det er også noget med, at man kan sætte sig op i nogle situationer. Det, der kendetegner en god kok, er, hvordan du agerer under pres.«

Hvad er din yndlingsfisk?

»Kulmule har en fantastisk konsistens og smag. Spanierne elsker den, og det samme gør jeg.«

Hvilken sang burde alle høre?

»Let Your Fingers Do the Walking med Sort Sol«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her