Baggrund
Læsetid: 3 min.

Godt håndværk kræver tid og god løn

Hans Henrik Gawron værnede om håndens arbejde, og træ var hans speciale. Han levede af at bygge. Men han levede også for det
Hans Henrik GawronFødt 26. april 1952 i Taastrup.Uddannet tømrer i 1972.Gift med Birgitte Gawron i 1977, skilt i 1993. Gift med Conny Schønemann i 2016. Han efterlader sig to børn, fire børnebørn og to bonusbørn.Død 26. januar 2016, bisat 2. februar fra Søndre Kapel i Roskilde

Hans Henrik Gawron

Født 26. april 1952 i Taastrup.

Uddannet tømrer i 1972.

Gift med Birgitte Gawron i 1977, skilt i 1993. Gift med Conny Schønemann i 2016. Han efterlader sig to børn, fire børnebørn og to bonusbørn.

Død 26. januar 2016, bisat 2. februar fra Søndre Kapel i Roskilde

Moderne Tider
4. juni 2016

Vingehuset gør sig bemærket med sine runde former og sit tag i thujatræ, der forestiller en enorm fuglevinge i grå nuancer. Tagets hårde brædder er lagt, så de smyger sig som bløde fjer oven på fælleshuset fra 1991, der tilhører en andelsforening i Ballerup. For tømrer Hans Henrik Gawron var fuglevingen en af de mest komplicerede opgaver, han var med til at udføre i sin mere end 40 år lange karriere.

Og en af dem, han var allermest stolt af. At få vingen til at virke livagtig krævede et dygtigt og grundigt håndværk, som han satte en ære i at udføre. Respekt for håndens arbejde drev ham i hans arbejdsliv, og her lignede han sin morfar, far og storebror. Inden han som 16-årig startede i tømrerlære, overvejede han at blive maskinsnedker. Men kun indtil det stod klart for ham, at det mest var maskinerne, der arbejdede med træet, og ikke hænderne.

Hans Henrik Gawron voksede op i en arbejderfamilie i Taastrup, stemte rødt og ærgrede sig over udviklingen siden 1970’erne, hvor flere udenlandske håndværkere tog underbetalt arbejde i Danmark. For tendensen truede rammerne af ordentlig tid og løn, som et omhyggeligt håndværk kræver. De seneste tre årtier var Hans Henrik Gawron ansat i det samme byggefirma, og i 15 af dem ledede han sit eget sjak som tømrerformand. Også privat nød han at bygge og udføre et stykke håndværk til perfektion. Fire huse købte han for at totalrenovere og gøre dem helt til sine egne for herefter at sælge dem og give sig i kast med et nyt projekt. Et hus byggede han helt fra bunden.

Det femte hus var en gul murstensvilla på Knoldager i Greve, som han flyttede ind i i 2001. Nogle år forinden var han blevet skilt fra moren til sine børn Camilla Gawron og Sebrina Gawron Østergaard. Igen gik han i gang med at rive ned og bygge op. Nyt badeværelse og nyt køkken. Facaden blev filtset grå, imens tag og stue fik tilføjet ekstra vinduer. Indendøre var der ryddeligt, vaser med friske blomster og møbler med detaljer i træ. Som i sjakket skulle der være tjek på tingene. Samtidig var døtrenes præg på husprojekterne vigtigt for ham.

Han fandt således på at mure en stor sten, de havde udvalgt, ind i trappen til køkkenet, og villaen i Greve udvidede han senere med en tilbygning, så begge døtre og deres familier kunne komme på besøg med overnatning samtidig.

Hans Henrik Gawron holdt af at have sine børn tæt på, ligesom han savnede sine fire børnebørn, hvis der gik uger, imellem de så hinanden. Så han inviterede sig selv på te eller tog initiativ til skovtur i Dyrehaven for hele familien. Børnebørnene byggede han en hule til i et æbletræ i haven. Hans Henrik Gawron gav sin familie kys og kram, men han var også stædig og bedrevidende. Faktisk var der ingenting ifølge ham selv, han ikke vidste noget om, og han kunne godt blive irriteret, hvis hans nærmeste ikke gav ham ret i synspunkter om for eksempel børneopdragelse eller skattepolitik og håndværk i særdeleshed.

Ferie iblandt træ

Under et andet af havens æbletræer skulle Hans Henrik Gawron have giftet sig med Conny Schønemann til sommer. De to mødte hinanden til fest hos en fælles ven i 2013. Gennem årene havde han datet en del kvinder, han egnede sig ikke til at være alene, men Conny Schønemann var noget særligt. Hendes rolige sind var godt for hans til tider iltre temperament. De to delte glæden ved at pleje havens rododendron, at tage på kunstmuseum Arken eller til koncert med Sanne Salomonsen på Ledreborg Slot.

Og så elskede de at køre af sted i autocamperen til Frankrig, Ungarn og Kroatien. Camping ved den franske Ardèche-flod var hans favorit, hvor storebror, børn og børnebørn stødte til i sommerferien sidste år. Hans Henrik Gawron foretrak camping i naturen, fordi ferieformen var et frit og afslappet modspil til byggeprojekternes stringens. Som da han tog sine døtre med i skoven, da de var børn, for at overnatte under åben himmel. Selv om han holdt fri fra træet, holdt han af at være omgivet af det.

I december 2015 fik Hans Henrik Gawron konstateret kræft i bugspytkirtlen og døde 26. januar 2016. Dagen forinden nåede han at gifte sig med Conny Schønemann på hospitalet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her