Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg sladre om de fulde drenge?

28. maj 2016

I min søns 8. klasse har vi forældre i enighed aftalt, at børnene ikke må drikke alkohol, når de mødes. Det samme gælder os voksne, når vi mødes i skoleregi, og vi informerer hinanden, hvis vi oplever, at de unge drikker.

Som ung drak jeg mig selv i hegnet til festerne i 8. klasse, men ved godt, at tiderne har ændret sig. Så jeg bakkede fuldt ud op om aftalen.

I går kom jeg så cyklende hjem sent og så på torvet to af min søns klassekammerater med guldøl og højt humør dansende ned ad fortorvet. Jeg kender deres familier godt, og ved, at de ikke tolererer alkohol. Drengene er 13 og 14 år.

Skal jeg sige det til forældrene? Jeg vil ikke være stikker – på den anden side har vi en aftale. Jeg ville selv gerne vide det, hvis det var mit barn – omvendt tænker jeg, at mange unge alligevel begynder at smage på øl i løbet af det kommende halve år – så skaden er vel begrænset.

– Mor til teenager

Svar I:

Jeg har været med til at formulere alkohol- og rygepolitikker i begge mine børns skoleklasser. Det har krævet kompromisser og komplicerede forhandlinger. Hvad er sanktionerne? Omfatter politikken vandpiber og e-cigaretter?

Arbejdet har været besværligt men ikke forgæves. Så vidt jeg ved, har aftalerne udskudt starten på drukfester, de medfølgende forgiftninger og ekskludering af dem, der ikke må eller har lyst til at drikke alkohol.

Du stødte på de drikkende, dansende drenge på gaden. Det må være uden for det område, hvor klassens fælles regler gælder. Som forældre kan I vedtage en politik for hvad, der må indtages, når klassen samles socialt. I har næppe aftalt, at I forpligter jer til at overvåge hinandens børn i det offentlige rum. Jeg synes ikke, du bryder aftalen ved at undlade at kontakte drengenes forældre.

Vi vil gerne vide alt om vores børn. Det gør vi ikke, og det skal vi heller ikke.

— Mette-Davidsen-Nielsen

Svar II:

Dillemmaet er klassisk. Hvornår er det rigtige at angive dem, der bryder reglerne, og hvornår er man stikker? Ifølge ordbogen er man stikker, hvis man forråder andre ved at angive dem.

Men dit forhold til de fulde drenge er vel næppe af en karakter, så du ville svigte det ved at fortælle om deres druk. Snarere ville du svigte din aftale med de andre forældre, hvis du ikke fortæller, hvad du ved om deres børn.

Så svaret her er enkelt. Men dit problem bunder måske i, at du ikke helt vil være ved, at du er blevet voksen. Med det følger nogle gange den kedelige rolle at fortælle børn, når de går over stregen. Også selv om man stadig kan huske, hvor sjovt – og harmløst – det var at drikke forbudte øl.

I stedet bliver man nødt til at tænke sig rigtigt godt om, inden man sætter regler op, så man ikke pludselig står i en situation, hvor man ikke har lyst til at håndhæve dem.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Hvordan var det det gik med det der alkoholforbud i USA i tyverne? Selvfølgelig skal du ikke sladre, men hilse på de unge og rose dem for deres valg af fornemt selskab: "Gulddamer!" Følelsen af at de tages alvorligt har så mange gode bivirkninger for de unge - at det for langt de fleste bliver en leg at lære at håndtere alkohol.