Analyse
Læsetid: 6 min.

Stephen Curry ødelægger basketball

Sæsonens bedste spiller i NBA er under anklage. Stephen Curry er ved at ødelægge ligaen med sit spil. Han er den bedste spiller på det måske bedste basketballhold i verdenshistorien, men ifølge kritikerne er han med sin måde at spille på et dårligt forbillede
Stephen Curry i hvidt lægger an til at score, mens San Antonio Spurs’ David West må se magtesløst til. NBA-kamp tidligere på måneden.

Stephen Curry i hvidt lægger an til at score, mens San Antonio Spurs’ David West må se magtesløst til. NBA-kamp tidligere på måneden.

Marcio Jose Sanchez

Moderne Tider
30. april 2016

Lige nu er Stephen Curry her, der og alle vegne. Spilfirmaet bag det populære spil NBA 2K har været nødt til at indrømme, at det ikke kan gøre spillets Stephen Curry lige så god til at skyde, som han er i virkeligheden, for det ville ødelægge spillet.

Hans spillestil med snævre driblinger og et langt skud, som hænger i luften et par sekunder, inden det rammer kurven, passer perfekt til de gifs og videoer, som deles på Twitter og Facebook. Currys spilletrøje er den bedst sælgende, og især blandt de yngre seere har han mange fans.

De kalder Stephen Curry The Baby-faced Assassin – Snigmorderen med barneansigtet. Trods sine 28 år ligner han i manges øjne en knægt. Når han står blandt atletiske pragteksemplarer i NBA, den bedste amerikanske basketball-liga, kan han nemt komme til at virke lille og spinkel. Superstjerner i NBA er ikke normalt kun 1,91 m høje, og med en kampvægt på kun 85 kg er han blandt de letteste.

Men Stephen Curry, eller bare Steph, som basketballfans verden over kender ham, er i øjeblikket en værdig kandidat til titlen som den bedste basketballspiller i verden. Curry kommer ganske vist til kort fysisk, men han er den bedste skytte, basketball nogensinde har set. Kritikere hævder endda, at måden, han dominerer på, ødelægger sporten.

Det tredje point

I basketball får man to point for at skyde bolden i kurven. Men man kan få tre point, hvis man skyder fra uden for den trepointslinje, som løber i en halvcirkel rundt om kurvene. Linjen er kun tegnet op i nogle danske skolegårde, men ikke alle, da de 6,75 meter ind til kurven er langt for skolebørn. I NBA er linjen en halv meter længere ude end i resten af verden, for det skal ikke være for nemt for verdens bedste basketballspillere.

Trepointsskuddet blev indført sidst i 1970’erne for at åbne spillet og belønne de svære skud fra større afstand. Det blev set som en gimmick i starten, men skudforsøget fra stor afstand er i dag en fast bestanddel af spillet. Det er med disse lange skud, Stephen Curry ødelægger ligaen.

De bedste skytter rammer med lidt under halvdelen af deres skudforsøg uden for trepointslinjen. Vel og mærke når de modtager en aflevering og sender bolden af sted uden at drible først.

Det er straks sværere, hvis de dribler før skuddet. Så er der ingen spillere, som kan holde præcisionen oppe. Man er for meget ude af balance og ofte med en forsvarsspiller så tæt på, at skudforsøget bliver forhastet. Hvis forsvarerne kan få den gode skytte til at drible inden skuddet, så har de vundet en lille sejr.

Undtagen mod Stephen Curry. Han skyder så hurtigt, at det er umuligt at se, om han skynder sig. Han skyder så præcist og på en sådan afstand, at forsvarsspillerne er nødt til at dække ham op, så snart han krydser midterlinjen. For ham kunne trepointslinjen lige så godt være flere meter længere ude.

Det virker som held, når man ser ham gøre det i en enkelt kamp. Hans skud ser så skødesløst ud. Det kan simpelthen ikke passe, at han kan blive ved med at ramme. Der er mange gode skytter i NBA, og de kan alle have kampe, hvor de rammer med alle skud uanset sværhedsgrad. Vi har alle prøvet at have en hot streak i skolegården, hvor alle skud, vi kastede mod kurven, gik i.

Men det her er ikke held. Curry har været varm i flere år i træk nu, og han ser ikke ud til at stoppe. Sidste sæson blev han kåret til ligaens mest værdifulde spiller. Det bliver han efter al sandsynlighed også i år, hvor han har løftet sit spil op til et nyt niveau.

