Læsetid: 16 min.

»Jeg fik at vide, at det nok var psykisk«

De er testet negative i sundhedsvæsnet, alligevel er de overbeviste om, at de har sygdommen borrelia. De kæmper en sej kamp for at få deres sygdom anerkendt og søger ofte hjælp på privatklinikker i udlandet. De fleste læger afviser dem og mener, at de pågældende typisk forsøger at gøre en psykisk lidelse fysisk. Andre læger tager dem seriøst. Borrelia er ved at udvikle sig til den største kulturkamp i sundhedssektoren
Jeg vil sige, at jeg er oppe på 60 procent nu. Og det bliver hele tiden bedre, siger Louise Ankerstjerne

Ulrik Hasemann

16. april 2016

Louise Ankerstjerne føler sig misforstået og dårligt behandlet i det danske sundhedssystem:

»Jeg har kun mødt læger, der har kigget mistroisk på mig og fortalt mig, at det er noget, jeg bilder mig ind. De har været ekstremt nedladende.«

Hun er en af de mange patienter, der er testet negativ for borrelia i Danmark, men testet positiv på en tysk privatklinik og efterfølgende har gennemgået en langvarig behandling med antibiotika for egen regning.

Men selv om hun kan vise resultaterne af de tyske test og fortæller, at hun har fået det markant bedre af behandlingen, er der fortsat ingen læger i Danmark, der tror på, at hun har borrelia – og hun kan derfor ikke få sin medicin i Danmark.

Hundredevis af danske patienter kan fortælle den samme historie. Den handler om et sundhedssystem, der ikke anerkender patienternes teori om, at de har borrelia, men giver dem diagnoser som kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, multipel sklerose, stress eller depression.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hanne Koplev
 • Estermarie Mandelquist
 • Heidi Larsen
 • Ernst Enevoldsen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Anne Eriksen
 • Kurt Nielsen
 • Helle mortensen
Hanne Koplev, Estermarie Mandelquist, Heidi Larsen, Ernst Enevoldsen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Kurt Nielsen og Helle mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle mortensen

Jeg er selv en af de borreliaramte, og har posetiv test herhjemmefra, men behandlingen er 3 uger på AB. Og derefter er man rask. Mit er i hele nervesystemet, føles som man har rendt gennem en brændenællemark dag og nat! Og med nedsat kraft i musklerne......men ingen hjælp at hente! jeg har også søgt udlandet og betalt 70000 kr og må nu holde pause pga økonomi, og mærker at det går ned af bakke igen........hvorfor kan vores læger ikke give os de 3 mdr. Med AB i venen, så er vi rigtig godt hjulpet! Hvorfor og hvordan kan man se sin egen undergang uden hjælp der egentlig er så lige til!!!

Johanna Eriksen, Bruger 217701, Thomas Georgsen, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Ole Frank, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Kurt Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Lotte Eline Schaal Vejen

Kære Kristian Villesen,
Tusind tak for en af de mest sobre artikler vi har set til dato om emnet !
Der er stadig en del påstande uden belæg fra lægerne, som du let vil kunne finde dokumentation til at underkende. Vi er mange der gerne vil bidrage.

Men igen: Tak for at sætte de alvorligt syge patienter i centrum.
Det er vigtigt at lægge mærke til, at patienterne ønsker behandling, fordi de er alvorligt syge og at lægerne, i stedet for at være nysgerrige og dygtiggøre sig, fører krig !
Både mod patienterne og mod de læger, som er specialister i behandlingen af disse sygdomme.

Jeg håber, du vil lave opfølgende artikler.

Johanna Eriksen, Bruger 217701, Thomas Georgsen, Carsten Mortensen, ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Helle mortensen, Gitte Larsen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Kurt Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Allan Bartroff

meget interessant - men bemærk at at uanset hundredtusindvis kroner brugt på den 'rigtige' behandling på tyske privatklinikker er hovedpersonen faktisk ikke rask. Analysen af sygdomshierarki og præferencen for 'fysiske' diagnoser er nok ikke helt forkert

Anders Jensen, Hans Aagaard og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

Fejl: Jeg unliker mit like af Allan Bartroffs kommentar

Bruger 217701, Gitte Larsen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Hvad er farligst Sundhedsstyrelsen eller Borrelia?

