Baggrund
Læsetid: 2 min.

Se min kjole – godt vi har Ghita Nørby

Da først billedet af Ghita Nørby i den røde designerkjole var ude, overskyggede det alt andet i dækningen af kulturballet hos kongefamilien
Da først billedet af Ghita Nørby i den røde designerkjole var ude, overskyggede det alt andet i dækningen af kulturballet hos kongefamilien

Tariq Mikkel Khan

Moderne Tider
19. marts 2016

Da først billedet af Ghita Nørby i den røde designerkjole var ude, overskyggede det alt andet i dækningen af kulturballet hos kongefamilien.

Det, som normalt er store historier i en kontekst som denne: at kronprinsesse Mary havde fået nyt diadem – at Medina og Thure Lindhardt kom for sent til festen, var pludselig ligegyldige parenteser i udkanten af tabloidmediernes hjemmesider.

Alle snakkede om Ghita Nørbys kjole og billedet af hende og manden – med det lidt betuttede udtryk i ansigtet – står tilbage som billedet på selve festen.

Kjolen blev legendarisk på få timer, og den første modtagelse var ikke pæn. Bloggeren og tv-værten Anne Sophia Hermansen delte billedet på Facebook med teksten: »Et dadaistisk manifest?«, hvortil den tidligere konservative folketingskandidat Mads Holger svarede: »Man kan ikke komme til hofbal iført en moderkage!« En version med teksten »Tak, fordi jeg måtte få prinsens gamle hoppeborg, deres Majestæt,« blev også delt.

Kort efter kom modreaktionerne ganske som forventet, »ÅH, GODT VI HAR GHITA,« skrev Informations tidligere chefredaktør David Trads i versaler og der var sågar modeeksperter, der begav sig ud i at forsvare kjolen, som er lavet af et ungt designtalent og refererer til historien om Rødhætte, forlød det.

Det viste sig heldigvis at være en misforståelse – det var rettelig snedronningen. Til sidst var der også nogle, som mente, at debatten var latterlig og ligegyldig, og dermed var pladen fuld.

Noget at snakke om

Med så mange kommentarer i luften, hvad skal man så egentlig mene om Ghitas kjole? For noget skal man jo gerne kunne sige om ugens helt store samtaleemne, hvis man er så heldig at skulle til selskab i weekenden.

Som altid er Moderne Tider til rådighed: Snedronning eller ej – kjolen er hamrende grim. Men nogle gange er man nødt til at kaste sig ud i noget nyt og se, om det lykkes.

Dronning Margrethe hilste på et utal af kvinder i pæne, sikre, ensfarvede kjoler. Og hos mændene stod det endnu mere ensformigt til, da så godt som alle stillede i smoking og butterfly.

Der er brug for nogen, som tør at hoppe i sådan en sumobryderpolterabenddragt. Måske bliver det storartet, måske kikser det fuldstændig, og det gjorde det så. Men i det mindste får vi lidt gang i den. Og noget at snakke om. Med andre ord er vi som altid fuldstændig enige med David Trads: »GODT VI HAR GHITA.«

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Klædelig er regnfrakken ikke.

Anders Jensen

Jeg ser denne polemik som et symptom på en kollektiv kognitiv dissonans.

Vores fælles udfordringer er for store til at vi kan/vil forholde os til dem.
Derfor brokker vi os over kejserens nye klæder, og en måge der æder en terne!

Peter Jespersen, Mona Blenstrup, Helene Kristensen, Per falk Hansen, Jan Kønig og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Der var nu ellers meget andet, man kunne have hæftet sig ved, i forbindelse med tv-transmissionen af "Gæsterne ankommer" til endnu et kongeligt spektakel. Som fx tv-stationernes og deres kommentatorers ånd- og åndeløse dækning af alt "Royalt".

Hvordan kan det forenes med alvorstung oplæsning af TV-Avisen, at de selvsamme værter her gnæggende af fryd og overstadig begejstring, krydret med småplatte 'jokes', tåkrummende pinagtigt også dækker samtlige "Royale" begivenheder? At værterne og deres indbudte medkommentatorer så samtidig ikke aner, hvem flertallet af de arriverende gæster er, øger da bare pinagtigheden.

Når man nu endelig ville transmittere fra dette afsnit af den endeløse serie "Gæsterne ankommer" – som Henrik Jensen skriver i et indlæg om DRs generelle snobberi: "Tag blot tirsdagens ”Fest for de kendte og kongelige” – rækkefølgen er vigtig, for her var de kongelige statister, dem, der blev snobbet efter, var de kendte." – så kunne man da i det mindste forud have sat sig ind i tingene først, som fx hvem gæsterne var. Og man kunne have inviteret en 'sportskorrespondent' med i studiet, da de tilstedeværende tilsyneladende kun (gen)kendte personer som Mø, Rasmus Seebach … og naturligvis Ghita Nørby.

Og så var der DRs udsendte, den på Christiansborg tilstedeværende 'kultur korrespondent', som stillede alle de rigtige kendte, de samme andægtige 'hvad føler du'-spørgsmål: Hvad tænkte du, da du modtog invitationen? Hvordan har du forberedt dig? Hvad glæder du dig mest til? Hvad vil du sige til dronningen, hvis du får lejlighed til at snakke med hende? … fortsæt selv. Svarene var gu'skelov for de flestes vedkommende langt mere jordnære og usnobbede: De glædede sig bare til en forhåbentlig god fest.

Som seer var aftenens clou dog at overvære gæsternes hilsen på majestæten. Kvinderne var tilsyneladende inden præsentationen (hedder det vist i de kredse?) blevet instrueret i et ægte underdanigt skrab-ud: Det ene ben smidt bagud samtidigt med at man går ned i knæ, og idet man ærbødigt bøjer hele overkroppen fremover rækker man den siddende majestæt hånden. Det affødte nogle ret komiske situationer. Flere var under udøvelsen af disciplinen ved at miste balancen og falde ned i dronningen. Én gik for tidligt i knæ, så hendes hånd næsten ikke nåede frem til målet. Jan Gintberg kiksede totalt, da han, til trods for at han gik forrest, lod sin hustru hilse først, hvorved der gik helt koks i rækkefølgen. Jeg sværgrer, dronningen rullede med øjnene og 'himlede' af irritation over dette faux pas, hæ.

Og ja, Ghita Nørbys kjole var … usædvanlig. Personligt ville jeg nu i stedet have valgt at fremhæve Lisbet Lundquist, for dér kunne man virkelig tale om wow-faktor! Og dét på den positive måde.

Jeg kan forstå, at der har været fest. Da jeg ikke ved noget om noget som helst, og ikke gider at læse artiklen, nøjes jeg med at kommentere fotografiet af Ghita Nørbys kreation.
Fruen og designeren er tydeligvis blevet vanvittige. Måske af sorg over aldringens hærgen af den i ungdommen så skønne Ghita?
Eller måske er det blot et hævntogt mod idealerne?

Mona Blenstrup, Niels Duus Nielsen og Per falk Hansen anbefalede denne kommentar
john andy houbo Pedersen

En absolut ligegyldig nyhed !

Baronessen af Ligegyldighederne ..?

Kan ikke lade være: Kejserens nye klæder...

olivier goulin

Jeg føler med hendes mand

/O

Henrik L Nielsen

Burde fokus ikke være på at alle de her mennesker stillet op og føler sig vigtige når noget så forældet som en dronning kalder?
At der kan bruges så meget tid på at diskutere en kjole viser blot at der er noget galt med vores prioriteter.