Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Frederik Cilius Jørgensen

Frederik Cilius Jørgensen vil helst tvinges til at læse langsomt. Det er ham, der er inden i Kirsten Birgit
Moderne Tider
23. april 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Nu er det jo per definition ønsketænkning, men jeg ville ønske, at alle ville læse de bøger, de påstår at have læst, eller som de baserer deres overbevisning på. Det være sig skønlitteratur, men så sandelig også religiøse eller åndelige tekster. Det ville fordrer en verden fyldt med langt mindre bull shit.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Troldmanden af John Fowles lærte mig at læse litteratur, så den skylder jeg meget. Jeg husker den som noget helt utroligt langt og kedeligt, der pludselig udviklede sig til det mest nervepirrende. Tålmodighed er en dyd som læser, og investeringen af tid og kedsomhed kan i nogle tilfælde betale sig.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Butcher’s Crossing af John Williams var 330 siders forudsigeligt makværk. Enten var den dårligt oversat, eller også kan Williams ikke skrive, det havde jeg svært ved at gennemskue, og jeg gider ikke læse en af hans andre bøger for at fjerne tvivlen. Jeg gik også i gang med Stefan Zweigs selvbiografiske Verden af i går for nyligt, og selv om jeg ellers holder meget af Zweig, så måtte jeg simpelthen give op efter det gik op for mig, hvor ekstrem en namedropper han er i den fortælling.«

Hvilken type læser er du?

»Doven pligtlæser. Jeg læser fordi jeg mener, at det bør man gøre. Det kan derfor være noget af et tilløb jeg skal tage for at komme i gang, og derfor læser jeg også primært klassikere. Der ved man oftest, at tiden ikke er helt spildt. Når jeg er kommet i gang, så læser hurtigt, men ikke særligt grundigt. Jeg kan derfor sagtens skimme lange passager med naturbeskrivelser eller karakterbeskrivelser uden egentlig at ’høre efter’. Karakterenes navne interesserer mig heller ikke det fjerneste. Jeg koncentrerer mig mest om, hvad forbogstavet i deres navne er og så mumler min indre monolog noget vrøvl efterfølgende bare for at fylde ud. Derfor holder jeg også meget af Kafka, han har sparet min indre monolog for meget vrøvl. Det vidunderlige er så til gengæld, når forfattere formår at skrive så det sænker ens læsehastighed, og man ikke kan andet end at læse hvert et ord. Samtalen mellem præsten og Mersault i slutningen af Den Fremmede f.eks.«

Hvornår læser du?

»Mine forældre har en ødegård i Småland. Det er noget nær det perfekte læsested, for der er ikke noget internet og kun svensk tv. Der kan jeg godt læse tre-fire romaner på en uge, hvis jeg anstrenger mig. Det gør jeg nogle gange.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her