Hans hold, Golden State Warriors fra Oakland, Californien, vandt i år 73 sejre ud af 82 mulige. Det overhalede dermed Michael Jordan og Chicago Bulls’ legendariske sæsonrekord på 72 sejre fra 1996. Eksperterne er holdt op med at diskutere, om Golden State Warriors er det bedste hold i år, og diskuterer i stedet, om det er det bedste hold nogensinde.

Stadig flere lange skud

Med popularitet og opmærksomhed følger kritik. Janteloven findes også i NBA. For det kan ikke passe, at en spiller som Curry kan være den bedste. Der må være noget galt, hvis han er den mest værdifulde spiller.

Fra Michael Jordan til Kobe Bryant til LeBron James, så har de største stjerner været i besiddelse af et ekstremt atletisk talent. Stephen Curry er naturligvis en toptrænet sportsmand, men han virker ikke overmenneskelig i sit udseende, når man ser ham spille.

I stedet rammer han igen og igen med en præcision, som ingen andre kan. Man kan ikke lade være med at grine, når han dribler et par gange mellem benene og slynger et hastigt skud afsted, som igen rammer lige i kurven.

Curry er ikke den komplette spiller med mange facetter i sit spil. Men hans talent er så stort, når det kommer til at skyde, at det er nok til at være den bedste. Denne ensidighed i evner står i skarp kontrast til en mangeårig udvikling i NBA, hvor de dygtigste spillere var gode til nærmest alt.

Stephen Curry ramte i denne sæson med 402 trepointsskud. Det var 116 mere end den gamle rekord, som han satte i forrige sæson. Der har været kommentatorer og gamle spillere, som har foreslået at flytte trepointslinjen længere ud. For at afskrække spillerne fra at tage skuddet.

For Stephen Curry bliver set som en del af en udvikling. For 10 år siden var hvert femte skud i NBA et trepointsskud. I dag er det lidt over hvert fjerde skud, som kommer fra lang afstand. Ikke alle ser den udvikling som entydigt positiv, da de mener, det er for nemt bare at ty til at skyde langt udefra. I deres øjne bliver andre dele af basketball negligeret.

Stephen Currys tidligere træner, Mark Jackson, har også udtalt, at han frygter for børnene, som ser Curry spille på sin nonchalante måde og bliver inspireret til at skyde først uden tanke for deres hold.

Dynamiske ændringer

Ved første øjekast virker det som en modsætning mellem sportsgrene, at basketball skyder flere og flere skud på lang afstand, mens fodbold er begyndt at nedprioritere langskuddene. Men det er den samme analytiske tankegang, der driver udviklingen i begge sportsgrene.

I NBA kan det betale sig at skyde langt fra, fordi skuddene er mere værd. I fodbold er alle mål lige meget værd, så sandsynligheden for at ramme skal øges, og det gøres bedst ved at være så tæt på som muligt. Der har faktisk eksisteret fodboldligaer i USA, hvor man eksperimenterede med at langskudsmål var mere værd, men den ide bredte sig ikke til resten af verden.

NBA er nok mere åbne over for regelændringer end det stærkt konservative FIFA, men det er nok usandsynligt, at trepointslinjen bliver flyttet lige foreløbig. Det ville alligevel snarere gavne end stække Stephen Curry. Han kan ramme, selv om han er flere meter bag trepointslinjen, mens andre spillere helst skal stå så tæt på som muligt. Hans talent for at ramme trepointsskud ville derfor blive endnu mere specielt, hvis man flyttede linjen længere ud.

Udviklingen hen mod flere trepointsskud begyndte ikke med Stephen Curry og det er ikke ham, der driver den. Hans evner er så unikke, at han skal ses som en anomali. Så udviklingen i NBA skal ikke tilskrives ham. Men hans indflydelse på ungdommen kan nok ikke fornægtes.

De gamle spillere og kommentatorer kan brokke sig nok så meget over, at reglerne hjælper ham. De unge drenge og piger kan spejle sig i en spiller, som ligner en knægt blandt mænd på banen. Selv hvis de aldrig kommer til at kunne hoppe højt eller vokser fra deres kammerater, så er der håb for at de med øvelse kan blive lige så gode til at ramme plet som Steph.

Curry har fået en meget ung fanbase, og det er bestemt også penge værd. Et notat fra Morgan Stanley vurderede Stephen Curry til at være 14 mia. dollars værd for Under Armour, som har ham på kontrakt og fremstiller hans sko.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her