Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Tim Whyte

Mellemfolkeligt Samvirkes nye generalsekretær, Tim Whyte, blev vegetar af en ikke vildt god bog
Moderne Tider
14. maj 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?
»Hvem er ’alle’? I København? Her i Dhaka, hvor jeg er? Det er jo en skør tanke, at alle mennesker skulle læse den samme bog. Det, ’alle’ skal læse – hvis de altså kan få fat i en en bog – er bøger, der kan ændre den måde, de ser på verden. Alle, der tror, de kender USA, skulle læse Between the World and Me af Ta-Nehisi Coates, der holder mig vågen om aftenen for tiden. Alle i Mellemfolkeligt Samvirke burde læse Bury the Chains, af Adam Hochschild, den vildeste fortælling om en lille gruppe mennesker, der skaffede verden af med den transatlantiske slavehandel gennem underskiftsindsamlinger, forbrugerboykot, mediearbejde, og andre redskaber, vi betragter som moderne, men som blev opfundet til formålet over 150 år siden.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?
»Bøger taler til en på bestemte tidspunkter og ændrer en – specielt hvis man handler på dem. Da jeg var 17 læste jeg en – i bakspejlet ikke vildt god – bog, der hed Diet for a New America, og blev vegetar. Jeg læste Gandhis selvbiografi og tog til Indien. Da jeg blev lidt ældre, blev jeg på forskellige tidspunkter enormt optaget af Robert Chambers Putting the Last First, Vivek Pandits Fearless Minds og den brasilianske teatermand Augusto Boals bøger. Dybest set handler de alle om at ’give stemme’ til folk, der ikke bliver hørt, og de har betydet meget i mit liv.«

Hvad er den værste bog, du har læst?
»Gælder børnebøger? Så er Plet nok den mest irriterende. Samtidig også den, jeg har læst flest gange.«

Hvilken type læser er du?
»Normstyret, ambitøs og ret urealistisk. Tit flere bøger ad gangen. Jeg bilder stadig mig selv ind, at jeg er i gang med en moppedreng af en julegave, The Silk Roads, en genskrivning af verdenshistorien. Hvis jeg finder en ny Nick Hornby, sluger jeg den på et par dage, mens verdenshistorien venter.«

Hvornår læser du?
»Om aftnen for vores tre dejlige børn. I sengen og i flyvemaskiner for mig selv. Den perfekte sygedag sidste år tilbragte jeg på altanen, hvor jeg læste The Boy from Siklis om manden, der grundlagde Nepals miljøbevægelse, fra ende til anden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her