Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Vincent Hendricks

Det beskytter mod at læse dårlige bøger, mener professor Vincent Hendricks
Moderne Tider
21. maj 2016

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Spræng boblen: Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden – en bog om finansielle bobler, onlinebobler, statusbobler, mobbebobler, politiske bobler, nyhedsbobler sågar videnskabsbobler. Om alt fra slut-shaming over shitstorms til investeringer i sociale aktiver som anerkendelse, had og sympati frem til ultralikvide meningskontanter i form af likes, upvotes, kommentarer, selfies og deslige. For god ordens skyld skal det påpeges, at jeg er forfatteren, så der er også idiosynkratiske grunde til, at jeg finder bogen væsentlig og læsværdig.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er et par stykker, men lad mig her blot nævne en enkelt: The Long Habit of Living af science fiction-forfatteren Joe Haldeman. En kort, klar og koncis bog om de vanemæssige udfordringer ved at leve livet – for evigt.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Dårlige bøger har jeg sjældent gjort mig i, mest af alt fordi min naturlige filtreringsmekanisme – begrænset tålmodighed – hurtigt er bestemmende for, hvad der kan fastholde min nysgerrighed og interesse. Bøger er ofte mere tålmodige med mig, end jeg er med dem.«

Hvilken type læser er du?

»I embeds medfør en disciplineret læser, fordi jeg skal, i fritiden en klodset og ganske langsom læser, fordi jeg kan.«

Hvornår læser du?

»Min hustru, der som den lille kulturfraggle og læsehest, hun er, får en R-compiler til at minde om Usain Bolt i benlås, fniser ofte af mig, når jeg på pudevåren om aftenen forsøger mig med læsningens kunst – der går sædvanligvis fire til fem minutter, hvorefter jeg begynder at trække vejret ganske tungt – for tungt til læsning. Så læsning foregår siddende oprejst ved et bord, hvor jeg så i stedet kæmper med utålmodigheden. En Catch 22-situation, der overvindes med interne eksistentielle påmindelser om sapere aude (Oplysningstidens motto: »Vov at vide«) og semper ardens (Carl Jacobsens motto: »Altid brændende« eller, at hårdt arbejde desværre er et stærkt undervurderet personalegode i disse tider).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her