Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den lille magikers skattefinter

Er verdens mest beundrede fodboldspiller bare en gemen skattefusker? Det antyder de lækkede Panamapapirer, og i næste måned skal Lionel Messi for retten i Spanien, tiltalt for at have snydt den spanske statskasse for millioner af euro ved hjælp af et netværk af skuffeselskaber
Lionel Messi slap i første omgang ved at påstå, at han intet vidste. Men sagens ledende dommer gjorde gældende, at ukendskab til loven ikke fritager for ansvar.

Pau Barrena

Moderne Tider
23. april 2016

Det var som bekendt artige sager, der kom frem i lyset, da den internationale organisation af undersøgende journalister ICIJ for nylig kunne afsløre de såkaldte Panama Papers.

I dette omfattende materiale – der består af omkring 11,5 millioner lækkede dokumenter med detaljeret information om mere end 214.000 offshorevirksomheder, som blev administreret af det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca – kunne man sort på hvidt se, hvordan velhavere, politikere, diktatorer, skattespekulanter og andre aktører af mere eller mindre dubiøs karakter fra hele kloden i årevis har sørget for at skjule deres formuer i skuffeselskaber i Panama City, hvor nidkær skattekontrol tydeligvis ikke har stået øverst på myndighedernes prioriteringsliste.

Siden papirerne blev offentliggjort, har verdens medier forlystet sig med at offentliggøre navnene på dem, der nu er blevet afsløret i at have forsøgt at unddrage sig skattebetaling i deres respektive hjemlande.

Et sindrigt system

Her er fodboldens verden naturligvis også blevet ramt, for der flyttes store summer rundt i forbindelse med klodens mest populære spil.

Men hvor det på vores hjemlige breddegrader blot er et par pensionerede ekslandsholdsspillere i form af Brian Steen Nielsen og Marc Rieper, der er blevet hvirvlet ind i skandalen, så har den i Spanien ramt den største profil, der overhovedet findes i verdensfodbolden i dag, den lille magiker Lionel Messi, der har hjulpet med til at føre Barcelona til syv spanske mesterskaber og fire Champions League-trofæer, og som fem gange er blevet kåret til verdens bedste fodboldspiller.

Papirerne afslører nemlig, at Messi og hans far og manager Jorge Horacio Messi, der tilsyneladende har en svaghed for sindrige selskabskonstruktioner i skattelovgivningens tusmørkeland, har været kunder hos det nu så berømte panamanske advokatfirma.

Mere præcist har Messi og hans far oprettet et selskab med navnet Mega Star Enterprises. Firmaet har egentlig haft fem proformadirektører, men Panamapapirene afslører, at selskabet i realiteten er ejet ligeligt af den argentinske fodboldmagiker og hans far.

Det er blevet dokumenteret af den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der har skrevet en længere gennemgang af affæren. Her kan man læse, at selskabet blev åbnet i 2012 af et uruguayansk advokatfirma med base i Panama, og at det året senere overgik til Mossack Fonseca, som blev bedt om at administrere det.

Ifølge Süddeutsche Zeitung eksisterer selskabet den dag i dag og minder i sin konstruktion meget om de selskaber, der anklages for at være blevet brugt til skatteunddragelse af velhavere verden over. Men Messi-familien har insisteret på, at selskabet i realiteten er en tom skal og altid har været det.

»Messi-familien vil gerne understrege, at Lionel Messi aldrig har begået nogle af de gerninger, der er blevet tillagt ham, og beskyldninger om, at han stod bag et (…) plot for at snyde i skat, herunder et hvidvasknings-netværk, er falske og fornærmende,« har familien sagt ifølge nyhedsbureauet AFP. »Det Panama-selskab, der refereres til, er et fuldstændigt inaktivt selskab, som aldrig har rummet penge eller åbne konti.«

En sag mere

Og det kunne jo lyde meget overbevisende, hvis altså ikke det bare lige var, fordi Messi allerede har en tilsvarende skattesag, der skal for retten i slutningen af maj, og som kan resultere i en fængselsstraf.

Skattesagen bunder i anklager om, at Messi – og hans far – tilbage i 00’erne dirigerede de indtægter, som den lille offensivspiller modtog for salg af sine imagerettigheder, til skattely langt uden for de spanske skattemyndigheders rækkevidde.

En global aktør som Lionel Messi kan tjene rigtig mange penge på at lade store firmaer købe rettighederne til at benytte sig af hans image. Gennem årene har han indgået den form for aftaler med multinationale firmaer som Adidas, Danone, PepsiCola, Proctor and Gamble og Kuwait Food Company.

