Klumme
Læsetid: 3 min.

Fængslende København

København er en fængslende og fascinerende by, man kan blive forelsket i den – og fængslet som i sat bag lås og slå. Det er der i dag mere end 550 personer, der er i København, fordelt på fem fængsler. Tidligere var der rigtigt mange
København er en fængslende og fascinerende by, man kan blive forelsket i den – og fængslet som i sat bag lås og slå. Det er der i dag mere end 550 personer, der er i København, fordelt på fem fængsler. Tidligere var der rigtigt mange

Rasmus Fly Filbert

Moderne Tider
19. marts 2016

Der har været fængsler mange steder i København. I dag er de fleste glemte. Det gælder f.eks. Konsistoriefængslet hvor universitetsstuderende, der havde været ud til bens, blev sat fast. Det var i kælderen i en idyllisk gård ved Frue Plads. På Kastellet sad der fanger i et krudthus. Lader man sig friste af bagerens sager i Lagkagehuset på Christianshavn står man oven i, hvad der var det gamle kvindefængsel – og lige overfor var Tugt- og Rasphuset. Dér var ingen dyre kager med creme og chokolade og knap nok brød. Maden var faktisk så ringe, at tugt- og rasphusfangerne på Christianshavn gjorde oprør mod æden i 1817. Dét siger ikke så lidt. Langt de fleste af fangerne var opvokset på grød og brød tilsat en smule sild, flæsk, kål og ærter, og ikke ligefrem tilberedt på den lækre, nye nordiske køkkenmåde.

Fælles for fængslerne var forfærdelige forhold. Det var og er ikke populært at bruge penge på fængsler og forbrydere, og det var da også meningen, at de indsatte skulle lide og ikke have det alt for rart. Så det havde de ikke.

De manglede plads, frisk luft, sollys, madrasser, sengetøj, toiletter og tit også varme. Om vinteren kunne fangerne risikere at fryse ihjel, fordi det var et administrativt helvede at få penge til brændsel. Faktisk var det så surt at skulle betale for fangernes ophold, at et par indsatte i universitetsfængsel blev løsladt på grund af kulde.

Løsagtige damer sat fast

Et andet fængsel som er værd at mindes, er arresten på Vestre Hospital eller Rudolph Berghs Hospital, som ligger lige over for Tivoli. Hospitalet blev indviet i 1886 til én speciel patientgruppe, nemlig prostituerede med en kønssygdom. Alle med syfilis skulle førhen lade sig behandle, og uheldige prostituerede blev indlagt på Kommunehospitalet sammen med alle de andre stakler. Forargede kilder antyder, at det var lige lovlig livligt, og at det kneb med at forhindre folk i at have kønslig omgang, og det var jo ikke meningen på et sted, der skulle forsøge at kurere kønssygdomme. Først blev besøgstiden indskrænket, siden blev damerne flyttet langt væk. Til et særhospital i den anden ende af byen, hvor der var en arrest til at straffe næsvise og obsternasige patienter, som ikke gad gøre rent, eller som sang på sovestuerne efter sengetid. 20 år senere nedlagdes fængselscellen, og nu om stunder er det Tivolis tegnestue, der bruger lokalerne.

Rådhusarresten

Som navnet vagt antyder, var det et fængsel inde på rådhuset. Det var først med retsplejereformen i 1919, at rådhuse – den udøvende magt – skilte sig af med deres fængsler. Inden da sad under rådhusene masser af varetægtsfængslede, fattige eller nærige, der ikke kunne eller ville betale en bøde, og ludere og lommetyve, snuppet af vægtere og politifolk.

I København var det et gyseligt fængsel fra 1733-95, altid overbelagt, mørkt og koldt. Fangerne fik bogstaveligt talt vand og brød – og betalte selv for det. De kunne nok også få sig en dram, da Stadskælderen, rådhusets bodega, var lige ved siden af. I dag kan man stadig spise og drikke under rådhuset, men nu er den stærkeste drik cola eller sort kaffe.

Det har sikkert givet en lidt anden stemning at gå på kommunen dengang for at få udskænkningstilladelse, få udbetalt pension eller klage – når man kunne høre fangerne i kælderen jamre og skændes (og knalde, der var masser af prostituerede, der blev kylet i brummen, for ’løsagtighed’, men i det stærkt overbelagte fængsel var det ikke så let at opretholde hverken kønsadskillelse eller sædelighed).

Frihed er det bedste guld

Efter at have set Konsistoriegården bag Københavns universitet, er det muligt at lege med frihed og fornøjelse ved at få en drink på Jailhouse Bar. Regnbueflaget vejrer stolt for kærligheden til sit eget køn, noget der kunne få én smidt i rigtigt fængsel før 1930.

Baren har tremmer, man kan ruske i, og de venlige bartendere er naturligvis i politiuniformer. Er man rigtig heldig, kan man ende med at få håndjern på og morgenmad et nyt sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her