Ligesom Lotte Eline Schaal Vejen vil jeg gerne påpege at der er mange aspekter der mangler at blive belyst og offentliggjort i Danmark.

For eksempel har jeg ikke hverken læst eller hørt Sundhedsstyrelsen oplyse den danske befolkning om at borrelia med stor sandsynlighed smitter via kropsvæsker, dvs seksuelt, via blodtransfusioner og fra moder til foster. I filmen Under Our Skin (kan varmt anbefales) fortæller Elise Brady-Moe om hvordan flere fostre hun har båret var smittet af borrelia. Der kan ses mere om denne sag her:

En noget lang og rodet gennemgang, men Elise Brady-Moe har ordet i høring fra 38:55 https://www.youtube.com/watch?v=ow53uy1qElI

En transskription af høringen, hvor Elise Brady-Moe beretning starter på side 55:
www.ct.gov/ag/lib/ag/health/0129lyme.pdf

Pressemateriale fra Under Our Skin med en del info og kildehenvisninger:
underourskin.com/sites/default/files/uos-press_kit-Nov2009_0.pdf

Ligeledes vil det være fint at få udredt relationerne mellem Ram Dessau, Sigurdur Skarphédinson og lægen-der-skummer-fløden-på-klaringsrapportens- anbefalinger-men-ikke-har-villet-udtale-sig-i-årevis Klaus Hansen. Har Ram Dessau og Sigurdur Skarphédinson været studerende hos Klaus Hansen? Der går rygter om en høj grad bonkammerateri i Styringsgruppen - hvis dét er tilfældet er det måske svært at bevare den kritiske sans ...

Link til Under Our Skin:
https://www.youtube.com/watch?v=RWFFiIZgr6U

Agnes Marie Geleff, Bruger 217701, Estermarie Mandelquist, Helle mortensen, Gitte Larsen, Anne Eriksen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

I efterfølgeren til Under Our Skin, Emergence, tydeliggøres hvor korrumperede og magtfulde de amerikanske sundhedsmyndigheder er. Så magtfulde at de kan diktere dagsordenen på et norsk universitet. Diktere de også det danske sundhedsvæsen?

https://www.youtube.com/watch?v=vTSEoOqyJ0Q
( mange scener fra Under Our Skin i første halvdelen af filmen)

Bruger 217701, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Når man læser de danske lægers udsagn, forekommer de simpelthen uvidenskabelige. De hænger fast i en bureaukratisk praksis, uden at se på det, de faktisk har foran sig. Det går ikke!

Bruger 217701, Estermarie Mandelquist, Helle mortensen, Gitte Larsen, Ole Frank, Jens Kofoed, Sup Aya Laya, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Læger har kun den autoritet, som helbredelse af sygdomme kan give dem.

Johanna Eriksen, Bruger 217701, ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Anders Jensen, Sup Aya Laya, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

De test der anvendes i Danmark er jo ikke retvisende. Om det igen skyldes en uduelig Sundhedsstyrelse aner jeg intet om. Men mon ikke prisen spiller ind?

At gøre folk raske er målet, hvis lægerne ikke mener det, burde de nok finde et andet arbejde.

Psykiatriske diagnoser bliver brugt når fagkundskaben ikke magter opgaven.

Johanna Eriksen, Bruger 217701, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Heidi Larsen, Sup Aya Laya, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Da jeg boede på østkysten af USA, blev jeg bidt af en flåt. Havde alle de klassiske symptomer plus det karakteristiske 'bird's eye' bid. Fik eksem på mine hænder så jeg ikke kunne holde en blyant og jeg var dødtræt.

Det tog et år før jeg blev klar over, hvad der var i vejen, men heldigvis var mange læger på østkysten helt klar over de problemer som et flåt bid kan medføre.

Jeg testede positiv og fik penicillin i tre uger! Indenfor den første uge havde jeg det 100% bedre. Det gik hurtigt den rigtige vej.

Det er nok ikke helt akkurat at sige, at amerikanske læger ikke vil være ved diagnosen Borrelia.

