Læsetid: 5 min.

Informations nye chefredaktør er …

Her er Informations bestyrelses endelige shortliste over Christian Jensens mulige efterfølgere  – tror vi nok

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. maj 2016

Voldsomt attraktivt er det selvsagt ikke at blive Informations næste chefredaktør. »Men det er trods alt en rigtig avis. Med både forside og bagside,« som kommentator Timme Bisgaard Munk skrev i sin indsigtsfulde gennemgang af de oplagte kandidater på Kommunikationsforum.

Trods de mange gætterier er der imidlertid nogle oplagte navne, som er blevet glemt. Her er Informations bestyrelses endelige shortliste over Christian Jensens mulige efterfølgere  – tror vi nok.

Prins Henrik

Ingen har turdet sige det, men jo, naturligvis er Prins Henrik kandidat – også til dette job. Med sin pension fra Kongehuset har han netop fået god tid, som skal fyldes ud med et meningsfuldt job, og da den tidligere prinsgemal har en holdning til mange ting og stor gennemslagskraft i den offentlige debat, er han et oplagt emne.

Han vil med sin enorme viden om mad og vin kunne sikre Information en førerposition på livsstilsstoffet, som i lang tid har været voldsomt underprioriteret. At han også vil kunne bidrage med insiderviden på det royale stof, som avisen historisk har haft svært ved at dække uden brug af ironi, er overflødigt at nævne.

Prins Henriks franske ophav og særprægede sprog vil naturligvis være en udfordring, men Information har tidligere haft chefredaktører, der ikke behersker det danske sprog til fulde, så det forventes ikke at blive udslagsgivende. Hvis chefredaktørtitlen ikke huer Prins Henrik, vil han formentlig kunne få titel af ansvarshavende konge i stedet.

Medina

Nogle vil måske mene, at Medina er for letbenet til posten. Men nærlæser man den dansk-chilenske sangerindes tekster, er mange af stroferne en regulær jobansøgning til Dagbladet Information. »Dybt inde i mig / gemmer sig en rådden sjæl« fortæller, at hun er en af os. Hun går på en gang ydmygt til opgaven – »Jeg lærer af mine fejl« – og hun tror samtidig på sig selv: »Jeg lyser i mørket / Når solen den står op over Danmark, / så ved jeg, at jeg får en chance til.«

Derudover har Medinas kunst flere budskaber, som godt kan adapteres til Informations livssyn: »Er vi ved at gi’ op på noget stort? / Hvorfor mærker jeg kun modstand«, og som også bærer på et potentiale for politisk kritik: »Jeg mærker ikke dine ord / og din handling gør noget modsat

Medina ved godt, at medierne befinder sig i en ny kommunikationsvirkelighed: »Vi snakker ikke hele dagen igen / Ser på mobilen hele tiden«. Og hun er ikke bange for konfrontationer: »Jeg har fået nok / se på mig, mens jeg brækker mig.« Det er egenskaber, der vil gøre sig godt i Deadline og Presselogen.

Samtidig er Medina ubetinget loyal: »Hele livet har jeg ventet her / mig og dig for altid« – noget redaktionen har brug for mere end nogensinde, efter lige at være blevet forladt.

Hu Jintao

De berømte skotter mellem holdningsstoffet og det redaktionelle stof er i løbet af de seneste årtier blevet så vandtætte, at det er ved at blive et problem for avisens venstreorienterede brand. Ingen vil bedre end Kinas tidligere præsident, Hu Jintao, kunne få Information tilbage på den rette kurs og sikre en systematisk og ensartet linje i journalistikken.

Samtidig forventes Hu Jintao med sin kollektivistiske indstilling at kunne få bugt med nogle af avisens mange spradebasser, som skiftende chefredaktører uden det store held gennem årene har forsøgt at holde nede.

Hu Jintao er kendt for sine klare meldinger på klimaområdet, hvilket som bekendt er en af Informations nicher. At han er kendt som en meget privat mand og aldrig har givet et interview, skal kun ses som en styrke.

Information har ikke brug for mere transparens og fortærsket demokratisk højskoleævl, påpeger Hu’s støtter i bestyrelsens ansættelsesudvalg, men derimod benhård topstyring og maksimal lukkethed. 

