Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Søren K. Villemoes

Jumbobogen lærte journalist Søren K. Villemoes at læse – i en sommerferie og som den sidste i klassen
Moderne Tider
16. april 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Enhver grundbog i antropologi. Så ville folk forhåbentlig kunne forstå, at kultur er flydende, per definition uautentisk og noget, individer kan vælge fra eller til – hvis de altså har muligheden. Men begge politiske fløje bruger forestillingen om den ægte kultur til at agitere for henholdsvis en vulgær, standardiseret opretholdelse af egen kultur eller en autoritær respekt for andres. I musik har mange det med at vægte det ægte, originale og uspolerede højere end det falske, plastiske og tilpassede. Det er en æstetisk blindgyde. Måske kunne en eller anden grundbog i antropologi – der var let at læse – ændre dette en lille smule. Hvis ikke, så synes jeg, at alle skulle læse God mad let at lave. Så kan de i det mindste lære at lave ordentlige frikadeller.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jumbobog nr. 108 Tågesnak. Den lærte mig at læse. Jeg var den sidste i min klasse, der lærte det. Det var i sommerferien mellem 2. og 3. klasse. Og jeg var dybt frustreret over at have en udmærket samling Jumbobøger uden at kunne læse dem. Jeg havde fået specialtimer i skolen, men intet havde hjulpet. Så pludselig da jeg sad og stirrede ned i historien »Tågesnak« i bogen af samme navn, knækkede jeg koden. Inden ferien var ovre, havde jeg læst samtlige jumbobøger fra reolen.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Oplevelser, der er utrolig ringe, bliver hurtigt placeret i den del af min hukommelse, hvor tingene flader ud. Over tid bliver det svært at navigere mellem stykkerne af lort. Så det må blive et nyere eksempel. Som boganmelder kan man ikke tillade sig kun at læse det, man tror er godt. Det betyder, at man uvægerligt kommer til at læse noget virkelig møg. Forleden læste jeg forskningschef ved Journalisthøjskolen Ejvind Hansens Kugleregn møder kuglepen, hvor han febrilsk og famlende forsøger at argumentere for noget med, at man med en lidt anden type satiretegning kan bekæmpe islamistisk terror. Hold da op, hvor var det fjollet. Det er en kandidat.«

Hvilken type læser er du?

»Satan når han læser Bibelen.«

Hvornår læser du?

»Sent. Sådan er det, når man har børn. Og akkurat som min far orker jeg ikke at læse jumbobøger for min søn. Kan han dog ikke snart tage sig sammen og lære det selv? Er det virkelig for meget forlangt af en seksårig?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her