Estermarie Mandelquist, Sup Aya Laya, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Eller, de har den autoritet, at ganske mange af os ikke har råd til søge privat eller udenlandsk behandling...
Der er lavet undersøgelser af, hvor patienter, der ikke er så "autoritetstro" får dårligere behandling og dermed helbredelse.
Man skal bare adlyde læger/ personale og leve op til sin "pakke"!
Vore store medicinalvirksomheder Novo, Lundbeck m.m. og mange store udenlandske sætter penge til kliniske forsøg (overrasket?) og betaler mange almene/ off. ansatte penge for konsulentvejledning.
Regionernes udspil til medicinrådet bekymrer selskaberne, der er bange for ikke at få nok ud af deres investeringer/ klinisk forskning!

Det er typisk, at en sygdom som Borrelia ikke anerkendes som rigtig mange andre, f. eks. Fibromyalgi, der forklares som en langvarig psykisk og fysisk overbelastning. "Fibromyalgi er et smertesyndrom i bevægeapparatet i mindst 3 af kroppens 4 kvadranter, med en varighed i mindst 3 måneder, samt træthed og søvnproblemer".
Man giver såkaldte tricykliske antidepressiva og smertestillende, altså symptombehandling igen, igen.
(Nej, jeg har den ikke, ellers ville jeg have beskrevet det bedre) :)

At man i USA kan stoppe Robert De Niro i at komme med udtalelser om usikre vacciner siger lidt om problemet og "videnskaben" altså indtjeningen.
http://www.nbcnews.com/health/health-news/de-niro-says-find-truth-vaccin...

Estermarie Mandelquist og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

At privatklinikker diagnosticerer og behandler for en ekstrem höj pris er sikkert en god forrretning, men vel bare et argument mod privatiseringen af sundhedsväsenet.

Og at finde argumenter for sin sygdom i artikler i et Frontiers tidsskrift virker reverenter talt lidt desperat. De tidsskrifter har ikke just et tillidsväkkende ry.

Men OK, kan man sige. Hvorfor skal folk ikke have lov til at betale for en behandling hvis de mener den virker? En grund er at unödvendig behandling med antibiotika er en medvirkende faktor i skabelsen og spredningen af resistente bakterier. Og når först man har åbnet den Pandoras äske er det sket. Der er ingen kendt metode til at fjerne de bakterier. Der er en reel risiko for at vi igen skal til at dö af lungebetändelse, tuberkulose og guderne må vide hvad. Selv om alting sikkert foregår på legal vis, gambler privatklinikkernes behandlinger reelt med mine og alle andre börns og börnebörns helbred.
Sgu ikke smart, Louise.

Steffen Gliese

Det lyder altså for mig som den måde, læger opførte sig på i 1800-tallet og et stykke op i sidste århundrede.
Tænk, hvis biologer behandlede deres observationer ligeså nonchalant! Der ville godt nok ikke være meget artsrigdom.

Bruger 217701, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Jens Kofoed og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo i øvrigt fuldkommen parallelt til New Public Management: man måler, det man kan, ikke det, der er væsentligt.

Bruger 217701, ingemaje lange, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Gitte Larsen, Jens Kofoed, Anne Eriksen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

Det vil sikkert også være interessant at undersøge hvorfor Statens Serum Institut gik bort fra at bruge den test der hedder Western Blot, der er noget bedre end Elisa-testen. Sidstnævnte kommer med resultater der svarer til at slå plat eller krone ...

Bruger 217701, Kurt Nielsen, Nina Ferdinand, Estermarie Mandelquist, Nanna Wulff M. og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

@sup aya laya
Sådan som jeg har forstået Elisa testen, så er den kun usikker i starten af forløbet, men skulle med 100% sikkerhed være præcis efter 3 uger?

@anders jensen
Det passer ikke - for som der også nævnes i artiklen vil mange af os, der har været kronisk syge i årevis med borrelia ikke nødvendigvis danne antistoffer, og det er det eneste ELISA-testen måler (og den måler ovenikøbet kun antistoffer for en ud af mange borrelia-strenge). Den er uduelig. Er selv negativ to gange i den og positiv i flere test i Tyskland.

Bruger 217701, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

@Gitte
Tak for svaret. Hvilket umiddelbart giver mening for en lægmand som migselv.
Er der så noget i den påstand vores læger kommer med omkring privat-klinikkernes modvilje mod at forsvare og præsentere deres test og lade den underligge en fagfællebedømmelse?

