Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg orker ikke at tage til polterabend

Moderne Tider
7. maj 2016

Sebastian Abrahamsen

Født 1988. Kværulantisk københavner med hang til sarkasme. Har ingen hobby, men øver mig i at blive mere optimistisk

Kvinde, 28, Aalborg

Mine venner skal giftes. Det er dejligt, og jeg glæder mig til festen. Men poterabend vil jeg ikke med til. Jeg kan godt lide alle, der skal med, men jeg kan altså ikke lide polterabender.

Man skal være nostalgisk og sentimental på kommando, tage sig til hjertet og sukke dybt, mens man overholder en stram tidsplan, så man kan nå alle de planlagte aktiviteter ude i det offentlige rum. Og så er der tit et grænseoverskridende/lummert element, jeg er alt for sart en blomst til at holde ud.

Jeg ved ikke, hvordan den vordende brud kunne tænke sig at blive fejret, men det eneste, jeg gider, er en stille og rolig aften foran fjernsynet, og hvis de andre venner vil noget andet, vil jeg ikke hænge i bremsen. Skal jeg sige på forhånd, at jeg ikke er til polterabend (nogensinde); skal jeg finde på en undskyldning – eller skal jeg prøve at overtale de andre til at gøre så lidt ud af den, at man hverken kan se eller mærke, det er en polterabend?

Svar I:

Altså, hvis du har tænkt dig at gå og mukke hele dagen, synes jeg ikke, at du bør tage med. Men husk på, at det ikke er din polterabend. Det er ikke dig, der skal fejres, og det behøver ikke blive den bedste dag i dit liv.

Hvis bruden virkelig er en af dine gode venner, bør du kunne udsætte dine egne behov en lille smule, sørge for at hun får en god dag og så eventuelt gå lidt tidligt hjem, hvis du absolut ikke orker alt for meget samvær med hende og jeres fælles venner.

Hvem har i øvrigt sagt, at en polterabend behøver bestå af skemalagt nostalgi og offentlige lummerheder? Du kan jo engagere dit lidt i planlægningen og forsøge at sætte dit præg på arrangementet i stedet for at undvige en vigtig dag i din vens liv, fordi du angiveligt er for »sart«.

Bruden vil sikkert også blive glad for at se dig. Stram op, tænk på, hvad din ven kan lide og overrask hende med en sjov dag. Fjernsyn kan du altid se.

— Sebastian Abrahamsen

Svar II:

Helt ærligt synes jeg bare, du har influenza den dag. Lad være at forklare noget. Se fjernsyn for Guds skyld. Det er ganske enkelt fuldkommen sindssygt, hvor mange ritualer, man nu har opbygget omkring denne ’dagen før’.

Du er nok nødt til at lade de andre praktisere deres ritualer, eller skal vi ikke bare kalde det opvarmning, til det endnu mere skøre: at blive gift.

På en måde er polterabend, vel bare en form for indsigt i, hvor skørt det er at blive gift. Sådan en grim kusine til det smukke ritual. Jeg synes, du formulerer det godt med ’lummert’ element. Hvis der er noget lummert ved en polterabend, hvad sker der så egentlig med et ægteskab?

Måske skulle man opfinde en dag før polterabend, jep, Det er det man skal. Den dag må man kun drikke hvid te og tænke ophøjede tanker om evigheden og indtil døden os skiller og alt det der voldsomme.

Nå. Influenza. Det kan til enhver tid redde en fra at tænke.

— Tine Byrckel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tilbyd bruden nogle timer i afslappet velvære i dit selskab foran fjerneren - og meld sygefravær til polterabend. Enten før eller efter. Det er jo ikke engang helt løgn, at man bliver kvalm af forudprojekteret polterabendlummerhed.

Tanni Kromann

Ti vilde heste ville kke kunne faa mig afsted til polterabend! Ikke laengere. Lyv! Som allerede foreslaaet, har du pludselig faaet maveonde paa dagen, eller influenza et par dage foer.