Baggrund
Læsetid: 6 min.

»Gør denne her aften jer ikke bare stolte af at være kvinder?«

Både feministen, den fortabte romantiker og karrierekvinden var til kombineret cocktailparty og informationsaften om fertilitet og frysning af æg. På luksushotellet på Manhattan fyldte ængsteligheden lige så meget som behovet for frigørelse
Det føles uretfærdigt, at min fertilitet i højere grad har en udløbsdato end mændenes. Men hvis jeg fryser mine æg ned, er det en måde at løsrive sig på. Det giver mig den frihed, som mænd helt naturligt har, forklarer Lauren Ash, 26, og betegner sig selv som feminist

Det føles uretfærdigt, at min fertilitet i højere grad har en udløbsdato end mændenes. Men hvis jeg fryser mine æg ned, er det en måde at løsrive sig på. Det giver mig den frihed, som mænd helt naturligt har, forklarer Lauren Ash, 26, og betegner sig selv som feminist

Devin Yalkin

Moderne Tider
5. marts 2016

Den 41-årige Shirley læner sig ind med en fortrolig veninde-mine:

»For nu at være helt ærlig, så er dating-scenen i New York brutal. At finde en mand, der virkelig mener det, og som ikke konstant venter på noget bedre eller yngre, føles næsten umuligt.«

Shirley tager en tår af sin champagne og trækker på skuldrene. Omkring hende står kvinder i den fødedygtige alder tæt pakket i et konferencelokale på Hotel Nomad på Manhattan. Alle er de inviteret af EggBanxx, nystartet virksomhed og netværk af fertilitetslæger, der tilbyder nedfrysning af kvinders æg.

Mellem de mange kvinder trisser tjenere rundt og byder på oste-hors d’oeuvres, og i baren er den lyserøde champagnedrik ’Banxxtini’ gratis. Shirley, der er blandt de ældste her i aften, hiver en bog op af håndtasken og viser den til de omkringstående kvinder, som for at understrege sin pointe. Hun læser titlen højt: Why Men Love Bitches.

»Det er dét, jeg mener. Det er svært at finde en god mand, og jeg kan altså ikke vente længere. Man kan altid blive en eller andens kone, men man kan ikke altid blive mor.«

Kloge kvinder fryser

Bagerst i lokalet klapper EggBanxx’s gynækolog, en elegant kvinde i 30’erne, et par gange i hænderne for at få alles opmærksomhed.

»Hvor er det altså dejligt at se så mange smukke kvinder her i aften – det minder mig helt om mit sorority, da jeg gik på universitet.«

Gynækologen, der er aftenens ordfører, har placeret sig mellem to lilla bannere med ordene EggBanxx – Smart Women Freeze.

»Godt at se så mange biologiske ure, der tikker derude,« fortsætter hun.

Igennem de seneste år er det blevet stadig mere udbredt for kvinder i USA at nedfryse deres æg. Investeringsbankerne Citigroup og JP Morgan Chase dækker udgifterne til det for deres medarbejdere, og i 2014 begyndte Apple og Facebook at tilbyde deres kvindelige medarbejdere 20.000 dollar i støtte til æggenedfrysninger.

Senest har det amerikanske forsvar præsenteret et lignende forslag med det formål at gøre det lettere for den enkelte soldat »at forene familielivet med at tjene sit land«. Samtidig anbefaler The American Society of Reproductive Medicine nu, at alle kvinder med kræft skal konsulteres om deres muligheder for nedfrysning af æg, fordi kemoterapi kan slå æggene i æggestokkene ihjel.

Målet for EggBanxx er med netværkets egne ord at gøre det muligt for alle os andre – de helt almindelige kvinder – at nedfryse vores æg.

Pris som en lille bil

Nu står der en helt almindelig kvinde på scenen.

»Hvor mange herinde har af og til tænkt tilbage på en gammel kæreste og tænkt: OK, han var helt sikkert ikke den rigtige, men måske skulle jeg have giftet mig med ham og fået de børn i tide alligevel?«

37-årige Daniela Nuccio har overtaget mikrofonen. Hun er en af de »unge professionelle kvinder«, som EggBanxx henvender sin markedsføring til, og som sidste år fik frosset æg via EggBanxx.

»Lad mig se en håndsoprækning,« Nuccio kigger søgende rundt i rummet. Omtrent en tredjedel af de tilstedeværende rækker tøvende en hånd i vejret. De fleste griner forlegent. For Daniela Nuccio var karrieren det vigtigste, forklarer hun. Årene gik, og pludselig var hun midt i 30’erne. Nu skulle det til at gå hurtigt, og efter en informationsaften ligesom denne tog hun sin beslutning.

I løbet af to uger fik hun daglige hormonindsprøjtninger og blodprøver, og da æggene var modnet, blev de høstet vaginalt med en nål. Nu er æggene i New Jersey, opbevaret hos en fertilitetslæge ved minus 200 grader, og Daniela Nuccio kan passe sin karriere, mens hun venter på at møde en mand, der har lyst til at befrugte et af æggene.

