Nyhed
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Hvem er stor her?

På banen står fem islandske fodboldspillere. De hopper, de råber, de kigger mod himlen. De jubler og de fejrer
På banen står fem islandske fodboldspillere. De hopper, de råber, de kigger mod himlen. De jubler og de fejrer

Pavel Golovkin

Moderne Tider
18. juni 2016

Det, man ser her, er fodboldverdensstjernen Cristiano Ronaldos ansigtsudtryk umiddelbart efter, at Island med kampresultatet 1-1 har opgraderet sin status fra at være det mindste land, der nogensinde er kommet med til en EM-slutrunde, til at blive det mindste land, der nogensinde har fået point ved en EM-slutrunde.

Så jublen var stor i Island, både da den islandske fodboldspiller Birkir Bjarnason scorede, og da kampen blev fløjtet af. Det er lige der, billedet er taget.

På banen står fem islandske fodboldspillere. De hopper, de råber, de kigger mod himlen. De jubler og de fejrer. Cristiano Ronaldo står i Portugals røde spillertrøje og ser næsten ud, som om han deler Islands glæde. Med et smil på læben strækker han armene ud i noget, der godt kunne se ud som en hyldest til ønationen.

Intuition

Efter kampen forstod man dog, at den store spiller alligevel ikke var helt stor nok. »Man skulle tro, de var blevet europamestre, så meget de fejrede det,« udtalte Ronaldo og uddybede med, at islændingenes temmeligt forsvarsorienterede spil tydede på en »lille mentalitet« og spinkle udsigter i turneringen.

Der er også en anden mulig teori. Nemlig at Ronaldo, der som andre superstjerner er født med en stærk intuition, fornemmer noget, som kun langsomt er ved at gå op for resten af verden, nemlig at Island slet ikke er nogen lille, men tværtimod en stor nation.

Det umulige går fint

Som de eneste afviste islændingene finansmarkedernes krav efter finanskrisen, hvor alle andre politikere i verden og hele kommentariatet sagde, at det kunne man sørme ikke. Det gik fint. Som de eneste smed de deres statsminister på porten, da Panama Papers-lækket for nylig afslørede hans forbindelser til skattely. Det gik fint.

Som de eneste stillede de sig i tirsdags bare helt bomstille i en mur, når Ronaldo skulle gøre noget smart med et frispark. Man forstår sådan set godt hans irritation, men det gik fint.

Når islændingene til efteråret afholder valg, er Piratpartiet favorit til at blive Altingets største parti. De vil også gøre alt anderledes og på måder, man slet ikke må, såsom at indføre en ny, crowdsourcet forfatning og meget mere direkte demokrati.

Det kan godt være, de vil det i et mikroskopisk land. Men måske er der nogle former for storslået mentalitet, der fungerer bedst, hvis man bor i sådan et.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Bror Larsen

Et lidt mystisk billede. Der er to portugisiske spillere med ialt 4 ben. Godt nok. Men der er 5 islandske spillere med ialt 11 ben. Ikke så mærkeligt at de kunne gøre sig gældende i kampen. Har altid vidst at der er noget uldent ved det der foldbold.