Børge Outze

Onde tunger vil vide, at avisens første og største allerede har roteret så mange gange i sin grav, at han er vågnet af det. Så hvorfor ikke bare grave Outzes skelet op, vaske det af og placere det på chefredaktørkontoret? Hans ånd svæver stadig over avisen, og eftersom Information alligevel reelt er styret af medarbejderne, vil det ikke betyde det store, om chefredaktøren er levende eller død.

Dertil kommer, at Outze gennem årene allerede har haft en mening om alt, hvad man kan mene noget om. Og med Informations nye digitale arkiv vil man hurtigt og effektivt kunne finde frem til Outzes holdning til de sager, som med jævne mellemrum igen måtte være blevet aktuelle.

Gamle ledere og kommentarer vil snildt kunne genoptrykkes med en hurtig redigering, tag nu f.eks. Outzes ord op til EF-afstemningen i 1972: »Som de seneste galluptal viser, venter store dele af befolkningen, at resultatet bliver ad helvede til, enten det nu bliver et ja eller et nej. Resten ved ikke og er måske sandheden nærmest.« Nogle ord er evigtgyldige.

Et andet plus ved Outze-løsningen er, at den må forventes at være billig.

Mulle

Kristina Kristiansen, håndboldbabe og playmaker på det danske håndboldlandshold – også kendt som Mulle – er måske et for mange overraskende bud. Men ikke desto mindre er Informations bestyrelse imponeret af den unge og angrebsivrige kvindelige chef. Hendes kampgejst og vindermentalitet forventes at kunne være en gevinst for den til tider dvaske og udmattede stemning på avisen.

I Nykøbing Falster Håndboldklub taler man stadig om den såkaldte ’Mulle-effekt’, som opstod da Kristina Kristiansen kom til klubben – og det er oplagt at en lignende Mulle-effekt vil kunne gavne Information og afspejle sig i oplagstallet. Sportsstoffet, som alt for længe er blevet forsømt på Information, kan med Mulle ved roret omsider få den spalteplads, det fortjener.

Landsholdsprofilen vil desuden være en drøm i efterkritikken. Hun er vant til at evaluere dagens præstation ’live’ i meget letforståelige sætninger, og skabe den helt rette kampgejst frem mod næste match. Med klare budskaber som »vi skal presse modstanderen helt fremme«, og »vi skal kaste langt færre bolde væk« er Mulle helt på højde med det nuværende skåltaleniveau på avisen.

Mulle forventes at ville udskifte morgensangen med kampråb, hvilket vurderes at være en populær beslutning i huset.

Susanne Bier

Information har en mangeårig historie for store personligheder, magtkampe og journalistik, der i spændingskurve overgår adskillige filmmanuskripter.

Lasse Ellegaard og Benicio del Toro er skåret ud af samme flæskeside, og med Susanne Bier i instruktørstolen kan avisens fulde potentiale for store narrativer udfoldes, og Informations satsning på det digitale og ikke mindst det visuelle kan hun om nogen tage til nye højder.

Bier har desuden beskæftiget sig indgående med Informations nicher – Danmarks krigsdeltagelse, kønsidentitet og nødhjælpsarbejde. Hun er kendt over hele verden for at få det bedste frem i hovedrolleindehaverne gennem intim personinstruktion, og det er vores forventning, at hun vil kunne finde nye, følsomme dybder i profiler som Ulrik Dahlin, David Rehling og Charlotte Aagaard, hvilket kun kan forøge vores delerstatus på de sociale medier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

Det er med udelt begejstring jeg ser frem til det endelig valg. Enhver af de indstillede ville kunne bringe Information til nye og ukendte højder.

Mit personlige valg vil dog ubetinget gå til en person i kredsen, der uden sammenligning dog overstråler dem alle:

BØRGE OUTZE!

Flemming Berger, Henriette Seljepil og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Enig i Kurt Nielsens valg, men med en anden begrundelse:
Børge Outze var højreorienteret og kommunisthader. Socialist bliver jeg aldrig, sagde han. Det passer meget godt til den nuværende ånd på Information.

