Læsetid: 6 min.

Selskaberne er en del af staten

Lækket af Panama Papers fremhæver endnu engang den paradoksale rolle, ikke mindst multinationale selskaber spiller i politik og økonomi: De er både skabt af staten, og fremstår stadig som uden for og i opposition til staten. Hvis vi vil gøre noget ved problemet, må vi forstå, hvordan stat og selskab er knyttet sammen
Ransagning af Mossack Fonsecas kontorer i Panama City. Men kan kontrol og regulering løse det problem, Panama-finten har afdækket?

Alejandro Bolivar

16. april 2016

Private selskaber og virksomheder – særligt de multinationale af slagsen – indtager i dag en paradoksal rolle i vores politiske og økonomiske situation:

På den ene side er de, som den neoliberale konkurrencestatslogik fremhæver, de agenter eller aktører, der skal sikre økonomisk vækst og fremgang.

I den forbindelse er det også virksomheder og selskaber, der i stigende grad i dag skal indføre og sørge for en række andre mål, som vi traditionelt associerer med nationalstaten, såsom menneskerettigheder og sociale rettigheder, inkorporeret i doktrinerne of selskabers medborgerskab (Corporate Citizenship) og virksomheders sociale ansvar (Corporate Social Responsibility, CSR).

På den anden side er private selskaber ansvarlige for øget ulighed, olieudslip og, som det endnu engang er blevet fremhævet med lækket af de såkaldte Panama Papers, for skatteunddragelse, der hvert år fjerner et anseligt beløb fra nationalstaters skattegrundlag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer