Læsetid: 3 min.

København i gult og brunt

De nye toiletter på Islands Brygge og på Blågårds Pladser ikke kun en lettelse – de er nye kapitler i en lang historie
De nye toiletter på Islands Brygge og på Blågårds Pladser ikke kun en lettelse – de er nye kapitler i en lang historie

iBureauet/Rasmus Fly Filbert

Moderne Tider
16. april 2016

Indtil for halvandet århundrede siden var Kjøbenhavn en meget skiden by: Det første offentlige, kommunalt financierede toilet er fra 1902, og byen havde ingen kloakering før 1860.

Der var masser af køer og heste, og de efterlod lidt hist og her, hvilket menneskene vist også gjorde. Der er i hvert fald utallige klager fra det sarte borgerskab, der ikke var tilfreds med tingenes ildelugtende tilstand.

I 1798 forlød det f.eks. at rendestenene for enden af Borgergade var så overfyldte af menneskeekskrementer, at folk blev dårlige af stanken i sommervarmen.

Det har altså været ganske gængs at se folk pisse overalt. Dog helst i krogene. Der er både ved Byretten og Rundetårn stadig metalbuer i hjørnerne. De blev sat op for at holde især pissende mænd væk fra hjørnerne, der ikke tåler hektolitervis af ammoniakholdig væske.

På nogle døre i Nyboder er der opsat skrå brædder i siddehøjde. Det er ikke bænke, men pis-af-brædder: Pisser en mand på døren, får han pisset tilbage på sig.

Pis, pinlighed, piger

Et forsøg på at begrænse og styre mængden af pis var pissoirer, kaldet De Ehlerske Mavebælter, fra 1888. De første dækkede nemlig kun lige det væsentligste – ubehaget ved udtømningerne gjorde det vanskeligt at afsætte mange penge til det lave formål.

Men kun at dække kønsorganerne med en censurbjælke viste sig hurtigt at være en utilstrækkelig løsning, for det gav de pinligste optrin i hattenes tid: Man fik øjenkontakt med grosserer Pikkerup, hvis blusel lige akkurat var dækket, men hvad så? Hilse, men hvordan? Var et nik nok? Skulle han slippe slanten og lette hatten? Skifte hånd for at udveksle håndtryk hen over jernpladen? Være grænseløst uhøflig og lade som ingenting?

Og hvad med kvinderne og børnene?! Forfærdelige, flove fadæser! Dét fik kommunen til at smide betragteligt flere penge i puljen, og så fik man de flotte, dækkende og mørkegrønne pissoirer, som stadig kan ses (og lugtes) på blandt andet Nytorv og Nikolaj Plads.

Pissoirer dækker nu kun halvdelen at behovet, så at sige. Den mangel forsøgte de underjordiske toiletter på Amagertorv at råde bod på i 1902. Det var med wc’er, der klarer det hele, både for damer og herrer. Kønsforskellen er i øvrigt diskret markeret i gelænderets afslutning. Dametoilettet: revne. Herretoilettet: ingen revne.

Kvinder med guldske i munden havde kunne lette sig fra 1886 ved Nikolaj kirke, hvor der var et betalingstoilet. Hele 50 øre kostede et besøg på dengang Københavns eneste ’offentlige’ dametoilet. Beløbet var en halv dagløn for de fleste, men da var indkomstskatten også kun på sølle tre procent, hvilket gav en mere købestærk overklasse.

Mindrebemidlede kvinder har måske opøvet en skrævende teknik og udnyttet, at det der med trusser ikke var så udbredt, samt at lange kjoler og skørter dækker en del, også eventuelle stråler.

Toiletter er til at tisse på

Teknikken er gået i glemmebogen, men i 2012 foreslog en kommunalpolitiker, at toiletter skulle ligestilles yderligere ved såkaldte missoirs, hvor kvinder pisser stående og dermed reducerer ventetiden i køen. Det blev desværre ikke til noget, bortset fra en hånefest for mandlige journalister og kommentatorer.

Pissoirer og aflukkede wc-båse fik løst hilseproblemet, men skabte tilgengæld et andet, fordi folk nu kunne gøre andre ting med deres og andres kønsorganer på disse steder.

Forargelsen over, at folk kunne mere og andet end at blot pisse, var medvirkende til, at det gik så langsomt med at få flere offentlige toiletter. I 1950’erne var der et decideret onanipoliti, en særenhed under sædelighedspolitiet, der tjekkede om folk, mænd, nu også kun foretog tilladte udtømninger.

Mere end 10.000 bøder blev det til, foruden en lang række tilhold: Den meget anholdte mand måtte ikke længere komme indenfor en radius af 63 meter af et offentligt toilet, heller ikke for blot at tisse.

I dag er de søde små gloryholes i toiletterne i Ørstedsparken da også lukket forsvarligt og sømmeligt til, for toiletter er kun til at tisse på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her