Holger Madsen, Claus Oreskov, Flemming Berger og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvornår er Information blevet venstreorienteret?

Randi Christiansen

Hvad er venstreorienteret? Socialisme?

Steffen Gliese

Jørgen Dragsdahl.

Hans Larsen, Claus Oreskov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hvad med at træde nye spor og vælge en repræsentant for det kvindelige køn, tine byrckel eller anna von sperling fx - ja, man skal nok ikke foreslå annegrethe rasmussen.

Det er da på tide, og så ville information være først med at være meget forsinkede first movers

Randi Christiansen

Hovsa, glemte lige lisbeth knudsen - undtagelsen, der bekræfter min pointe

Steffen Gliese

Clement Kjærsgaard.

steen ingvard nielsen

Jeg ville have rigtigt svært ved at vælge en af disse præcisions headhuntede kandidater, som alle har meget interessante kvalifikationer, at byde ind med, der èr, med en undtagelse, lagt op til en revolution af selve konceptet.

Jeg bliver lidt konservativ når jeg læser det her.

Erik Karlsen

Jeg tror, Prins Henrik vil være det oplagte valg, da det med garanti vil komme som en overraskelse for de fleste. Desuden vil blade som Se & Hør og Billedbladet sikkert begynde at læse og måske endda videregive artikler fra Information, hvilket kun kan udvide avisens - om ikke fan- så - læserskare.

Claus Oreskov

Prins Henrik er et godt bud. Med hans fortid i indochina og sproglige kompetence fra den del af verden, kan han gå hen og blive den faktor som bryder med danske medieres ensidighed- jeg tror prinsen vil bringe verden ind i den danske provens mentalitet!

Mikkel Bech

Flemming Rose?

Steffen Gliese

Anders Fogh Rasmussen.

Næsten ligegyldig hvem - bare det ikke bliver en-eller-anden mediedarling fra Politiken eller DR.

Vibeke Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rune Lykkeberg.

Kurt Nielsen

Nej, nu må I s'gu komme op på hesten:

Der er endnu ingen af de foreslåede kandidater, der når Outse til sokkeholderne - selv i hans nuværende tilstand!!!

Morten Hansen

Af de nævnte kandidater er Prins Henrik et udmærket valg, som flere tildligere kommentatorer allerede har påpeget.

En knap så billig, men utrolig Moderne Tider-agtig, Outze-løsning ville naturligvis være en "Outze-algoritme", der ved at gennemtrawle det elektroniske arkiv automatisk kunne lade grundlæggerens elektroniske gespenst byde ind på diverse nutidige temaer med faksimili-holdninger via copy/paste og sampling.
Très chic, for nu at gå Prins Henrik i bedene.

Lotte Folke, Claus Oreskov og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Mange ting i denne verden, bør være foranderlige, det bør information ikke, det er med den, som med en wegner stol, det er svært at se hvad der kan laves om uden, at ødelægge produktet, og Hr. Christian Jensen har gjort det lige lovligt godt!

... en kvinde! ...

David Henriksen

Martin Henriksen?

Vibeke Rasmussen

randi christiansen (15. maj, 13:41)

… og Anne Knudsen. Samt tidligere her på Information Bente Hansen 1976-78 og Vibeke Sperling, sammen med Torben Krogh, 1983-87.

Randi Christiansen

Tak vibeke, jeg huskede dog lige lisbeth knudsen - men kvinder er dog alligevel underrepræsenterede, og selvom det selvfølgelig ikke skal være kønnet, som afgør en ansættelse, så er der uden tvivl mange velkvalififerede feminaer derude, som burde overvejes.

Niels Duus Nielsen

Nej, vi vil sgu ikke have Anne Knudsen, hun er årsagen til, at jeg ikke gider Weekendavisen mere.

Michael Kongstad Nielsen

Husk også den første formand for "Information Venner": Clara Pontoppidan.

Michael Kongstad Nielsen

De mest mærkelige chefredaktører, Information har haft, er efter min mening
1975-1977: Erik Meier Carlsen, og
2002-2004: David Trads.

Randi Christiansen

Hvorfor var emc mærkelig?

Vibeke Rasmussen

Niels Nielsen, nu nævnte jeg hende så heller ikke som et forslag, vel!

