Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Må man fri til en gift mand?

Det var jo skuddag her for lidt siden, og det er som bekendt dagen – denne ene gang hvert fjerde år – hvor pigerne har lov til at fri og ikke bare skal sidde bly og yndige og vente på opmærksomheden
Moderne Tider
5. marts 2016

Kvinde, ikke så gammel endda

Det var jo skuddag her for lidt siden, og det er som bekendt dagen – denne ene gang hvert fjerde år – hvor pigerne har lov til at fri og ikke bare skal sidde bly og yndige og vente på opmærksomheden.

Det udløste en større konfrontation ved en familiesammenkomst, hvor en havde fulgt en debat på de sociale medier: Må man fri til en gift mand, eller skal man holde sig til de ledige? Har man ansvar for ikke at lave rod i andres regnskaber, eller er ens egne lyster og længsler legitime drivkræfter i jagten på kærligheden?

Vi delte os efter anskuelser – og erfaringer. Og blev ikke enige. Hvad siger I?

Svar I:

Det vil nok i langt de fleste tilfælde være gevaldig spild af tid, da man skal være noget pjattet med papirarbejde, sygt dyre fester og snærende bånd for helt konkret at gå fra et ægteskab til et andet, men selvfølgelig må man fri til en afsat mand. Han kan jo bare nej.

Man har altid et ansvar for andre mennesker, alle mennesker, men der er også et hieraki i ansvaret. Det er de mennesker, som vi accepterer forpligtende relationer til – vores forældre, vores børn, vores nære venner og vores kærester – som vi skylder at passe på til et punkt, hvor vi også sætter vores egne lyster og drifter sekundært. Derfor er det manden, du frier til, der har forpligtelsen over for den kvinde, han har lovet at passe på, og ikke dig.

Kærlighed kommer ikke hver dag, og møder man den, der får det hele til at gå op, er det da spild af nærmest kosmisk energi ikke at lade ham eller hende vide det.

Love

— Anna von Sperling

Svar II:

Man skal være et dovent svin, hvis ikke man kan skubbe et andet væk fra truget, også selv om svinet er gift. Så ja, selvfølgelig kan man fri til en gift mand – og selvfølgelig skal du det. Især i disse hedenske tider, hvor giftemål er noget, man indgår for at få en ordentlig fest og nogle skattefordele. I 2014 blev godt 20.000 par skilt – hvis det mønster fortsætter, ender 54,39 procent af giftemål i skilsmisse – så hvis du endelig skal bidrages til den statistik, ser jeg hellere, at det er drevet af lyst og længsler, fremfor indretningsskærmydsler og pensionsspørgsmål.

Vi, mænd som kvinder, har dog en tendens til at falde for grønt-græs-bias: At alt ubetrådt græs nødvendigvis er blødere og grønnere. Og grønt-græs-bias forstærkes, hvis der er en mur omkring plænen. Så inden du falder på knæ og tager munden irreversibelt fuld, spørg dig selv: »Er det fordi, han er gift?« og gør det så uanset.

Bonus: Marts er den tredjemest populære måned for skilsmisser.

— Philip Róin

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her