Brevkassen: Jeg vil have barn, min kæreste vil vente

Moderne Tider
11. juni 2016

Klar til at være far

Jeg er en mand på 28 år, som gerne vil have et barn med min kæreste. Jeg er fuldstændig klar, men min kæreste bliver ved med at sige, at vi skal vente, til vi har bedre styr på vores økonomi.

Vi tjener begge gode penge, men har store månedlige udgifter på grund af en dum gæld, jeg satte mig selv i for syv år siden og nu afdrager en masse på. Ingen af os har fast job. Og ingen af os har ret til arbejdsgiverbetalt barsel.

Min kæreste og jeg elsker hinanden. Hun vil også gerne have et barn, men synes, det er uforsvarligt at få det i vores nuværende situation. Jeg prøver at fortælle hende, at folk før os har fået børn i nogle meget værre situationer, og at det rigtige tidspunkt aldrig kommer. Hvad kan jeg ellers sige, som vil overtale hende?

Svar I:

Tænk dig godt om. Den yndige drøm om at få børn ender hurtigt i bøvser og gylp og det, der er værre. Meget lidt sex og meget lidt nattesøvn. Børn skriger, og desuden falder man over dem, når de kravler rundt på gulvet. Er du virkelig sikker på, at du gerne vil have et barn? Åh, men det er du jo nok.

Jamen, hvad kan du så gøre for at få din vilje? Du kan true med at droppe hende og finde en anden kæreste, der gerne vil have børn her og nu. Du kan smide p-pillerne væk, du kan lokke med den månedlige, skattefri børnecheck fra staten, du kan henvise til ligestillingen, som burde udløse et kompromis. Du kan forsøge med argumenter, overtalelser, løfter og trusler, men hun har fat i den lange ende, og vil hun ikke have børn nu, så vil hun ikke.

Bortset fra det har du ret i, at det lige så godt kan være nu, for hvornår har man egentlig styr på sin økonomi? Min personlige erfaring er: aldrig.

— Kristen Bjørnkjær

Svar II:

I lyder som et sødt par, der bare burde komme i gang med at lave et lille menneske. Samtidig forstår jeg godt din kærestes betænkeligheder. Dit spørgsmål går på jeres fælles økonomi, men strukturelt set er det din kæreste, der sætter sig i en sårbar position ved at få et barn. Husk, at det store løngab mellem mænd og kvinder for 80 procents vedkommende skyldes, at kvinder bliver gravide.

Min erfaring er, at med mindre man er sindssygt opmærksom på at navigere uden om de ideologiske spilleregler for familielivet, så klapper den kønsnormative kernefamiliefælde hurtigere, end du kan nå at stå af i Roskilde.

Jeg synes, en skruk kæreste skal love fuld ligestilling. Du skal tage seks måneder på barselsdagpenge, halvdelen af nattetjanserne og give afkald på lige så meget jeg-tid, som din kæreste gør. Du skal støtte hende i at forfølge de ambitioner, der rækker ud over morrollen. Held og lykke, og send mig et babybillede.

— Anna Ullman

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her