Michael Kongstad Nielsen

Er han ikke DF´er?

Randi Christiansen

Så vidt jeg husker, var han en af de første til at gå i dialog med dem og ikke bare tro, man kunne få dem til at gå væk ved at stikke hovedet i busken og lade som om, de ikke eksisterede.

Robert Kroll

At Christian Jensen skifter fra Information til Politiken er måske lige dårligt for begge aviser ????

Vibeke Rasmussen

Interview med Erik Meier Carlsen i Politiken, december 2015, om netop hans syn på DF. Om reaktionen på udgivelsen af hans bog ’De overflødiges oprør’, siger han:

"Jeg har været igennem en periode, hvor jeg har mistet rigtig mange venner, og jeg er blevet svinet til. I den privilegerede internationalt orienterede elite mente man, at de, der stemte på Dansk Folkeparti, var pinlige, enfoldige og helst skulle ties ihjel. Sådan havde jeg jo også tænkt. Men når jeg så i bogen fremstillede højrepopulismen som en rationel reaktion på globaliseringen, fik jeg tæsk. Fra mit eget miljø omkring Information og Aktuelt. Fra Marianne Jelved. Fra Anita Bay Bundegaard, der var stærkt kritisk over for bogen her i avisen. Fra Georg Metz, der i alle sine klummer i Information sparkede og udstillede mig som småracist og DF-klon. Det var ikke så sjovt. Og slet ikke, at gamle mentorer ikke ville tale med mig længere."

Og om sit mulige slægtskab med Karen Jespersen:

"Jeg havde et frugtbart samarbejde med hende som journalistkollega på Information, og hun var en glimrende social- og indenrigsminister. Men i de senere år er hun og Ralf Pittelkow røget helt ud ad en tangent. Det er faktisk lidt sørgeligt."

erik mørk thomsen, Kurt Nielsen, Randi Christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg husker så tydeligt Erik Meier Carlsens debatindlæg i 2008 om indianernes mangel på troværdighed, og navnlig miljøforkæmpernes ditto. Den slags kan heldigvis søges frem via Informations søgemaskine:
https://www.information.dk/debat/2008/07/groenne-laante-fjer

Randi Christiansen

Indlægget handler, så vidt jeg kan se, ikke om 'indianernes mangel på troværdighed' men om, at der ikke synes at være opmærksomhed på, at den nye lærebog ikke er dokumentar men en prosatekst, som ikke kan tilskrives en høvding seattle.

Morten Jespersen

Meget gerne Prins Henrik. Han er allerede Konge af MGTOW, og kunne bringe lidt balance på ligestillingsstoffet.

Vibeke Rasmussen

Nogle interessante betragtninger om Information, ”Børge Outze ville vende sig i graven”, bl.a. i beskrivelsen af forholdet mellem Politiken ~ Information, aktualiseret ved det nylige chefredaktørskift, og omtalen af et af navnene nævnt i kommentarer ovenfor:

[citat]"Niels Rohleder, der siden februar har været studielektor på RUC, ser bekymret på den udvikling, han mener, avisen har taget de senere år. Information har taget et stort spring mod midten i de senere år, mener Rohleder, der bedre kunne lide avisens placering dengang, han selv var ansat:

”Information er blevet lidt bange for sin egen venstreorienterede fortid. Da jeg startede, var de en markant venstreorienteret stemme, men selvfølgelig partipolitisk uafhængig. Men i takt med, at medarbejderdemokratiet er blevet afskaffet, og det er blevet et aktieselskab som så mange andre, så er avisen også rykket mod højre,” mener han.

Det skyldes, at særligt Informations bestyrelsesformand, Torben Möger Pedersen, har været med til at trække avisen ind mod midten:

”Bestyrelsesformanden har desværre formået at gøre det til en mindre speciel avis,” lyder det fra Niels Rohleder.

Torben Möger Pedersen har ifølge Rohleder bestræbt sig meget på, at Information ikke skal virke venstreorienteret, hvilket er kommet til udtryk ved de chefredaktører, man har ønsket at ansætte:

”En chefredaktør som David Trads (chefredaktør på Information fra 2002-2004, red.) er en person, der med sin baggrund på JP, trækker Information ind mod den politiske midte,” mener Rohleder, der selv valgte at stoppe på avisen efter en række kampe med Trads.