Vil også gerne takke Information for en hæderlig artikel om borrelia-problematikken (modsat artiklerne i videnskab.dk for nylig) og også for at sætte udfordringen i et større perspektiv, nemlig kulturkampen i/med sundhedssystemet. Jeg mener, det er helt vildt - ja, faktisk en skandale - at man i DK afviser en borrelia-diagnose udfra ELISA, som er så usikker. Det er med til at fejldiagnosticere en lang række mennesker, som er alvorligt syge, og som dermed ikke får mulighed for at behandle den reelle årsag til de invaliderende symptomer.

Johanna Eriksen, Bruger 217701, Hanne Koplev, Thomas Georgsen, Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Estermarie Mandelquist, Nanna Wulff M. og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

@Anders
Det mener jeg ikke, der er ... Ingen test er 100% sikker og Armin Labs sørger for hele tiden at kunne bruge de bedst mulige test på markedet. Og (kronisk) borrelia er OGSÅ en klinisk diagnose, som INGEN læger i DK dog er i stand til at stille (mig bekendt er det meget meget få, der har fået diagnosen kronisk borreliose i DK), selvom vi reelt er mange tusinde (min vurdering), der lider af det, for der er jo både os, der ved det nu, og så er der alle de fejldiagnosticerede (bl.a. fybromyalgi, multiple sclerose, alzheimers, kronisk træthedssyndrom, bodily stress syndrom, etc.).

Bruger 217701, ingemaje lange, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Anders Jensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

@Gitte
Tak for udredningen.
Det virker jo lidt usandsynligt i min verden at der skulle være flere hundrede tusinde i danmark som render rundt med det. Men jeg er ikke den mest autoritetstro person når det kommer til sundhedsvæsnet, og har været bisidder for et par stykker som er blevet fuldstændig fejldiagnosticeret af systemet.
Men vi er jo næsten ude i at der skal være tale om et komplet for at skjule og dække over denne massive epidemi.

Bruger 217701, Gitte Larsen, Anne Eriksen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

@ Ander
Se de film jeg har linket til højere oppe i tråden.
Det er total korrumperet

Gitte Larsen, Anders Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

@Thomas
Tak for rettelsen, jeg læste det som flere tusinde med diagnosen, og så et mørketal som inkl. folk med. "(bl.a. fybromyalgi, multiple sclerose, alzheimers, kronisk træthedssyndrom, bodily stress syndrom, etc.)."

Thomas Georgsen

...og når så psykiatrien efterfølgende heller ikke ved, hvordan de skal gribe det an..? For øjeblikket kan man lige så godt spare sig selv frustrationerne, forværring af sygdom i spildtiden og fejldiagnoserne, og bare tage direkte til udlandet for egen regning, desværre (hvis man har råd!)... Med en psykisk diagnose er man senere i livet blot hypokonder, når man går til læge...

Som psykiatrien (som i dette tilfælde bestod af en sygeplejerske og en socialrådgiver) sagde til vores datter, der senere er testet positiv for borrelia og flere co-infektioner: "Hvad synes I så, vi skal tale om i dag?" Hvordan skulle det lige få hende ud af rullestolen?

Afvisningen af patienterne er en skamplet på vores sundhedssystem! Hvis man ikke lige kan finde ud af at stille den rigtige diagnose (eller måske stille én overhovedet), så lader man folk tro, at der er noget galt med deres psyke, fylder dem med lykkepiller og lader dem stille og roligt gå til...

Funktionelle lidelser eller Bodily Distress Syndrome kalder man det, og i denne skuffe kan man smide alle de uforklarligt syge! Skriv jer disse betegnelser bag øret og løb skrigende bort, hvis jeres læge begynder at kigge i den retning!

Sup Aya Laya, Bruger 217701, Hanne Koplev, Gitte Larsen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Georgsen

@Anders Jensen
Der er jo "desværre" ikke mange med diagnosen... Jeg kender heller ikke antallet af patienter diagnosticeret med MS, fibromyalgi, Alzheimers mv. i Danmark, men det kan vel næppe være flere hundredetusinder heller..? Vi er trods alt kun ca. 5.5mio indbyggere...

