Læsetid: 5 min.

1. maj har rødder i revolutionær stædighed

Når fagforeninger og rød blok, traditionen tro, tropper op i Fælledparken ses det ikke, at arbejdernes internationale kampdag udsprang af en konkret kamp – kampen for en otte timers arbejdsdag. Faktisk var kampdagen så kontroversiel, at kun en mindre gruppe revolutionære arbejdere demonstrerede i Københavns gader
Politi til hest sættes ind mod kommunistisk 1. maj på Fælleden i København i 1934. Men maj-dagens revolutionære rødder rækker længere tilbage.

Tage Christensen

30. april 2016

Den 1. maj 1890 er politi og militær fra hele Sjælland kørt til hovedstaden. Husarregimentet fra Jægersborg er ankommet og Kastellet forstærket med ekstra artilleri.

Hærens Geværfabrik på Islands Brygge er omringet og bevogtet af betjente, og i Nørrebros baggårde står gendarmeri klar med sablerne trukket.

Imens samles nogle få hundrede revolutionære arbejdere sig ved Det Kongelige Teater til det, som bliver Københavns første 1. maj-demonstration. Demonstrationen er hverken anmeldt, lovlig eller opreklameret i pressen.

Under store bannere med parolen »Kun 8 timers arbejde« haster forsamlingen sig gennem byen mod Jagtvej på Nørrebro. I front går Gerson Trier og Nicolaj Petersen, der netop har stiftet Det Revolusjonære Socialistiske Arbejderparti.

Gruppen af revolutionære, hvor den mest fremtrædende person, foruden Petersen og Trier var lærerinden Signe Andersen, var kort forinden blevet smidt ud af Socialdemokratiet for imod ledelsens linje at have deltaget i de kongresser, som skulle beslutte en resolution om en international kampdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Jørgen Steen Andersen
  • Søren Rehhoff
Dorte Sørensen, Jørgen Steen Andersen og Søren Rehhoff anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Steen Andersen

Fotoet er et fremragende udtryk for datidens magtanvendelse, når kapitalisterne skal beskytte deres privilegier, værdier og retten til at eje produktionsmidlerne.

Lasse Glavind

Og Stauning var statsminister for den S-R-regering, der indirekte satte politiet ind mod 1. maj-demonstranterne.

Randi Christiansen

Hvorfor rapporterer ingen danske medier om de voldsomme 1 maj uroligheder, der iflg russia today har været i paris, berlin, tyrkiet og santiago

Niels Duus Nielsen

Fedt foto fra 1934. Det gode gamle trygge Danmark, da der stadig fandtes rigtige politiheste. Før min tid.

Billedet fra 1928 ligner noget, jeg selv har set i Fælledparken om sommeren.

"P. Knudsen rensede ud i de revolutionæres rækker, for i stedet at satse på en mere stueren parlamentarisk taktik og et samarbejde med Venstre", står der, "om at bryde Højre-statsministeren Estrups magt."

Hvis denne udrensning fandt sted i 1892, har det taktiske samarbejde mellem arbejderbevægelsen og de organiserede bønder nu varet i næsten 125 år.

Godt nok far out - det store klasseforræderi har snart et hundrede og femogtyve års jubilæum!!!