Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Bliver man dummere af at nøjes med Facebook?

Moderne Tider
21. maj 2016

Lærke Cramon

Født 1990. Lytter konsekvent til tegnene på min vej og taler jævnligt til Gud, men ved ikke, hvad han/hun/den skal fylde i mit liv

Ingeniøren, Aarhus

Jeg ved godt, at I sikkert vil svare, at bare man læser Information, så skal det nok gå altsammen. Men prøv lige at tage det alvorligt. Jeg læser Information og så den der fra Rådhuspladsen hver dag. Så det handler ikke om mig selv.

Jeg har et job, hvor jeg rejser en del, så min kone har aviserne for sig selv. Men jeg har det sidste års tid bemærket, at de ligger ulæst, når jeg har været væk, og jeg har derfor spurgt, om det kun er mig, der læser dem. Det bekræfter hun. Hun siger, hun klarer sig med links på Facebook og lidt på Twitter.

Men kan man det? Vi er begge to uddannede og ser os selv som nogen, der følger med og er velorienterede, men bliver man ikke stille og roligt dummere, hvis man nøjes med Facebook?

Svar I:

Man kan sagtens fungere uden at holde papiravis. Det er langt de fleste danskere lysende eksempler på. De klarer sig fint med TV 2 og Facebook. Eller måske bare ’Go’ morgen Danmark’ og ’Mads og monopolet’.

Faktisk tænker jeg ofte, at jeg fungerer allerbedst i perioder, hvor jeg hverken læser avis, ser tv eller hører radio. Det er optur at være klog og oplyst, men det kan også være skønt at være dum og uvidende. Kloge mennesker bekymrer sig og er generelt mindre tilfredse med tilværelsen, fordi de er så utroligt bevidste om alt det lort, der foregår på kloden.

De dage, hvor jeg ikke følger med i verdens gang, er jeg lettere. Dummere? – Sikkert, men afgjort gladere. Jeg vender altid tilbage til nyhederne, fordi de spiller en væsentlig rolle i mit job, og fordi jeg dybest set synes, verden er vigtig, og at alle skal engagere sig.

Men jeg ligger Gud hjælpe mig aldrig i min seng om aftenen og tænker: ’fuck, jeg skulle også have læst Berlingske’. Tværtimod tænker jeg ofte: ’Hvorfor brugte jeg tid på det bras, når jeg kunne have bagt en kage eller kysset lidt mere på Simon.’

— Lærke Cramon

Svar II:

Tak, fordi du støtter. Man kan ikke stille det så simpelt op, at man bliver langsomt dummere, hvis man benytter Facebook eller Twitter frem for at abonnere på en avis.

Hvis man gør sig en smule umage, kan dit feed konkurrere med det bedste i aviserne, bl.a. fordi det er det bedste fra aviserne. Dit feed skabes dog af folk, som ligner dig selv, og alt, hvad der er vigtigt, men kedeligt har det med at forsvinde.

Man kan måske stille det sådan op: Uden fantasi, uden at skabe noget, uden oprør, viden, modstand, kritik, overraskelse og eftertanke bliver man langsomt mindre. Man skrumper, når man ikke ved, hvad der er vigtigt, og hvordan det er at være de andre.

Hurtig dumhed indtræder først, hvis man overser, at tilværelsen har så uendeligt mange muligheder. Herunder – men ikke kun – sociale medier. Derfor: Nyd dine aviser, og lad din kone nyde sine sociale medier. Det er slet ikke så dumt.

— Morten Frich

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her