Nuccio lånte penge til nedfrysningen gennem EggBanxx, der både udbyder lån og giver kunderne nedslag i prisen, hvis de vælger en læge i netværket. Selvom EggBanxx ikke ønsker at besvare økonomiske spørgsmål denne aften, fortæller en læge dog, at man kan sammenligne det med at investere i en lille bil, og »det har de fleste unge kvinder jo faktisk råd til«. Typisk koster et forløb op til 170.000 kroner.

Æggefrysning er løsrivelse

Tre rækker fra scenen sidder Lauren Ash, der også er en af de unge professionelle kvinder i målgruppen. Hun er kommet direkte fra arbejde sammen med en kvindelig kollega.

»Jeg er her i aften udelukkende af feministiske årsager,« siger den 26-årige kvinde og holder blikket, mens hun tager en tår af sin rødvin. Hun har stramt opsat brunt hår, er klædt i sort og hvidt business casual og arbejder som konsulent og analytiker i den private sektor på Manhattan.

»Mens mine mandlige kollegaer midt i 30’erne går på natklub midt på ugen uden bekymringer om at skabe familie, gik jeg nærmest ubevidst og ledte efter en livspartner. Uret tikkede, du ved. Jeg blev stresset, fordi samfundet fortæller mig, at jeg bør være det,« siger hun.

Da Lauren Ash flyttede fra et affolket område i Pennsylvania til New York for to år siden, var hun ikke af den overbevisning, at mænd havde det lettere end kvinder i samfundet. Men da hun begyndte at arbejde i Manhattans finansverden, blev hun ofte bedt om at faxe dokumenter for sine mandlige kollegaer, selv om hun rangerede højere i hierarkiet end dem. Hun skulle arbejde mere og bedre end mændene for at komme frem, oplevede hun. Samtidig blev alle hendes venner fra barndomsbyen gift og fik børn.

»Jeg har alt for travlt med at avancere på arbejdet til også at skulle tænke på at finde min livspartner. Det føles uretfærdigt, at min fertilitet i højere grad har en udløbsdato end mændenes. Men hvis jeg fryser mine æg ned, er det en måde at løsrive sig på. Det giver mig den frihed, som mænd helt naturligt har. Så står vi lige, kan man sige.«

Sæd er ligesom mænd

På scenen står dr. Serena Chen med strakt arm og holder tommel og pegefinger en centimeter fra hinanden.

»Hvis en sædcelle er så lille her …« Fertilitetslægen har overtaget mikrofonen for at give de fremmødte lidt videnskabelig baggrund, »så er kvindens store og smukke æg større end hele dette rum«.

Den første baby, der blev født af en kvinde, hvis æg var blevet frosset ned, kom til verden i 1983, forklarer lægen, men i mange år efter stod udviklingen på feltet stille. Først i de seneste år er antallet af babyer fra nedfrosne æg eksploderet. Sæd har videnskaben derimod frosset siden 1940’erne – fordi det er meget lettere.

»Sæd er lidt ligesom mænd. Ivrige, ensidige typer, der bare vil frem i verden og sprede deres DNA,« siger dr. Chen, og der fnises på stolerækkerne. Mens mænd konstant producerer sædceller, har kvinder det antal æg, de er født med, og derfor foreslår EggBanxx, at kvinder planlægger at fryse deres æg så tidligt som muligt, da chancerne for succes drastisk daler, når de er fyldt 35.

Lægerne estimerer, at kvinder mellem 30-37 år typisk kan danne et til to fostre for hver sjette æg, de får frosset. Og hvert foster giver 50 procents chance for en take-home baby, som EggBanxx kalder det.

Når kvinden er fyldt 40, daler succesraten til under fem procent. Fertilitetseksperten Jane Miller var 41, før hun hørte sit indre biologiske ur tikke:

»Jeg ved præcis, hvorfor I er her, og det er altså ikke en sjov situation at stå i,« siger hun, da hun overtager mikrofonen fra dr. Chen og afslutter aftenens talerække. Det er 20 år siden, uret begyndte at tikke for dr. Miller, og hun begyndte at henvende sig til alle de fertilitetslæger, hun kendte og arbejdede sammen med. Men ingen af dem ønskede at hjælpe hende.

»Jeg var for gammel, og et eventuelt forsøg ville højest sandsynligt kun resultere i et negativt hak i kollegaernes succesrater. Det er vi jo ikke meget for, os læger.«

Til sidst behandlede hun sig selv i sit eget lægelaboratorium, og ud af alle de æg, hun høstede og undersøgte, var kun ét sundt og rask.

»I dag går det ene raske æg i college,« siger hun og smiler bredt. Hele salen klapper, nogle kvinder hujer.

Den elegante gynækolog kommer klappende op på scenen mellem bannerne og runder aftenen af med et retorisk spørgsmål:

»Gør denne her aften jer ikke bare stolte over at være kvinde?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et interessant nyt marked. Men hvem overvejer børnenes tarv? Er selv opvokset med skønne forældre der dog var i midten af fyrrene da de fik børn. En af konsekvenserne med ældre forældre er at både bedsteforældre og forældre var væk da jeg selv rundede de 40 år.