Og den spanske anklagemyndighed hævder, at Messi-familien fra 2007 til 2009 dirigerede indtægterne for salg af disse rettigheder til offshoreselskaber i Belize og Uruguay for at undgå at betale skat af dem i Spanien.

I alt skulle Messi og hans familie med denne manøvre have snydt den spanske statskasse for 4,1 millioner euro. Messi selv nægter sig skyldig og siger, at det er hans far, der i alle sammenhænge har håndteret hans pengesager, og han blot har underskrevet de papirer og dokumenter, der er blevet anbragt foran snuden på ham.

»Jeg kigger ikke på, hvad jeg underskriver,« har han ifølge Süddeutsche Zeitung sagt. »Hvis min far siger, at jeg skal skrive noget under, så gør jeg det med lukkede øjne.«

Denne udtalelse er blevet bakket op af hans advokater, der har fastslået, at Messi »aldrig havde brugt så meget som ét minut på at læse, studere eller analysere« sine egne selskabskonstruktioner, og at han i øvrigt ikke har haft nogen viden om, at han skulle have foretaget sig noget ulovligt.

På et tidspunkt så det faktisk ud til, at denne finte skulle redde den lille argentiner ud af fedtefadet. I første omgang besluttede den spanske anklagemyndighed nemlig, at man kunne ville rejse tiltale mod Messis far. Men det blev omstødt af den dommer, der har ansvaret for sagen.

Han fastslog, at ukendskab til loven aldrig kan regnes for en undskyldning, og at man i øvrigt må forvente, at verdens bedste fodboldspiller er en voksen mand, der står til ansvar for sine egne gerninger, også når det drejer sig om at krybe i skattely på fjerne destinationer.

»Der er rationelle tegn på, at kriminalitet var begået af begge de anklagede parter, (altså både Messi og hans far, red.),« skrev dommeren i sin kendelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den gode og den slemme Messi

Derfor skal både Messi og hans far altså møde op i retten i Barcelona den 31. maj, når sagen mod ham starter. Messi og hans fædrene ophav er tiltalt for tre skattelovsovertrædelser. Og skattemyndighederne kræver dem idømt hver syv måneder og 15 dages fængsel for hver overtrædelse – eller godt 22 måneder i alt. Samt i øvrigt en bøde på 4,1 million euro.

Og hvordan har hans arbejdsgiver, FC Barcelona, så reageret på, at deres stjernespiller – en af verdens rigeste sportsmænd – tilsyneladende har etableret et sindrigt skuffeselskabssystem i skattelyer for at undgå at betale skat i Spanien; et land, der er præget af tårnhøj ungdomsarbejdsløshed, og hvor mere end to millioner børn lever under fattigdomsgrænsen?

Med betingelsesløs støtte.

»FC Barcelona har udtrykt sin hengivenhed og solidaritet med Leo Messi og hans familie i denne sælsomme situation,« lød en udtalelse fra klubben, efter at det stod klart, at de vigtigste spiller ville blive tiltalt for skattesvindel.

»Klubben vil også fremover tilbyde ham og hans familie sin fulde støtte og assistance i de juridiske, økonomiske og administrative aspekter af denne proces.«

En kyniker vil måske mene, at Barcelonas støtte til Messi ikke så meget er båret af retfærdig harme over myndighedernes fremfærd som af frygten for at miste den geniale playmaker, hvis han skulle blive træt af tilværelsen i det catalonske.

Men uanset hvilke motiver der præger ledelsen hos blaugrana, så er der i hvert fald ingen tvivl om, at den står hundrede procent bag deres troldmand.

Andre er knap så sikre. For mange fodboldfans er det et ægte dilemma, at en af de mest elskede og beundrede spillere på kloden tilsyneladende er blevet afsløret som en gemen skattesvindler. Ja, man får næsten lyst til at lukke øjnene og lade, som om at denne sag aldrig er opstået, som det for nylig blev udtrykt af den engelske avis The Guardians klummeskribent Marina Hyde:

»Bedre mennesker end mig vil hævde, at det er muligt at have to holdninger på samme tid – at man kan mene, at Messi er verdens bedste og mest opløftende fodboldspiller, samtidig med at han også er en ekstremt frastødende finansiel luskebuks. Men hør her: Jeg vil ikke være realist, når det gælder Messi. Hele pointen med ham er, at han hæver sig op over realismen. Han eksisterer simpelthen som en fantastisk negation af realismen.«

Fodboldtilhængere over hele verden deler utvivlsomt Hydes betragtninger. Mange kan imidlertid blive tvunget til at se sandheden om geniets skattemoralske habitus i øjnene, hvis han kendes skyldig i skattesagen i starten af juni.

Foreløbig venter vi på dommen fra Barcelona.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her