Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Man kan ikke vaske sår i olie

José Villarroel ligger på en hospitalsbriks med blodet løbende ned af benet og holder sig på en forbinding på maven, hvor han er blevet stukket med en kniv

Meridith Kohut

Moderne Tider
21. maj 2016

José Villarroel ligger på en hospitalsbriks med blodet løbende ned af benet og holder sig på en forbinding på maven, hvor han er blevet stukket med en kniv. Under ham er cementgulvet revnet og dækket af plamager, der kunne være blod, men måske bare er skidt.

Han venter på at blive scannet. Men på den akutte operationsstue på Luis Razetti Hospital i Barcelona i Venezuela, virker udstyret ikke. Og måske er José Villarroel en af de mange tusinder af mennesker, som for tiden ankommer til et af Venezuelas hospitaler i live, men forlader det som død.

Som New York Times skrev i reportagen i denne uge fra hospitalet ligner det »et feltlazaret i et land, hvor der ikke er krig.«

Olien blev ikke sparet op

Venezuelas sundhedsvæsen er ved at kollapse. Der mangler ikke bare scanningsudstyr, dialysemaskiner og andet materiel, men også basale ting som vand, sæbe, forbindinger og papir til at skrive journaler på.

Operationsborde kan ikke gøres rene mellem patienterne. Strømmen ryger, så kuvøserne slukker. Kræftmedicin kan kun købes på det sorte marked. Og mennesker i tusindvis, ikke mindst børn, dør mellem hænderne på lægerne.

Læs også: Venezuela er på sammenbruddets rand

Venezuela har en af verdens største oliereserver, men i gode tider, hvor pengene strømmede ind ved oliesalg, sparede daværende præsident Hugo Chavez ikke sammen til dårligere tider eller oparbejdede andre indtægtskilder.

96 procent af landets eksport er i dag olie. Efter at oliepriserne er faldet til en tredjedel, har Venezuelas dybe økonomiske krise ført sig til fødevaremangel, plyndringer og voldelige sammenstød i gaderne.

Billedet fortæller selv

Et lovforslag fra oppositionen om at få international hjælp til sundhedsvæsnet blev for nylig pure afvist af præsident Nicolás Maduro, der så det som et forsøg på at underminere ham:

»Jeg tror ikke, der findes nogle steder i verden, bortset fra Cuba, der har et bedre sundhedssystem end vores,« sagde han ifølge New York Times og tordnede imod de internationale trusler fra eksempelvis USA, som han påstår er problemet.

Diskussionen om sundhedssystemet er en af de mange diskussioner om Venezuela, hvor parterne anklager hinanden for at forvrænge virkeligheden i propagandaøjemed.

Men billedet af José Villarroel er et godt eksempel på, at fotos nogle gange fortæller en historie, som på deres egen måde er uafviselig, selv af nok så mange præsidentbrandtaler. I det her tilfælde om, at Venezuela bløder, og at noget må gøres. For man kan ikke vaske operationssår i olie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her