Læsetid: 13 min.

Politistaternes forår

Fem år efter det arabiske forår står det for alvor klart, at vestlige software-udviklere forsynede den arabiske verdens despoter med værktøjer, der hjalp dem til at kvæle opstandene. Lækkede e-mails viser, at handelen også har tråde til Danmark
I Saudi-Arabien lykkedes det stort set ikke at samle folk til protester, men i Tunesien demonstrerede hundredetusinder mod Ben Ali-regimet. Efter revolutionen fandt aktivister og journalister avanceret overvågningsudstyr. Ifølge Bloomberg var noget af det fra danske ETI.

Niels Hougaard

9. april 2016

Mobiltelefoner summer af aktivitet i den saudiske havneby Jeddah.

Det er torsdag den 27. januar 2011, og millionbyen ved Det Røde Hav står flere steder stadig under vand efter et stort regnskyl dagen før. 111 millimeter på tre timer. Mindst 10 mennesker har mistet livet.

Utilfredsheden med myndighedernes håndtering af krisen ulmer. En besked fra en anonym afsender går ud til Jeddahs brugere af en krypteret besked-tjeneste.

»På lørdag vil der være en demonstration foran Jeddahs rådhus... Saml så mange mennesker, I kan,« lyder beskeden ifølge nyhedsbureauet Reuters på det tidspunkt. »Vi har brug for modige mænd og kvinder. Vi vil ikke have flere løgne... Vi må gøre noget.«

Som så ofte står det saudiske politi klar og slår hårdt ned på dem, der følger opfordringen. Op mod 50 mennesker bliver arresteret. Men dermed stopper det ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Michael Kongstad Nielsen
  • ingemaje lange
  • Philip B. Johnsen
  • Jan Pedersen
Kurt Nielsen, Michael Kongstad Nielsen, ingemaje lange, Philip B. Johnsen og Jan Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Lige netop i disse "arabiske forår" tilfælde må man jo desværre takke dem der har sørget for at despoterne kunne blive siddende og køre deres lande med hård hånd. Se da katastroferne i Irak, Libyen og Syrien?

Michael Kongstad Nielsen

Brøndum:
Irak havde ikke noget "forår", men en af Vesten ulovligt fremkaldt "fimbulvinter".
Libyen havde heller ikke noget "forår", men en manglende deling af landet i mindst to stater.
Syrien havde en stærk leder, og Vesten havde fået nok af at intervenere.
Egypten havde for stærkt et muslimsk broderskab, som spillede for stor rolle i foråret.
Tunesien er eneste succes.
Algeriet og Marokko her nok modereret sig efter lærestregen.
Saudi Arabien og hele halvøen anvendte lærestregen til at undgå ethvert tilløb til forår, godt hjulpet af overvågnings-købmændene.

Bjarne Andersen, Touhami Bennour, Karen Grue og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Oprøret i Syrien blev fremskyndet af mellem 2 og 3 mio. sunier der flygtede fra irakkrigen ind i Syrien, og hvoraf mange idag udgør kerne i ISIL.

Touhami Bennour

Det bedste måde skulle være at ikke give kommandoen til vestlige politiker, nogle er geopolitisk og finansielt interesseret, andre er amateurer osv. I libyen har fordelt mange våben til mange, med vilge, det er det, der skaber stor problem nu, der er for mange militser I landet. I Syrien vesten har tøvet I begyndelsen(på gfrund af de problemer jeg nævnte, så Poutin har udnyttet og fik balance til fordel af Assad. Men uden tvivl revolutionen har været en fordel for mange, også I Golfeområdet. Den afdøde konge Abdullah brugte 125 milliarder dollars til mange projekter I landet. de andre har også gjort det samme. Der er en bevægelse mange steder til det bedre. Se i danmark efter 160 år og er man i år 0 stadigvæk.

Nanna Wulff M.

"Egypten havde for stærkt et muslimsk broderskab, som spillede for stor rolle i foråret."

Michael, ja det er helt rigtigt, men Egypten havde også mange mennesker som aktivt gjorde hvad de kunne. Iblandt dem Wael Ghonim, som fik tusindvis af mennesker op på barrikaderne med sin FB side: 'We are all Khaled Said'.

Kurt Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Noget ude af kontekst - og så måske alligevel ikke: Har ikke lige vidst hvor jeg skulle kommentere på helsidesannoncen på side 3 i Information fredag d. 8.4.

Annoncens overskrift er "Valg af kampfly handler ikke kun om Danmarks forsvar. Det handler også om, hvad der ellers kan bruges penge på", og reklamerer for at politikerne skal vælge kampflyet Super Hornet når der skal indkøbes isenkram.
Jeg undrer mig over at Information sælger spalteplads til våbenfabrikanter. Kan alle købe annoncer i Information?

Annoncen er et setup, der skal illudere, at der er en valgmulighed ...mellem de to amerikanske leverandører.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror, at Information gerne vil have våbenkøbmænd blandt deres annoncører.
Avisen er skredet væsentligt mod højre.

@ Bill Atkins: Er du ironisk?
I annoncen står der "Læs mere på superhornet.dk" .
Der er ikke meget set-up over den side

Touhami Bennour

Nanna Wulf M. 18.27
Du har ret at nævne Khaled Said, han var offer for diktaturet I Egypten so Bouazizi I Tunesien. Og de var den dråbe der fik bageret at flyde over. Folk er besat af den officielle propaganda, enten secalar eller islam! de glemmer revolution mod diktatur. Kunne franskmænd sige enten Napoleon eller Louis xvi, nej. De kan ikke glemme revolutionen. De fejrer den den 14 Juli. Det er det, der får Michael og andre at glemme Khaled said og andre ,og revolutionen.