Men det er korrekt opfattet, at der er et mørketal, idet jo tæt ved ingen har diagnosen officielt fra Danmark.

Anders Jensen

@Thomas
Ja hvis ca. 300.000 danskere har en funktionel lidelse, og en del af dem er fejldiagnosticeret, kombineret med at de fleste danskere har været bidt af en flåt betyder det at flere tusinde får bakterien ind i sig om året. (Dermed ikke sagt at de alle sammen så udvikler symptomer.)
Så er 100.000+ da ikke et urealistisk tal?

Sup Aya Laya, Bruger 217701 og Gitte Larsen anbefalede denne kommentar
Birgitte Simonsen

Den samme diskussion findes i Tyskland, hvor der også er kritik af private klinikkers "villighed til at stille diagnosen, så det er ikke et spm. om det danske sundhedssystem vs. det tyske. Armin Schwarzbach er tilknyttet Borreliose Zentrum Augsburg.
En kort beksrivelse af kritikken i tyskland: http://www.daserste.de/information/wissen-kultur/w-wie-wissen/sendung/20...

Anders Jensen, Bruger 217701 og Gitte Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Georgsen

@Anders Jensen
Kun såfremt du antager, at ALLE fejldiagnosticeret med funktionelle lidelser i stedet har borrelia.
De kunne jo også fejle andre ting, som man ikke har kunnet udrede. Funktionelle lidelser er desværre blevet en cover-it-all-diagnose, når somatiske årsager ikke kan fastslås.

Tallet 300.000 er så vidt jeg kan se, en vurdering fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser af, hvor mange danskere, der har en funktionel lidelse, og er ikke et udtryk for, hvor mange, der er diagnosticeret med en sådan. Heldigvis! Der er da noget galt, hvis SÅ mange mennesker skulle være psykisk syge.

Jeg mener heller ikke, at man kan medregne alle de, der måtte være blevet bidt af en flåt og siden ikke har udvist symptomer. Der er trods alt nogle, der forbliver raske enten fordi de ikke bliver smittede eller fordi deres immunforsvar selv klarede ærterne.

Jeg vil stadig give dig ret i, at der er et stort mørketal, men hvor mange? Som Gitte mener jeg tusinder, der lider af kronisk borreliose, hvoraf en del er diagnosticeret med noget andet og andre slet ikke. Et lille, men stærkt stigende antal, får stillet diagnosen i udlandet ved en kombination af tests og udviste symptomer.

Anders Jensen, Sup Aya Laya og Gitte Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det danske sundhedssystem går ud på, at alle læger er forskere, når de dimitterer. Det betyder, at uforklarlige tilfælde skal efterforskes, dels i litteraturen, og ellers ved konsultationer med fagfæller, undersøgelser etc.

Thomas Georgsen

@Birgitte Simonsen
Det er jo fordi, at langt de fleste landes offentlige sundhedssystemer har den samme opfattelse, som i Danmark. Og lægerne stritter i mod - det er næsten som at se præsterne i middelalderen, da nogle vovede at påstå, at jorden er rund!

Sup Aya Laya, Gitte Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

I USA har man sidste år opjusteret antallet af Lyme-tilfælde fra 30.000 til 300.000 om året (og det er kun de akutte tilfælde, dvs. ikke de kroniske) og mange mener, at tallet er fortsat er for lavt og det reelle tal nærmere er 1 mio. om året. Mange, som får behandling rettidigt og har et velfungerende immunforsvar vil blive kureret med 14 dg på antibiotika. Andre vil ikke, og da bakterien ligger latent i kroppen, kan sygdommen bryde ud senere hen. Mange af os opdager slet ikke, at vi er blevet bidt af en flåt, hvis det er smittekilden (andre smittekilder kan være myg, fluer, lus, lopper og blodtransfusioner samt desuden kan borrelia overføres seksuelt og måske endda via spyt) - og når man ikke opdager flåtbid, ikke får den røde ring (det gør kun ca 1/3) og ikke bliver akut syg, så er det svært at opdage i tide. Det behøver ikke tage mange måneder, før sygdommen er kronisk og dermed langt vanskeligere at behandle. Jeg tror ikke, det er urealistisk at sige, at 75-100.000+ i DK (i virkeligheden) lider af multibakterielle infektioner, herunder borrelia og co-infektioner. Udover dem med funktionelle lidelser (hvilket i øvrigt er endnu en skamplet i sundhedssektoren), har vi 2-300.000+ der lider af stofskiftesygdomme, som jo også har en årsag plus alle de tidligere nævnte diagnoser. Borrelia kaldes også "den store imitator", da den kan imiterer en meget lang andre sygdomme - smart bakterie! - og dermed kan være den bagvedliggende årsag til f.eks. stofskifteproblemer og såkaldt funktionelle lidelser. Borrelia er også kendt for at give sliddegigt og andre former for gigt, og den gruppe er vist på 6-700.000 danskere, hvoraf flere tusinde nok i virkeligheden også har kronisk borrelia. Se, det ville være skønt, hvis vi kunne arbejde med de reelle tal her, men det er jo svært, når ingen diagnosticeres med kronisk borrelia.