David Trads havde ifølge Rohleder et fordomsfuldt og fastgroet billede af, hvad Information var for en avis. Det blev ifølge Rohleder starten på, at avisen nu, som han ser det, holdningsmæssigt har byttet plads med Politiken:

”Når man sammenligner Information med Politiken, og det er jo noget, man har en tendens til at gøre på Information, så har Politiken altid været den der storebror, der lå i nærheden rent politisk. Der har altid været misundelse og foragt. Hvilket ikke nødvendigvis gælder den anden vej. Politiken fylder meget mere i Informations univers end omvendt. Men nu er det som om, at de har byttet plads politisk med Politiken, der har iværksat en hel masse venstreorienterede politiske initiativer,” mener Rohleder."[citat slut]

NB: Artiklen er fra 2010. :)

Michael Kongstad Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

På listen over besynderlige chefredaktører mangler én af det yderste højres Godfarthers: Lars Hedegård. Hvorfor skal den blamage ikke nævnes?

Michael Kongstad Nielsen

Ja, Information er blevet lidt bange for sin egen venstreorienterede fortid, som det fremgår af Vibeke Rasmussens udmærkede link og citater ovenfor. Det var i 2010. I dag vil jeg sige, at den på det nærmeste har lagt fortiden bag sig.

Klaus Rifbjerg, som læste Information hver dag i mere end 50 år, bemærkede i flere indlæg i 00-og 10-erne, at "Information går mod højre". Og det gjorde og gør den så sandelig. Dækningen af Irakkrigen fra 2003 og frem til Ukraine, Krim, Rusland - konflikten viser så fint denne glidning mod højre. Forholdet til EU ligeså. De eneste, der har holdt en venstreorienteret fane bare nogenlunde højt, er journalister som Jørgen Steen Nielsen og Ejvind Larsen, begge tidligere chefredaktører. Nu er Ruslandhaderen over dem alle - Vibeke Sperling (også tidligere chefredaktør) - tilbage på pinden i Store Kongensgade efter en odyssé på Rådhuspladsen, det cementerer bare den efter min mening begrædelige højredrejning tilbage til Outze.

Kulturelt har Information stadig fat i noget, der kradser, men på en blød måde. Peter Nielsens udmærkede efterspørgsel efter samtidens litteraturs kritik af samfundet, fremfor flad autofiktion, er fin og fremdrivende, og avisen har stadig sværvægtere som Erik Skyum Nielsen i sin fold. Men meget af det nye pjat med personlige klummer, poesibøger, brevkasser og kendtes arbejdspladser trækker avisen ned i niveau - og yderligere mod højre,

Holger Madsen, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Randi (i går 21:06)

Eksempelvis håner Erik Meier Carlsen udsagn som:

"Hver del af denne jord er hellig for mit folk. Hver skinnende grannål, hver sandet strand, hvert tågeslør i den dunkle skov, hver lysning og hvert summende insekt forbliver hellig i mit folks minder og tanker-"

At du ikke kan se konflikten med miljøforkæmperne her undrer mig alt den stund, du selv har skrevet tonsvis af indlæg om det "hellige" i naturen.

Randi Christiansen

Michael - Ordnet : patetisk af græsk pathetikos 'følsom, lidenskabelig', afledt af pathos 'lidelse' - kan også tolkes som : 'for højtidelig; overdrevent følelsesfuld eller dramatisk'. Mener emc sidstnævnte undrer det mig, da jeg mener, at han er buddhist. Måsker det bare denne bogs måde at udtrykke sig, han ikke bryder sig om, og ikke indianernes omsorg for det hellige.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, buddhist ja, og han ved også en masse om Tibet, og der har jeg hørt ham - mere berettiget - pille glansen af diverse tibetanske venskabsforeninger efter et Kina-besøg. Men lige netop indianernes forhold til naturen kan man godt regne med har gået ud over simpel herremands- og udbyttementalitet. I modsætning til kolonister, der med hånden på biblen nær udryddede bisonerne.