Hanne Koplev, Sup Aya Laya og Bruger 217701 anbefalede denne kommentar
Thomas Georgsen

@Gitte
Du skriver det selv: "Se, det ville være skønt, hvis vi kunne arbejde med de reelle tal her, men det er jo svært, når ingen diagnosticeres med kronisk borrelia."

Thomas Georgsen

@Allan Bartroff
Nej, hun er endnu ikke rask, og bliver det med al sandsynlighed heller aldrig... Sådan er det jo med kroniske sygdomme! Men hun kan med den rette behandling blive mere eller mindre symptomfri, og det er dog bedre end at forgå i sengen.

Det tager dog lang tid at behandle sig så langt, og lange behandlinger koster mange penge - i hvert fald set i forhold til en privat økonomi. Og hvad er nogle hundredetusinde kroner til behandling at regne for i de offentlige budgetter, sammenlignet med en borger, der resten af livet ikke kan varetage et job og bidrage til samfundsøkonomien, skal være på overførselsindkomst, og måske have en personlig plejer tilknyttet som nogle af de, der lammes?

Thomas Georgsen

@Klavs Hansen
Tuberkulose er et udmærket eksempel at hive frem. Her behandles også langvarigt med antibiotika, men det skal vi måske holde op med?
Hvad vil din egen holdning være, hvis du fik en sygdom, der kræver langvarig behandling med antibiotika? Ville du takke nej, fordi det kunne jo blive farligt for andre?
Hvad med landbrugets forbrug i fødevareproduktionen?

Sup Aya Laya, Gitte Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Georgsen

@Nanna Wulff M.
Ja, særligt i USA's nordøstligste stater er der bevågenhed omkring lyme disease - det var her det blev opdaget - i Lyme, Conneticut. Problemet er dog slet ikke begrænset til det østlige USA, men der er endnu ikke så stor bevågenhed omkring det i resten af landet...
Generelt er det heller ikke diagnosen borrelia, der ikke anerkendes - men derimod persisterende/kronisk borrelia. Heller ikke i USA.

lars albertsen

Til helt eller delvist fordomsfrie patienter og forskere, kan jeg anbefale kapitlet "Borreliose" af Anthony William i hans bog med ISBN 9788702205626. Bogen er fra 2015 og netop oversat fra engelsk.
Han giver en god baggrundsinformation om tilstanden. Men vigtigst nye indsigter om årsager og behandlinger.
Et åbent sind er nok en forudsætning for at finde nye løsninger på tragiske tilstande.

Gitte Larsen, Thomas Georgsen, Sup Aya Laya og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Johanna Eriksen

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan diagnisticere borrelia som MS. Jeg har MS, og jeg ved, hvor mange, og helt bestemte symptomer, der skal være til stede for at få konstateret det. Scanningen skal vise helt specifikke læsioner i hjernen og rygmarvsvæsken skal indeholde bestemte antistoffer. Det virker meget mærkeligt på mig, at en læge kan stikke en MS-diagnose ud. Der er altså et eller anden her, der simpelthen ikke bliver gjort godt nok. Og så er det altid bekymrende, når en læge tjener penge på en test, som ikke bliver brugt i andre lande, fordi den ikke betragtes som god nok. Det er jo korrupt. Hvor er sundhedsministeren henne i det her?